Crowdfunding

Complete gids om te investeren in bedrijven, vastgoed en horeca

Crowdfunding in Nederland groeit uit tot een groter platform, dat je als particulier kunt gebruiken om investeringen te doen. Andersom is het voor bedrijven een nieuwe mogelijkheid om bedragen te lenen of laten investeren, bijvoorbeeld in hun bedrijf of nieuwe plannen. Bovendien biedt crowdfunding meer mogelijkheden, zowel voor particulieren als bijvoorbeeld in vastgoed en specifiek in horeca.

Wij begrijpen dat het best lastig kan zijn om daarmee te beginnen, als je misschien niet precies weet waar je allemaal rekening mee moet houden. Dus ben je benieuwd hoe je daarmee aan de slag kunt en wat je ervan kunt verwachten? We leggen je uit over de risico’s en de rendementen, net als over de verschillende platformen. Op die manier zijn we jouw complete gids om met crowdfunding te investeren in bedrijven, vastgoed en bijvoorbeeld horeca.


 • Instappen met kleine bedragen
  Je hebt met crowdfunding de mogelijkheid om in te stappen met (heel) kleine bedragen. Het is niet nodig om meteen duizenden of tienduizenden euro’s te investeren. Wil je het aan de andere kant proberen met een paar honderd euro of zelfs minder? Dankzij crowdfunding heb je de mogelijkheid om jouw investeringen te spreiden, bijvoorbeeld over meerdere bedrijven en projecten.
 • Rechtstreeks met ondernemers en particulieren
  Je investeert rechtstreeks in ondernemers en eventueel particulieren. Dat vergroot de betrokkenheid, zowel van jou naar hen als andersom. Je kunt ze eventueel persoonlijk leren kennen en vooraf natuurlijk goed kijken naar hun achtergrond. Op die manier krijg je een beter beeld van waar je in investeert, om het voor jezelf en voor de ander zo tastbaar mogelijk te maken.
 • Zonder tussenkomst van de bank
  Door het rechtstreekse karakter is er geen sprake van tussenkomst door de bank. Dat levert de ondernemer meer mogelijkheden op en biedt jou controle over de investering die je doet. Bovendien bespaart het hoge kosten die banken en andere financiers vaak rekenen. Dit maakt de weg vrij voor een hoger rendement voor jou als investeerder, waardoor je kunt rekenen op rendementen en rentes van 5 tot 10% per jaar.
 • Keuze uit talloze projecten
  Je hebt de keuze uit een enorm aantal projecten, verdeeld over de verschillende platformen die er beschikbaar zijn. Dat betekent dat je aan de hand van het platform en je eigen voorkeuren kunt zorgen voor meer dan voldoende spreiding. Investeer bijvoorbeeld in vastgoed, horeca en andere (startende) bedrijven waarin je gelooft.
 • Incentives bovenop het rendement
  In sommige gevallen zijn er incentives, bonussen of extra’s beschikbaar, bovenop het rendement dat je maakt met de investering die je doet. Dit komt voort uit het persoonlijke karakter en de rechtstreekse contacten die je bij crowdfunding kunt hebben met de ondernemer of andere particulier.

#1 Geldvoorelkaar

Geldvoorelkaar Review

Geldvoorelkaar brengt ondernemers en (particuliere) investeerders bij elkaar. Je investeert er met de kracht van de crowd in bedrijven en ideeën, die daarvoor liever geen gebruik willen maken van een bank of andere financierder.

Het is een platform speciaal voor MKB-bedrijven. Niet voor niets werd Geldvoorelkaar aangemerkt als Erkend MKB-financier, op basis van het keurmerk daarvoor. De gemiddelde rente bedraagt er 7,6%, voor een netto rendement van 4,24%. Het gaat om directe investeringen in Nederlandse ondernemers, vanuit een samenwerking met accountants, het MKB en adviseurs.

Geldvoorelkaar heeft een vergunning en ontheffing van de AFM, dus staat onder Nederlands toezicht. Het is een belangrijke voorwaarde voor een betrouwbare investering, op basis waarvan je als particulier aan de slag kunt op een van de crowdfunding websites en platformen.

