Investeren in vastgoed: complete gids voor beginners

Geld investeren in vastgoed is een keuze voor de lange termijn. Maar, hoe kun je beginnen met weinig geld en wat zijn de typische valkuilen die je wilt vermijden? Wij leggen je uit hoe je kunt beleggen in vastgoed, waarmee je de basis legt voor een aantrekkelijk en langdurig rendement.

Wat zijn bijvoorbeeld de beste vastgoedfondsen en hoe kun je gebruik maken van crowdfunding? Daarnaast leggen we je uit hoe je stap-voor-stap je eerste investering kunt doen, eventueel na een cursus waarin je leert hoe je dat aanpakt. Met onze uitgebreide gids voor beginners leer je hoe je jouw eerste investering doet, hoe je klein begint en hoe je dat uitbouwt tot een mooi rendement of een aantrekkelijk pensioen.


 • Diverse belastingvoordelen
  Geld investeren in vastgoed levert een aantal belangrijke belastingvoordelen op. Het is fiscaal interessant, zelfs na recente aanpassingen in de wetgeving. Het bezit van vastgoed wordt gestimuleerd. De aanhoudende woningnood op de Nederlandse woningmarkt maakt het een fiscaal interessante keuze, waarmee je goede mogelijkheden hebt om een aantrekkelijk rendement te maken.
 • Investering voor de lange termijn
  De investeringen in vastgoed doe je voor de lange termijn. Dus begin je klein of met weinig geld? Over een periode van tientallen jaren groeit dat uit tot een mooi portfolio. Of kun je rekenen op een hoog totaal rendement, dankzij alle positieve cashflows die je in de loop der jaren hebt ontvangen.
 • Positieve cashflow
  De positieve cashflow is een van de belangrijkste voordelen van investeren in vastgoed. De huuropbrengsten leveren je meer rendement op dan bijvoorbeeld aandelen. Je kunt vastgoed daardoor gebruiken als pensioenvoorziening of extra inkomen, anders dan wanneer je een kapitaal op zou bouwen met beleggingen op de beurs.
 • Bescherming tegen inflatie
  Zodra de inflatie oploopt heb je daar met investeringen in vastgoed weinig tot geen last van. Huuropbrengsten stijgen met de inflatie mee, waardoor het daadwerkelijke inkomen dat je hieruit ontvangt gelijk blijft. En blijft de inflatie achter? Dan stijgen de huurinkomsten minder hard, maar heb je ook minder hoge lasten.
 • Zorgeloos investeren
  Je kunt individueel investeren in vastgoed of gebruik maken van dienstverleners die je daarbij kunnen helpen. Laat je hen de verhuur, het beheer en onderhoud regelen? Dan heb jij daar geen omkijken naar, dus kun je min of meer zorgeloos investeren.

Vergelijk de beste vastgoed fondsen

 • Goede spreiding vastgoedportefeuille
 • Investeren vanaf € 50,- per maand
 • Dividend maandelijks uitbetaald

8.9/10 Beoordeling

 • Gemiddeld 4-8% rendement op jaar basis
 • Minimale inleg € 1000,-
 • Investeren in Nederland

8.6/10 Beoordeling

 • Gemiddeld 8.1 rendement per jaar
 • Mix van vastgoed
 • Maandelijks voorschot dividend

8.9/10 Beoordeling

 • Investeren in Spanje
 • Investeren vanaf € 10.000,-
 • Vaste rente van 3,8% per jaar

7.1/10 Beoordeling

 • Gemiddeld 7,5% rendement per jaar
 • Per kwartaal uitbetaald
 • Investeren vanaf € 1000,-

7.0/10 Beoordeling

Vastgoed fonds: top 5 beste keuzes

Een vastgoed fonds helpt je de risico’s te spreiden of met weinig geld te beginnen. Dus heb je nog niet het vermogen om zelf een woning of (winkel)pand te kopen? Dankzij de volgende fondsen kun je kleinschalig(er) beginnen:

 • Synvest
 • Vondellaan Vastgoed
 • Corum Investments
 • Granfiesta
 • Thuisborg

1. Synvest

Je belegt met SynVest in Nederlands of Duits vastgoed. Dat betekent dat je het relatief dichtbij huis houdt, waardoor je goede controle hebt over wat daar gebeurt. Bovendien heb je er de mogelijkheid om te beleggen in beleggingsfondsen en kun je een lijfrente opbouwen, uitkeren en zelfs uitstellen. Je hebt zelf de controle over de investeringen in vastgoed die je doet, waarmee het fonds dit zo toegankelijk mogelijk maakt.

