Affiliate marketing

Met affiliate marketing beginnen: hoe pak je dat aan?

Je wilt met affiliate marketing beginnen: hoe pak je dat aan? De affiliate netwerken bieden je de mogelijkheid om online passief geld te verdienen. Iedere keer dat een bezoeker via jou iets koopt krijg jij daarover commissie. Via de diverse affiliate programma’s kan dat aardig oplopen, terwijl je er op termijn steeds minder voor hoeft te doen.

Aan de andere kant vraagt dat om een goede aanpak, anders had iedereen er wel succes mee gehad. Hoe pakken anderen het aan en wat kun je daarvan leren? Wij leggen het je uit, zodat je ontdek wat affiliate marketing precies is, hoe je daarmee kunt beginnen en hoe je de netwerken en programma’s vindt die jou het succes gaan brengen.


Wat is affiliate marketing?

Ten eerste, wat is affiliate marketing? Het is een vorm van online marketing waarbij je commissie verdient als bezoekers via jou een aankoop of aanvraag doen. Dat leggen we uit aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld

Stel je hebt een eigen website met veel lezers, zoals hier op StartmetInvesteren.nl. We informeren en inspireren mensen zoals jij om zelf geld te gaan verdienen. Als we hier op de website een link plaatsen naar een product om mee te investeren kunnen we daar commissie mee verdienen.

Wij schrijven informatie waar jij zoveel mogelijk aan hebt. Vervolgens linken we naar een product dat jij goed kunt gebruiken. De verkoper van dat product is blij met de link die we plaatsen. Die zorgt er namelijk voor dat jij daar het product koopt. De verkoper verdient z’n marge, en betaalt daarvan een klein deel aan ons. Uiteindelijk hebben we samen gezorgd voor de verkoop.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij affiliate marketing betaald krijgt per verkoop. Je ontvangt een commissie voor de daadwerkelijke verkoop of aanvraag. Dus heb je maandelijks 10.000 bezoekers op je website, maar koopt er niemand daadwerkelijk een product? Dan kun je daar met affiliate marketing helaas weinig aan verdienen. Je krijgt niet betaald voor het bereik dat je hebt, maar voor de werkelijke verkopen die je realiseert.

Tip: wanneer je de commissie krijgt verschilt per netwerk, programma en partner. Sommige bedrijven betalen al een commissie als iemand doorklikt naar een product. Anderen vinden een aanvraag voldoende en weer anderen betalen pas uit als een bezoeker van jouw website bij hen een aankoop heeft gedaan.

Zo werkt het: verdienen in 4 stappen

Ben je benieuwd hoe affiliate marketing werkt als je daarmee wilt starten? We leggen het je uit aan de hand van 4 duidelijke stappen:

 1. Promotie via jouw website of platform
 2. Bezoekers lezen, klikken en kopen
 3. Inkomsten genereren via je website of platform
 4. Periodieke uitbetaling

1. Promotie via jouw website of platform

Je gebruikt jouw platform om de promotie te doen. Dit kunnen meerdere/verschillende opties zijn. De meest voor de hand liggende optie is het hebben van een website. Maar je kunt ook affiliate marketing toepassen zonder site. Dit kan doormiddel van Social media, denk aan Instagram, YouTube, Facebook, Twitter of zelfs Tiktok.

Je kunt zowel producten als diensten promoten, dit doe je via affiliate netwerken. Later in dit artikel komen we hierop terug.

Het is belangrijk dat je via jouw site of platform voldoende bereik hebt.  Zorg er dus voor dat je waardevolle informatie te bieden hebt, dat anderen je graag willen volgen en lezen. Er zijn een paar manieren om bezoekers of volgers aan te trekken, waar je gebruik van kunt maken met affiliate marketing.

2. Bezoekers lezen, klikken en kopen

De bezoekers op jouw website zelf leveren nog niet meteen wat op. Het is de bedoeling om ze te verleiden te klikken op de affiliate links die je gebruikt. Het kan gaan om links in de tekst, om banners en afbeeldingen die je plaatst of zelfs om links in video’s die je maakt.

Probeer de links zo natuurlijk mogelijk op te laten gaan in de rest van de content die je maakt. Dus schrijf je artikelen, ontwerp je afbeeldingen of maak je video’s? Hoe beter de links aansluiten bij wat je allemaal uitlegt, vertelt of laat zien, des te groter de kans dat iemand erop zal klikken.

Zorg ervoor dat het product of dienst dat je wilt promoten aansluit of je website of platform. Link dus niet zomaar naar producten met de hoogste commissies, maar kijk naar de samenhang met de onderwerpen waar je het over hebt.

