Brokers vergelijken

Hoe kies je de beste broker om te beleggen?

Online brokers vergelijken: hoe kies je de beste broker om te gaan beleggen? We schreven reviews voor DEGIRO, eToro, Binck, Brand New Day en onder andere BUX ZERO. We belegden met hun platformen, zodat we je daarvan alle voor- en nadelen op een rij kunnen zetten. Bovendien vormt het de basis voor onze tips om te vergelijken, zodat je de beste keuze maakt als je gaat beleggen. Of als je al belegt, en denkt dat het goedkoper, slimmer of gebruiksvriendelijker komt.


DeGiro

DeGiro Review

Je hebt toegang tot meer dan 50 beurzen over heel de wereld. Bovendien betaal je daar lage tarieven en maak je gebruik van een bijzonder gebruiksvriendelijk platform. De broker is meerdere keren uitgeroepen tot Beste Broker, dus verdient een plek in ieder vergelijking. Je betaalt er geen servicekosten en €2,30 voor een order van €1.000.

Pluspunten:
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Lage tarieven in Nederland
 • Groot aanbod aandelen, opties, ETF’s en meer
Minpunten:
 • -
Probeer Degiro als jou Broker

eToro

eToro Review

eToro laat je gratis aandelen kopen en biedt daarin bovendien een zeer groot aanbod. Met een gratis demo-account kun je het eerst een keer uitproberen. De broker is beter geschikt om te speculeren dan om te beleggen voor de lange termijn. Je betaalt geen servicekosten en €0* voor een order van €1.000.

Pluspunten:
 • Beleggen zonder commissie!
 • Snel beleggen: direct van start
 • Enorm aanbod effecten
 • Gratis demo account met $100.000 oefengeld
Minpunten:
 • -
Probeer eToro als jou Broker

Saxo

SAXO Review

Binck is de grootste speler uit dit overzicht, en daarmee een zeer betrouwbare keuze als het gaat om beleggen. Je betaalt geen servicekosten. Een order van €1.000 is de eerste 3 maanden gratis, daarna betaal je daarvoor €7. Je hebt er de keuze uit verschillende beleggingsproducten om zelf te beleggen of actief te daytraden.

Pluspunten:
 • Toegankelijk voor beginners
 • Marktleider voor CFD’s
 • Beursgenoteerd en bankvergunning
Minpunten:
 • -
Probeer Saxo als jou Broker

Brand New Day

Brand New Day Review

Brand New Day biedt oorspronkelijk de mogelijkheid om pensioen op te bouwen, al kun je er ook zelf beleggen. Je betaalt er lage tarieven en kunt rekenen op een gebruiksvriendelijk platform. Je hebt er beperkte mogelijkheden, omdat je kiest uit fondsen en risicoprofielen die er beschikbaar zijn.

Pluspunten:
 • Beleggen voor je pensioen
 • Overzichtelijk dashboard
 • Lage tarieven
Minpunten:
 • -
Probeer Brand New Day als jou Broker

BUX Zero

BUX Zero Review

BUX ZERO biedt je de kans om gratis aandelen te kopen. Je betaalt geen servicekosten en €0 voor een order van €1.000. Houd er rekening mee dat de orders één keer per dag worden uitgevoerd. Het platform is bedoeld om goedkoop te beleggen in bijvoorbeeld ETF’s en aandelen waarin je vertrouwen hebt.

Pluspunten:
 • Extreem gebruiksvriendelijk
 • Gratis of heel goedkoop
 • Beperkte analysemogelijkheden
Minpunten:
 • -
Probeer BUX0 als jou Broker

Vergelijken: 5 belangrijke tips

Je kunt de brokers vergelijken aan de hand van een aantal verschillende factoren:

 • Wat zijn de kosten?
 • Welk aanbod kun je er vinden?
 • Krijg je een gratis bonus of is er een demo-account?
 • Hoe kun je er beleggen?
 • Hoe werkt het platform?