Bij SynVest kun je bijvoorbeeld kiezen voor het German RealEstate Fund. Daarmee beleg je in supermarkten en woningen in Duitsland. Dit levert historisch een aantrekkelijk rendement op, al biedt dat natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Het fonds beheert meer dan 100 objecten in Duitsland, verdeeld over 1.300 huurders. De 4.000 beleggers die meedoen lopen daarmee minder risico dan wanneer je zelfstandig een pand zou kopen en verhuren.

2. Vondellaan Vastgoed

Vondellaan Vastgoed helpt je als fonds te investeren in Nederlands vastgoed. Het vastgoed fonds selecteert specifieke panden, waarmee je zorgt voor een goede spreiding binnen de portefeuille die je opbouwt. Dat betekent bijvoorbeeld dat het vastgoed een gezonde geografische ligging heeft, net als een goede demografische ligging. Het gaat bijvoorbeeld om courante eengezinswoningen, die daarmee een aantrekkelijk rendement opleveren.

Het vastgoedfonds kijkt bovendien kritisch naar huurders, om die te selecteren op basis van hun financiële kracht. Bovendien voorkomt het fonds leegstand en voegt het meerwaarde toe door renovaties en verbouwingen. Het resultaat is een fonds dat je helpt te investeren in vastgoed, zodat je daar niet helemaal individueel mee aan de slag hoeft.

3. Corum Investments

Corum Investments is een vastgoed fonds voor internationale beleggingen. Sterker nog, je hebt de mogelijkheid om wereldwijd minvastgoed te beleggen. Vervolgens ontvang je maandelijks het potentiële dividend uitbetaald, waarmee je zorgt voor de inkomstenvoorziening waar je naar op zoek bent. Bij verkoop van vastgoed wordt er uitzonderlijk dividend uitgekeerd, zodat je ook op dat moment extra rendement maakt.

Je hebt bij Corum Investments de keuze uit bijvoorbeeld CORUM Origin en Corum XL. Het zijn twee vastgoedfondsen, die werden opgericht in, respectievelijk, 2012 en 2017. Je kunt al deelnemen vanaf iets meer dan €1.000 of zelfs vanaf bijna €200, wat betekent dat het fonds voor vastgoed voor eigenlijk iedereen toegankelijk is.

4. Granfiesta

Granfiesta is een vastgoedfonds dat obligaties aanbiedt. Het gaat om een lening met een vaste rente per jaar, op basis van appartementen die in Spanje zijn gebouwd. De rente wordt steeds aan het einde van de maand uitgekeerd. Bij aflossing wordt er een bonusrente uitgekeerd, waardoor het totale rendement aan het eind van de looptijd verder op kan lopen.

Granfiesta richt zich heel specifiek op Spanje, vanwege de belangrijke rol die het land speelt in de toeristenbranche. Het is geen typisch vastgoed fonds, omdat er sprake is van obligatieleningen in plaats van daadwerkelijke investeringen met eigendom.

5. Thuisborg

Thuisborg biedt woningeigenaren de mogelijkheid om hun overwaarde de verzilveren. Andersom is het een vastgoedfonds, dat je de mogelijkheid biedt om te investeren in woningen. Dus zoek je naar een manier om meer rendement te maken met het vermogen dat je bezit? Door te investeren in de Nederlandse woningmarkt verdien je meer met jouw geld dan wanneer je dat op een spaarrekening zou zetten.

Houd er rekening mee dat ook dit vastgoed fonds geen garantie kan geven over opbrengsten en risico’s. Wel probeert Thuisborg de investeringen zo goed mogelijk te spreiden over een groot aantal woningen in Nederland. Het gaat specifiek om de particuliere woningmarkt, die de laatste jaren mooie rendementen heeft laten zien.

investeer in vastgoed

Vastgoed crowdfunding: innovatief investeren

Een meer moderne variant van vastgoed fondsen is het investeren in vastgoed op basis van crowdfunding. De crowd bestaat uit (particuliere) beleggers, die samen het geld bij elkaar brengen om vastgoed aan te kopen. Dat kan bijvoorbeeld bij de volgende aanbieders:

 • Geldvoorelkaar
 • Kapitaal op Maat
 • Crowd Realestate

1. Geldvoorelkaar

Geld voor Elkaar investeert in Nederlandse ondernemers. Het gaat om de aankoop van bedrijfs- en horecapanden. Op die manier brengt de crowdfunding Nederlandse beleggers en ondernemende types bij elkaar. Samen maken ze het mogelijk om sneller te groeien, op basis van investeringen met een looptijd van bijvoorbeeld 48 of 60 maanden. Er is sprake van financieringen en investeringen, waarbij in veel gevallen een vast rendement van bijvoorbeeld 7% of 8% wordt aangeboden.