Voorbeeld: Stel je hebt een website gemaakt over sport. En op deze website staan allemaal waardevolle artikelen met tips en tricks om weer te gaan sporten, beginnen met sporten, de beste voeding ect. Dan is het raadzaam om producten te promoten die met sport of voeding te maken hebben. Het zou vreemd zijn om in je waardevolle teksten opeens autoverzekeringen aan te bieden.

Hoe logisch dit ook klinkt, zijn er toch veel sites die hun bezoekers spammen met niet relevante reclame, en dat is zonde!

3. Inkomsten genereren via je website of platform

Inkomsten genereren via je website of platform

Als een bezoeker klikt op de link die jij op je website hebt staan kun je daarmee inkomsten genereren. Afhankelijk van de voorwaarden die je accepteert krijg je een commissie per klik (PPC – Pay per Click), per aanvraag (PPL – Pay Per Lead) of per aankoop (PPS – Pay Per Sale).

De commissie wordt berekend over het aantal klikken, leads of aankopen. Dat kan in theorie onbeperkt oplopen, dus zal op die manier een mooi passief inkomen opleveren. Uiteraard zal het bedrag dat je verdient samenhangen met het aantal bezoekers dat je trekt of volgers dat je hebt.

Zodra je de content hebt gemaakt en de link plaatst heb je daar verder weinig omkijken naar. Het is op die manier een vorm van passief inkomen. En doe je dat met veel verschillende soorten content. Dan kan dit samen opbouwen tot een hoger bedrag, zonder dat je daar extra uren of moeite in hoeft te steken.

Tip: het maken van een website en het schrijven van waardevolle teksten kan best wat tijd kosten. Maar zodra de website online is, en de affiliate links zijn verwerkt in de teksten, heb je er verder geen werk meer aan. Telkens als er bezoekers op je website(s) komen, en die kopen het product of dienst. Verdien je geld.

Wel zouden we iedereen die wilt beginnen met affiliate marketing adviseren om minimaal 1x per week een waardevol artikel te plaatsen op de website. Dit is niet alleen goed om je website up to date te houden. Maar ook om met die nieuwe artikelen weer nieuwe potentiele bezoekers te krijgen uit de zoekmachines. Die natuurlijk ook weer kunnen converteren in meer sales.

4. Periodieke uitbetaling

De aanbieder van het affiliate netwerk of programma houdt de commissies voor je bij. Hiervoor gebruiken de netwerken en programma’s geavanceerde code, om precies te zien wie er via jouw kanaal wat koopt of aanvraagt. Hoeveel inkomsten je hebt verdiend kun je zelf ook op elk moment van de dag zien, door in te loggen op het platform wat jij promoot.

Hieronder zie je een voorbeeld van een affiliate link:
Voorbeeld link affiliate marketing

Periodiek ontvang je een uitbetaling van de commissie die je hebt verdiend. Op die manier krijg je bijvoorbeeld aan het eind van de maand een bedrag uitgekeerd. Houd er rekening mee dat sommige van de netwerken en programma’s een minimaal uit te keren bedrag hanteren. Pas als je die waarde bereikt kun je het laten uitbetalen. Dit kan variëren van 50 euro tot 1000.


#1 Affiliate Marketing Revolutie

Affiliate Marketing Revolutie Review

Er komt wel ietsje meer bij kijken dan alleen maar linkjes naar producten promoten. Tenminste wel als je iets meer wil verdienen. Je hebt dan bereik nodig. Als je alleen binnen je eigen netwerk verkoopt, dan kan dat even lekker zijn, maar je zal er uiteindelijk niet van kunnen leven.

Terwijl je met de juiste aanpak heel eenvoudig een passief inkomen op kan bouwen. Dat betekent niet dat je helemaal niet meer hoeft te werken, maar alleen wanneer jij het wil en hoeveel jij wil. Ondertussen blijft het werk wat jij gedaan hebt lopen, en je blijft dus ook verkopen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Jacko Meijaard is een succesvolle affiliate marketing ondernemer en heeft de Affiliate Marketing Revolutie opgezet. Zelfs het AD publiceerde al een artikel over zijn boek ‘The 4-Hour Workweek’. En jij kan nu zijn cursus Affiliate Marketing Revolutie volgen. Aan de hand van video’s krijg jij precies uitgelegd hoe jij ook succesvol kan worden met affiliate marketing.

Je leert hoe je vrij kan leven dankzij het internet, hoe je passief inkomen opbouwt, hoe jij jouw inkomen iedere maand ziet groeien en hoe jij een bron van inspiratie kan worden voor jouw vrienden en familie.

