We spreken van P2P lenen en van ‘P2P lending’, maar wat is dat eigenlijk? Het gaat om een vorm waarmee je jouw geld rechtstreeks kunt investeren in andere particulieren en bedrijven of vastgoed. Dat doe je zonder tussenkomst van een bank, waardoor je een rechtstreekse relatie hebt met het project waarin je de investering doet. Het betekent ook dat je zelf het risico en rendement tegen elkaar af zal moeten wegen, iets wat een bank normaal gesproken doet.
- Investeren zonder tussenkomst van de bank
Peer-to-Peer staat voor ‘persoon tot persoon’, dus in dit geval zonder tussenkomst van de bank. In plaats daarvan heb je als particulier rechtstreeks contact met een andere particulier of met een ondernemer. In de meeste gevallen is er sprake van een platform voor P2P lenen. Dat platform beheert de contracten en kan bijvoorbeeld een inschatting maken van het risico dat je loopt. Er is geen bank betrokken.
- Lenen aan particulieren en ondernemers
P2P lenen biedt mogelijkheden om geld te lenen aan zowel particulieren als andere ondernemers. Met name de investeringen in ondernemers en bijvoorbeeld in vastgoed zijn geschikt om daarmee een rendement te maken. Pas op met leningen aan particulieren, die geen gedegen plan hebben om dit op termijn ook weer netjes terug te betalen.
- Investeren in vastgoed, MKB en andere projecten
Je hebt de mogelijkheid om te investeren in vastgoed, in MKB-bedrijven en in allerlei andere projecten. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos, omdat de ontvanger van het geld vrij is om aan te geven waar dat voor is. Andersom is het aan jou om het doel te beoordelen, net als het risico dat je loopt en de zekerheid die je hebt dat je de vaste (rente)vergoeding ontvangt.
- Vaste rente als vergoeding
Bij P2P lenen is het gebruikelijk om een vaste rente te berekenen. Dat betekent dat je een vast bedrag per maand, per kwartaal of per jaar ontvangt. Het gaat om een vergoeding in de vorm van rente, plus een terugbetaling van het bedrag dat je hebt uitgeleend. Op die manier krijg je gedurende de looptijd het bedrag terug dat je investeerde.
- Risico bij faillissement of mislukking
Het belangrijkste risico van P2P lenen loop je bij een faillissement of bij mislukking van de beoogde plannen. In het ergste scenario lukt het de ondernemer niet om het bedrijf op te zetten of de investering rendabel te maken. Je kunt jouw inleg verliezen, waardoor je uiteraard ook niet meer kunt rekenen op de betaling van de vaste rente.
Voorbeeld
Er is een ondernemer die een restaurant wil starten, en daar geld voor nodig heeft. Het gaat in totaal om een bedrag van €100.000, naast bijvoorbeeld eigen investeringen. Als het lukt om een groep van 100 beleggers bij elkaar te krijgen die allemaal €1.000 inleggen kan de ondernemer aan de slag met de plannen. De ondernemer biedt bijvoorbeeld een vergoeding van 6% rente per jaar, met een looptijd van 48 maanden. Dat betekent dat de investeerders gedurende 4 jaar lang een deel van hun investering terugkrijgen, plus de aangeboden rente van 6% daarover.
Een belangrijk kenmerk van P2P lenen is de vaste rente. Dit maakt het een andere vorm van investeren dan op basis van eigendom, dividend en bijvoorbeeld huurinkomsten uit vastgoed. De ondernemer biedt een betaling van een vaste rente aan, op basis van een aangegeven percentage. Het gaat bijvoorbeeld om 4 tot 8 procent per jaar.
Een bijkomend voordeel is dat de overhead- of vaste kosten bij P2P lenen over het algemeen beperkt zijn. De platformen berekenen enige kosten, bijvoorbeeld eenmalig 1% over de investering die iemand doet. Vervolgens is er geen sprake meer van kosten, waardoor het rendement zo hoog mogelijk blijft.