Vergelijk Brokers hier

1. Wat zijn de kosten?

We beginnen met de kosten, omdat je natuurlijk de broker wilt kiezen waar je niet te veel betaalt. En omdat de tarieven regelmatig wijzigen zullen we die hier niet allemaal voor je opsommen. Wel leggen we je uit waar je op moet letten, om zeker te weten dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Let op: sommige brokers berekenen kosten bij inactiviteit. Je betaalt bijvoorbeeld tot €10 per maand als je een aantal maanden niet hebt ingelogd. Dit zijn over het algemeen de brokers die bedoeld zijn om te speculeren, dus waar je normaal gesproken niet belegt voor de lange termijn.

Kosten per maand
Let op eventuele kosten per maand, op het moment dat je wilt gaan beleggen. Het gaat om alle vaste kosten, bijvoorbeeld voor de fondsen en ETF’s die je beheert. De brokers berekenen beheerkosten. Soms betaal je die voor de broker zelf, soms gaat het om kosten die worden berekend door het fonds waarin je belegt. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden, omdat dit direct ten koste gaat van het rendement dat je maakt.

Transactiekosten
Afhankelijk van de manier waarop je handelt is het belangrijk om rekening te houden met de transactiekosten. Ben je bijvoorbeeld van plan om veel te handelen? Iedere keer dat je een transactie doet maak je daarvoor kosten. Soms gaat het om een paar euro, soms om veel meer dan dat. Met name de aandelen en effecten aan buitenlandse beurzen zijn over het algemeen duurder. Let er vooral bij een relatief kleine portefeuille op dat de transactiekosten niet te hoog oplopen. Begin bijvoorbeeld met voordelige ETF’s aan de Nederlandse en andere Europese beurzen.

Tip: beleg je in DEGIRO Kernselectie? Je betaalt geen transactiekosten, als je maximaal 1x per maand een transactie met die aandelen en effecten doet.

Vergelijk alle Brokers

Aanbiedingen en gratis beleggen
Sommige brokers die je kunt vergelijken bieden aanbiedingen of geven zelfs aan dat je er gratis kunt beleggen. De aanbiedingen zijn vaak een paar maanden geldig, zodat je tijdelijk profiteert van (veel) voordeel. Let goed op de einddatum van die acties en controleer of de kosten dan niet ineens hard stijgen.

Gratis beleggen bestaat niet, ook al geven brokers aan dat je er geen (transactie)kosten maakt. Je betaalt in ieder geval de spread (verschil tussen de prijs om te kopen en om te verkopen). Soms gelden er aanvullende voorwaarden, zoals bij BUX ZERO. De orders worden daar één keer per dag uitgevoerd, waardoor je niet in real-time kunt handelen.

2. Welk aanbod kun je er vinden?

Kies de beste broker door goed te kijken naar het aanbod dat er beschikbaar is. Je kunt beleggen in allerlei effecten, afhankelijk van de manier waarop je daarmee aan de slag wilt. Ben je bijvoorbeeld van plan om een portefeuille met aandelen en ETF’s op te bouwen, die je vervolgens maanden- of jarenlang aanhoudt? Of zoek je juist een manier om te daytraden en te speculeren? Het zijn twee heel verschillende manieren van beleggen, waar een ander aanbod bij hoort.

Beleggen in aandelen en ETF’s
Wil je beleggen in aandelen en ETF’s? Kijk goed naar het aanbod dat er beschikbaar is op de wereldwijde, Europese en Nederlandse aandelen(Euronext)op de beurzen. De vijf brokers die we voor je vergelijken bovenaan dit artikel bieden je in bijna alle gevallen (behalve Brand New Day) uitgebreide mogelijkheden. Je hebt de keuze uit aandelen, ETF’s en fondsen van tal van beurzen over heel de wereld.

Tip: beleg je voor de lange termijn? Kies een broker waar je de effecten daadwerkelijk zelf in handen krijgt. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal digitaal, maar het geeft je bijvoorbeeld recht op rendement. Als je belegt op basis van een Contract for Difference werkt dit anders. Dat leggen we je hieronder uit bij het speculeren.

Welke Brokers zijn de beste?