Pluspunten:
 • Affiliate Marketing Revolutie
 • Laagdrempelig instappen
 • 10.000+ leden
 • Gratis toegang tot community
Minpunten:
 • -
De affilate marketing cursus
Top 3 affiliate marketing cursussen
 • Kort maar krachtige cursus
 • Na elke les de mogelijkheid om Paco zelf vragen te stellen
 • Top cursus als je wat meer wilt weten over affiliate marketing

8.3/10 Beoordeling

Beginnen: wat heb je nodig?

Om te beginnen met affiliate marketing heb je een paar dingen nodig:

 • Kanaal met bezoekers (Website of Social Media)
 • Affiliate-links vanuit een netwerk
 • Relevante content om bij te promoten

Kanaal met bezoekers

Zonder bezoekers geen inkomsten. Dus zorg voor een website waar dagelijks een aantal bezoekers op komen. Of voor een Social media account met wat volgers.

Hoe meer volgers of bezoekers, des te meer jij kunt verdienen. Het bedrag dat jij elke maand kunt verdienen heeft geen maximum. Dus heb jij dagelijks duizenden bezoekers op je website(s) of een enorm grote following op bijvoorbeeld Instagram of YouTube abonnees. Dan is het bedrag dat je dagelijks kunt verdienen gigantisch.

Natuurlijk beginnende alle websites die gemaakt worden met 0 bezoekers. Dit heeft net als andere investeringen tijd nodig om te groeien. Uit onze eigen ervaring blijkt dat het z’n 3-6 maanden duurt voordat je wat geld begint te verdienen met je website. De zoekmachines hebben namelijk tijd nodig om te website te vinden, en geïnteresseerde, jouw website als optie te geven als mensen iets Googlen.

Voorbeeld verloop bezoekers op een website

Hierboven zie je een voorbeeld van een website van ons, zoals al vermeld begint elke website met 0 bezoekers en duurt het even voordat de zoekmachines de website indexeren. Hier zie je ook dat we eigenlijk al na een aantal dagen bezoekers op onze website hadden, en dat dit langzaam omhoog loopt. Op dit moment van schrijven doet deze website rond de 130 bezoekers per dag wat goed is voor voor € 1000,- per maand.

Omdat deze website nog niet zo heel lang bestaat, zijn we er erg benieuwd wat de verdiensten gaan worden als wij waardevolle artikelen blijven toevoegen. 

Affiliate-links vanuit een netwerk

Vervolgens maak je gebruik van affiliate-links via een beschikbaar netwerk. Het zijn links die je kunt verwerken in de content die je publiceert. Dat kan op een paar verschillende manieren:

 • Tekstlinks
  Schrijf je artikelen of gebruik je een beschrijving bij de video’s die je maakt? In de beide gevallen kun je er een tekstlink in verwerken. Het is niets anders dan een link in de tekst, waarvoor je een speciale code gebruikt. Dus zou je verwijzen naar een boek op Bol.com? Dan doe je dat niet met de link die je in de adresbalk van de browser ziet als je het product bekijkt. In plaats daarvan genereer je een speciale link, waaraan de aanbieder van het affiliate-programma kan zien dat de bezoeker via jouw website naar de webshop is gegaan. Alleen op die manier is het mogelijk om jou uiteindelijk de commissie uit te keren.
 • Banners
  Op een vergelijkbare manier kun je gebruik maken van banners. Het zijn afbeeldingen die je kunt gebruiken op bijvoorbeeld jouw website. De banners zijn er groot en klein, zowel voor de zijbalken als bovenaan de webpagina. Je komt ze onder andere tegen op nieuwssites, die gebruik maken van banners om advertenties te verkopen. Op een vergelijkbare manier kun jij affiliate-links plaatsen, waarmee je een commissie verdient over de producten die jouw bezoekers elders kopen.

Relevante content om bij te promoten

Ten derde heb je relevante content nodig, om de links in te verwerken. Dus wil je commissie verdienen aan de verkoop van een boek of een paar schoenen? Zorg ervoor dat je content maakt die daar goed bij aansluit.

Wij leggen je hier op de website uit over investeren en in dit geval over affiliate marketing. Dat betekent dat we links kunnen plaatsen naar bijvoorbeeld een cursus om daar meer over te leren. En naar boeken of producten die je uitleggen hoe je zelf kunt zorgen voor meer (passief) inkomen. Maar zouden we linken naar een paar nieuwe sneakers of een boek met daarin Italiaanse recepten? De kans dat je daarop klikt en een aankoop doet is een stuk kleiner.

Tip: bekijk de content die je al hebt, waarmee je een grote groep bezoekers en volgers hebt weten op te bouwen. Kun je daar mogelijk links in plaatsen? Je hoeft de content niet opnieuw te ontwikkelen, zodat dit minder van je tijd en inzet zal kosten.

Affiliate Marketing Pic1

Welke affiliate marketing-netwerken zijn er?