2. Kapitaal op Maat

Kapitaal op Maat organiseert crowdfunding voor MKB-ondernemers. Het is een groep ondernemers die in Nederland niet altijd bij de bank terecht kan, zelfs als er goede plannen liggen voor een nieuwe vestiging of een andere investering.

Het gaat bij Kapitaal op Maat om crowdfunding voor vastgoed, met investeringen van €25.000 tot €2.500.000. De verschillende projecten krijgen een ‘rating’, die aangeeft hoe groot het risico is. Er geldt een minimale investering van €100, tot een maximaal bedrag voor particulieren van €80.000. Op die manier biedt het voldoende mogelijkheden om op basis van crowdfunding te investeren in vastgoed.

3. Crowd Realestate

Crowd Realestate biedt crowdfunding voor investeren in vastgoed. Er is daarbij altijd sprake van een hypothecaire zekerheid, uiteraard in combinatie met een aantrekkelijk rendement. Het gaat om projecten in bijvoorbeeld Nederland en Duitsland, bijvoorbeeld met tientallen huurwoningen die worden aangeboden.

Er is bij Crowd Realestate sprake van een vaste rente en een beoogde looptijd, als financiering die vraagt om een investering. De ontvangers van de crowdfunding hebben de vrijheid om boetevrij vervroegd af te lossen, waarmee het rendement in één keer beschikbaar komt.

5 tips voor investeren in vastgoed

Je kunt geld investeren in vastgoed op de manier die jij wilt. Een fonds of crowdfunding is goed geschikt bij weinig geld of zelfs zonder geld om zelfstandig een pand te kopen. En wil je wel individueel aan de slag met een aankoop? Met een paar handige tips trap je niet in de typische valkuilen waarvan sprake is:

 • Dichtbij huis
  Koop vastgoed het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Dat is waar je de ontwikkelingen het best kent. Dus weet je dat een bepaalde locatie goed toekomstbestendig is? Of dat er plannen liggen om de situatie ingrijpend te veranderen? Dit kan van invloed zijn op de waarde van het vastgoed, en daarmee de investering die je doet. Bovendien kun je bij vastgoed dichtbij huis zelf even een keer langsgaan, om de situatie ter plaatse te bekijken. Je hebt veel verstand van wat er gebeurt en je hebt daar zicht op, waardoor het risico op problemen zo klein mogelijk is.
 • Financiële buffer
  Heb je weinig geld beschikbaar of wil je beleggen in vastgoed zonder geld voor andere beleggingen? Dat is meestal geen goed idee. Zorg in plaats daarvan voor een financiële buffer, dankzij een goede spreiding. Beleg bijvoorbeeld 10% van je vermogen in vastgoed, kies voor een deel aandelen en houd een deel spaargeld aan. Je kunt dan flexibel schakelen als bepaalde rendementen tegenvallen. En je bent niet volledig afhankelijk van de ontwikkelingen binnen bijvoorbeeld het vastgoed.
 • Reken met rendement
  Het is bij investeringen in vastgoed verleidelijk om te rekenen op meerwaarde. Het is goed mogelijk dat een pand meer waard wordt, maar de waarde kan ook weer een keer dalen. Als de rente flink stijgt zal dat bijvoorbeeld invloed hebben op de verkoopwaarde. Reken daarom liever met rendement, bijvoorbeeld uit de huuropbrengsten die je ontvangt.
 • Investeer in goede contracten
  Een goed contract is belangrijk, zowel met huurders als met andere betrokkenen. Durf daarin te investeren, bijvoorbeeld door een goede advocaat in de arm te nemen. Laat je begeleiden door een professional, die je kan helpen met het huurcontract en met de aannemings- en aankoopovereenkomst voor het vastgoed waarin je wilt investeren.
 • Investeer in relaties
  Het zijn de goede relaties die van invloed zijn op jouw rendement, dus het is belangrijk om daar flink in te investeren. Zorg voor een netwerk met specialisten voor de aankoop, de verhuur en het onderhoud van het vastgoed waarin je investeert. En drink eens een kop koffie met relaties, ook op het moment dat je ze niet nodig hebt.