Beleggen in opties en derivaten
Probeer je in te spelen op een stijging van een aandeel of heb je juist de verwachting dat de waarde daarvan de komende tijd zal dalen? Je kunt gebruik maken van opties en andere derivaten. Dus ben je op zoek naar de mogelijkheid om short te gaan of kort een positie aan te houden? Kies een broker waar je een goede technische analyse kunt maken, die in dat geval belangrijker is dan de fundamentele. Op Brand New Day na bieden alle brokers die we met elkaar vergelijken goede opties om op deze manier te handelen.

Speculeren met CFD’s en turbo’s
Het ware daytraden en speculeren doe je met CFD’s. Dit zijn de Contracts for Difference. Je gaat als het ware een weddenschap aan met de online broker. Je hebt het onderliggende aandeel of andere effect er niet voor nodig. Dat maakt de mogelijkheden veel uitgebreider, verlaagt de kosten en zorgt ervoor dat je heel flexibel bent in het beleggen. Er is geen sprake van dividend of posities voor de lange termijn, omdat je daarmee zo snel mogelijk probeert geld te verdienen.

Let op: Wil je gaan handelen in turbo’s? Het is een goede manier om met een relatief klein kapitaal toch grote bedragen in te zetten. Dat kan heel gunstig uitpakken, maar kent aan de andere kant ook meer risico. Houd er rekening mee dat turbo’s ingewikkelde financiële producten zijn.

Bij de brokers die we met elkaar vergelijken heb je de keuze uit aandelen, ETF’s, opties, derivaten CFD’s en bijvoorbeeld valutaparen en grondstoffen. Het zijn de gebruikelijke keuzes, die je bij praktisch alle brokers tot je beschikking hebt. Houd er wel rekening mee dat je die niet overal daadwerkelijk in je bezit krijgt. Bepaal of je voor de lange termijn wilt beleggen of dat je zoekt naar een manier om te speculeren. Daar stem je de keuze voor jouw broker op af, zodat je er goed aan de slag kunt.

3. Krijg je een gratis bonus of is er een demo-account?

Sommige brokers die je met elkaar kunt vergelijken verstrekken je een bonus of zorgen er met een actie voor dat je het platform voordelig kunt uitproberen. De gratis bonus krijg je bij de online spelers die je laten daytraden én bijvoorbeeld bij Binck. Wat dat betreft kun je aan de acties of aanbiedingen nog niet zien of je daar een goede keuze mee maakt. Wel is het altijd verstandig om goed te kijken of er specifieke voorwaarden gelden. En wat de tarieven zullen zijn op het moment dat de actie eenmaal is verlopen. Zo weet je zeker dat je de voorwaarden op termijn goed kent, net als de kosten die je dan maakt om bijvoorbeeld een transactie te kunnen doen.

Houd er bovendien rekening mee dat het met een grotere portefeuille niet altijd even makkelijk is om over te stappen. Anders dan bij energiecontracten of in online casino’s kun je dus niet zomaar gebruik maken van alle acties en bonussen die er beschikbaar zijn. Probeer een keuze te maken door de brokers te vergelijken, zodat je daar vervolgens een langere tijd gebruik van kunt maken.

Brokers maak een demo account

Bonus om te gaan beleggen
Sommige brokers bieden je een bonus om te gaan beleggen. Het gaat bijvoorbeeld om een aantal maanden, waarin je nog geen transactiekosten betaalt. Dat is een fijne manier om het platform uit te proberen, zonder dat je meteen veel kosten moet maken. Je kunt zelf ervaren hoe makkelijk het werkt om de aandelen, ETF’s en andere effecten te vinden. En wil je snel kopen of juist verkopen? Ook daarvan merk je zelf of het werkt zoals de broker het je heeft beloofd. Het is een uitstekende manier om dit uit te proberen, waarmee je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Maak jouw vergelijking van de kosten het liefst zonder deze bonus of tijdelijke aanbieding. Vroeg of laat kun je er geen gebruik meer van maken. Je zal nieuwe transacties willen doen, waardoor je daar dan relatief hoge kosten voor betaalt. Hier staat tegenover dat je met een grotere portefeuille over het algemeen relatief minder transactiekosten maakt. Op een order van €1.000 is €5 aan kosten nog best veel. Maar zou je een bedrag van €10.000 gebruiken om aandelen te kopen? Dan is diezelfde €5 niet meer zo hoog, waardoor je hier minder kritisch naar hoeft te kijken.