Benieuwd hoe je aan de slag kunt met affiliate marketing? Het is belangrijk om daarvoor in ieder geval de twee grootste netwerken te bekijken. Die bieden je tal van mogelijkheden om te adverteren, voor producten en diensten die goed aansluiten op wat je aanbiedt:

 • Daisycon
  Het netwerk van Daisycon wordt veel gebruikt door Nederlandse affiliates. Dit komt omdat ze een erg sterk support team hebben die jou helpen met al je vragen mbt hun campagnes. Ook hebben ze speciaal voor affiliates een product/dienst vergelijker gemaakt die gratis te gebruiken is. Op deze manier hoef je alleen hun vergelijker in te laden op je website. En kun je direct van start.
 • Awin
  Het Awin-netwerk is gigantisch. Het is een internationale partij met een specifieke Nederlandse afdeling. Er zijn meer dan 30.000 adverteerders aangesloten, zodat je de keuze hebt uit praktisch alle branches en soorten producten of diensten. Bovendien helpen de medewerkers je als bijvoorbeeld blogger om meer uit je commissies te halen. Je kunt advertenties plaatsen voor bijvoorbeeld De Bijenkort, Perry Sport, Vodafone, HEMA en FBTO.
 • Tradetracker
  Ook Tradetracker geldt als een zeer grote speler op dit gebied. Met bijna 10.000 affiliate-programma’s zal je ook daar zeker iets vinden dat aansluit bij wat je wilt laten zien. Het is het grootste aanbod van Nederland, in allerlei categorieën zoals reizen en vakantie, wonen, huis en tuin en bijvoorbeeld mode en sieraden.

Welke producten of diensten moet je promoten?

Dit is denk ik de meest gestelde vraag voor beginnende affiliates. Je weet nu dat je wilt beginnen met affiliate marketing, nu nog een markt of niche kiezen. Bij de meeste affiliate netwerken kun je kiezen uit duizenden verschillende programma’s die jij kunt promoten, dus er is keuze zat.

De programma’s die je kunt promoten verschillen ook erg als het aankomt op commissies. Zo zijn er programma’s waar je 5 euro commissie ontvangt voor elke lead, maar er zijn ook programma’s waar je 500 euro ontvangt per lead.

Let bij de keuze voor producten om te promoten liever niet te veel op de commissies die je kunt ontvangen. Er zijn producten beschikbaar met honderden euro’s aan commissie. Dat is alleen een goed idee als het aansluit op wat je daadwerkelijk aanbiedt.

Uiteindelijk heb je meer aan 10 commissies van €5 dan aan nul commissies van €500. En op die manier zal 100 keer €5 je meer opleveren dan één keer een commissie van €250. Door goed te kijken naar de relevantie maak je de kans op succes een stuk groter.

En dan is het natuurlijk nog erg belangrijk hoeveel mensen/bezoekers hebben interesse in het product wat jij promoot. Kies dus voor een product waar veel mensen op zoeken. Om erachter te komen waar mensen op zoeken zou je een zoekwoorden onderzoek/ Keyword research moeten doen. Hieronder een aantal programma’s die je helpen bij het zoekwoorden onderzoek.

 • Ahrefs
 • Semrush
 • KWfinder

Affiliate Marketing Pic2

Affiliate-programma’s van grote spelers

En zit je in een heel specifieke branche? Soms kun je beginnen met affiliate marketing vanuit een heel specifiek programma. Onder andere Bol, Wehkamp, Decathlon en Wie hebben eigen programma’s voor affiliate marketing. Dat betekent dat je geen gebruik hoeft te maken van de grote netwerken.

In plaats daarvan kun je direct gebruik maken van hun programma’s. De verdiensten liggen hoger, omdat je geen kosten afdraagt aan de netwerken. Je ontvangt een relatief hoge commissie, voor de verkopen die je realiseert.

Houd er wel rekening mee dat je hierdoor beperkt bent tot één of een paar kanalen waarvoor je advertenties kunt plaatsen bij jou op de website.

Beginnen met affiliate marketing

Ben je na het lezen van het stuk enthousiast geworden en kan je niet wachten om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een website om vervolgens financieel vrij te zijn?

Heel begrijpelijk, maar helaas is het in de praktijk altijd iets lastiger dan de theorie. Gelukkig is er voor ieder probleem altijd een oplossing. Om niet zomaar blind te beginnen raden wij aan om de cursus van Jacko Meijlaard te doen; de Affiliate Marketing Revolutie. Dit is de perfecte manier om te starten met affiliate marketing aan de hand van overzichtelijke stappen.

Wil je meer weten over de cursus? Dan kun door hier te klikken onze review over de cursus lezen.

Geloof je het wel en wil je direct starten? Dat kan ook, klik dan hier!