investeer in vastgoed 2

Stappenplan: in 7 stappen aan de slag

Je wilt geld investeren in vastgoed, maar hoe begin je daarmee? Met dit stappenplan ga je goed van start en zie je geen belangrijke stappen over het hoofd:

 1. Basiskennis opdoen
 2. Oriënteren op de markt
 3. Aankoopmakelaar in de arm
 4. Detailonderzoek en bezichtiging
 5. Financiering aanvragen
 6. Bod uitbrengen
 7. Vastgoed kopen

1. Basiskennis opdoen

Je bent goed bezig, omdat je met deze complete gids voor het investeren in vastgoed alvast belangrijke basiskennis opdoet. Ga daar zo lang mogelijk mee door, ook op het moment dat je de eerste investering hebt gedaan. Lees je in over rendementen en over de mogelijke meerwaarde, net als over voorwaarden die belangrijk zijn. Verken de verschillende opties, zodat je weet op welke manier je ook met weinig geld of zonder geld voor een eigen pand kunt investeren.

2. Oriënteren op de markt

Oriënteer je vervolgens op de markt, het liefst zo lokaal mogelijk. Wat is er beschikbaar aan vastgoed en wat heeft je voorkeur om te investeren? Je hebt grofweg de keuze uit particulier of commercieel vastgoed. Heb je vertrouwen in winkelpanden in een drukke winkelstraat? Of investeer je liever in woningen voor specifiek starters of bijvoorbeeld ouderen? Bedenk je op welke manier je wilt investeren in vastgoed, zodat je een plan hebt om daarmee aan de slag te gaan.

3. Aankoopmakelaar in de arm

Neem een aankoopmakelaar in de arm, zeker als je hier nog weinig ervaring mee hebt. Een makelaar kent de omgeving, de plannen daarmee en kan het pand of de woning voor je beoordelen. Bovendien kan een makelaar je helpen de aankoop en investering zo goed mogelijk te waarderen, zodat je daarvoor niet te veel betaalt.

4. Detailonderzoek en bezichtiging

Doe een detailonderzoek zodra je geld wilt investeren in vastgoed dat je hebt gevonden. Plan een bezichtiging en laat eventueel een bouwkundige keuring doen. Daarmee voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld op basis van de bouwkundige kwaliteit van de woning of het pand.

5. Financiering aanvragen

Vraag een financiering aan, als je daar (gedeeltelijk) gebruik van wilt maken. In verhuurder staat kun je over het algemeen 80% van de waarde financieren, al zullen banken terughoudend zijn bij een vastgoedhypotheek of een verhuurhypotheek. Sommige intermediairs kunnen je hiermee helpen, zodat je met de juiste aanvraag meer kans maakt op een hypotheek.

6. Bod uitbrengen

Door een bod uit te brengen leg je de basis voor de investering die je wilt doen. Bespreek dit samen met de aankoopmakelaar en bedenk je zelf goed wat je er maximaal voor wilt inleggen. Het bod dat je doet moet in verhouding staan tot zowel de huuropbrengsten die je verwacht als passen binnen de portefeuille die je met jouw vermogen samenstelt. Voorkom bijvoorbeeld dat een te groot deel van je vermogen uit vastgoed zal bestaan.

7. Vastgoed kopen

Je kunt ten slotte het vastgoed kopen, waarmee je daarin investeert. Verzamel om je heen de juiste partijen voor zowel de aankoop, de verhuur als vervolgens het onderhoud. Of voer een deel van de taken zelf uit, waarmee je de kans hebt om het rendement groter te maken. Bepaal zelf hoeveel tijd en moeite je erin wilt steken en welk rendement je aan de andere kant belangrijk vindt.

Vastgoed cursus

Vind je het ondanks het stappenplan, de tips en de mogelijkheden voor vastgoedfondsen en crowdfunding toch lastig om daar zelf mee aan de slag te gaan? Of wil je gewoon zeker weten dat je zo goed mogelijk bent voorbereid op het aankopen en investeren in vastgoed? Het gaat om relatief grote investeringen, die je doet voor de (zeer) lange termijn.

Tijdens een vastgoed cursus leer je wat er belangrijk is, welke valkuilen je wilt vermijden en hoe je in de loop der jaren een portefeuille kunt opbouwen. Dus heb je het doel om uiteindelijk een eigen pand aan te kopen of met fondsen een groeiend bedrag te investeren? In de beide gevallen is het een goed idee om de cursus te volgen. Het leert je alle belangrijke informatie die je nodig hebt om geld te investeren in vastgoed en daar een aantrekkelijk rendement mee te maken.