Demo-account om mee te oefenen
Niet alle brokers bieden je de mogelijkheid om een demo-account aan te maken, waarmee je gratis kunt oefenen. Over het algemeen zijn het de aanbieders van het daytraden en speculeren die je deze mogelijkheid bieden. Je kunt er een account aanmaken, waarbij je geld krijgt van de online broker. Dat geld kun je gebruiken alsof het van jou is. Uiteraard gaan het om een fictieve inzet, dus loop je nog geen risico en kun je niets verliezen.

Gebruik het demo-account om de software op je gemak uit te proberen. En bijvoorbeeld te ervaren dat het risicovol kan zijn om te beleggen met CFD’s en turbo’s. Als je dat al een keer hebt ervaren ga je voorzichtiger om met een eigen storting. Het demo-account is wat dat betreft een interessante keuze, vooral als je de broker die je wilt kiezen nog niet zo goed kent.

4. Hoe kun je er beleggen?

Om de beste broker te kiezen kijk je natuurlijk naar de manier waarop je er kunt beleggen. We onderscheiden drie belangrijke varianten:

 • Zelf beleggen
 • Sociaal beleggen
 • Laten beleggen

Zelf beleggen
Door zelf te beleggen heb je alle touwtjes in handen, en moet je ook zelf te beslissingen nemen. We kunnen dit onderverdelen in beleggen voor de (middel)lange termijn en het daytraden of speculeren. In de beide gevallen zit je zelf aan de knoppen.

Sociaal beleggen
Een aantal brokers biedt de mogelijkheid tot sociaal beleggen. Je volgt dan de transacties van iemand anders, waar je vertrouwen in hebt. Is hij of zij een ervaren en succesvolle belegger? Je kunt meeliften op dat succes, door de portefeuille en transacties gewoon na te doen.

Laten beleggen
Geef je het liever helemaal uit handen, bijvoorbeeld om te beleggen voor jouw pensioen? Je kunt kiezen voor vermogensbeheer, al is dat over het algemeen alleen beschikbaar voor grotere bedragen. In plaats daarvan kun je beleggen in fondsen. De fondsmanagers doen dan het werk.

5. Hoe werkt het platform?

Let ten slotte goed op de manier waarop het platform van de broker werkt. Je wilt zeker weten dat je daar op een eenvoudige wijze gebruik van kunt maken. Dat geldt zowel op de computer of een tablet als op een mobiel apparaat zoals een smartphone. En is er een app beschikbaar? Dat is over het algemeen heel handig als je ook onderweg transacties wilt doen of wilt kunnen controleren hoe je posities er op dat moment voor staan.

Brokers

Online platform
Het online platform van de beste brokers kun je op een paar manieren met elkaar vergelijken. Een aantal van de brokers maakt het je vooral heel gebruiksvriendelijk. Je kunt daar beleggen zonder allerlei ingewikkelde analyses. In plaats daarvan hoef je alleen maar aan te geven waar je naar op zoek bent, om eenvoudig de gewenste aandelen, ETF’s of effecten te kopen.

Wil je in plaats daarvan handelen in CFD’s en er met opties voor zorgen dat je op het juiste moment instapt en weer uitstapt? Dan is het interessanter om juist wel voor een uitgebreide technische analyse te kunnen zorgen. Of een fundamentele analyse te maken, zodat je de veranderingen en schommelingen de komende tijd zo goed mogelijk kunt inschatten.

Mobiel platform
Beoordeel en vergelijk daarnaast de mobiele platformen van de brokers die er beschikbaar zijn. Op die manier krijg je een beter beeld van hoe je daar kunt handelen. Snap je wat er gebeurt en kun je ook mobiel een transactie doen op het moment dat je wilt handelen? Dat is heel handig tijdens het daytraden, terwijl je er als belegger voor de lange termijn juist wat minder aan hebt. Vergelijk de verschillende brokers. Op die manier kies je de beste broker, bijvoorbeeld aan de hand van het mobiele platform dat je de ideale mogelijkheden biedt en makkelijk werkt.