Pluspunten:
 • Laag risico
 • Het platform is zeer transparant
 • Goede rendementen
Minpunten:
 • -
Crowdfunding met Geldvoorelkaar

#2 Lendahand

Lendahand Review

Lendahand combineert crowdfunding met een goed doel, door geld bij elkaar te brengen voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Zij hebben vaak heel goede ideeën, maar zoeken het geld om hun plannen te realiseren. Dat lukt met het geld dat particulieren in onder andere Nederland bij elkaar brengen, via dit crowdfunding platform.

De website toont projecten waarvoor bedragen van bijvoorbeeld €100.000 tot €500.000 nodig zijn. Er wordt een rente aangeboden, voor de lening die je als particulier verstrekt. Je ontvangt een rente tot 7% per jaar, waarbij er ondertussen sprake is van een sterk sociaal karakter. Het is een van de kenmerken van Lendahand, die zich daarmee richt op een ander deel van de markt dan veel van de andere crowdfunding websites.

Pluspunten:
 • Gemiddeld 2.8% rendement op jaar basis
 • Laag risico en goede zekerheden
 • Platform is zeer transparant

Minpunten:
 • -
Crowdfunding met Lendahand

#3 Matching Capital

Matching Capital Review

Matching Capital brengt geld van particulieren en vastgoed(ondernemers) bij elkaar. Dat gebeurt altijd zonder bemiddelingskosten en op basis van zekerheid en een hypotheek. Er is daardoor sprake van een vast hoog rendement, terwijl er aan de andere kant goed wordt gekeken naar de risico’s voor investeerders.

Het is een Nederlands bedrijf, dat daarom onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat biedt zekerheid over de investeringen, die je als particulier zowel in Nederland als in andere landen kunt doen. Het gaat bijvoorbeeld ook om projecten in het Verenigd Koninkrijk, waarbij er verbouwingen plaatsvinden van vastgoed. De verbouwingen, renovaties en huisvesting creëren waarde. Een lening op basis van crowdfunding biedt de mogelijkheid om daar via het platform in te investeren.

Pluspunten:
 • Investeren vanaf € 10.000,-
 • Hoge vaste rente
 • Goedgekeurd door AFM
Minpunten:
 • -
Crowdfunding met MatchingCapital

#4 Lender & Spender

Lender & Spender Review

Lender & Spender is er voor particulieren en ondernemers die geld willen lenen. Het gaat altijd om kredietwaardige geldnemers, die bijvoorbeeld nog nooit een achterstand hebben gehad. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor het platform, dat daarmee het risico zo klein mogelijk houdt.

Als particulier heb je via de website de mogelijkheid om bij te dragen aan crowdfunding. De particulieren die geld vragen kunnen dat voor allerlei doeleinden gebruiken. De investering die je er doet wordt gespreid over het grote aantal deelnemers dat er geld vraagt. Dit spreidt de risico’s, om te voorkomen dat problemen bij een enkele geldnemer leiden tot een totale mislukking en daarmee verlies van de inleg.

Lender & Spender maakt het als platform voor crowdfunding mogelijk om online te investeren in anderen die geld nodig hebben. Dat kan op basis van een aantrekkelijke rente, met een relatief hoge mate van zekerheid.

Pluspunten:
 • Gemiddeld 4.3% rendement per jaar
 • Investeren in Nederlandse consumentenleningen
 • Onder toezicht van Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Minpunten:
 • -
Crowdfunding met Lender & Spender

#5 Waardevoorjegeld

WaardeVoorJeGeld Review

Waardevoorjegeld.nl investeert in MKB projecten die een hoog rendement opleveren, weinig kosten kennen en transparant in elkaar zitten. Het zijn een paar belangrijke eigenschappen van de projecten, waarvoor je als particulier de kans hebt om via crowdfunding te investeren.

Het gaat bijvoorbeeld om bouwgerelateerde projecten, waarop een rendement van 7 tot 8% per jaar wordt aangeboden. Het is op die manier mogelijk om mee te doen aan een investering van enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. De hoge mate van transparantie maakt goed duidelijk waar het om gaat en welke ondernemers er aan de slag willen.

Pluspunten:
 • Samen met andere investeren
 • Goed rendement
 • Nederlands platform
Minpunten:
 • -
Crowdfunding met Waardevoorjegeld

#6 Kapitaal op maat

Kapitaal Op Maat Review

Kapitaal op Maat is een online crowdfunding platform voor ondernemers en investeerders die elkaar graag willen vinden. Je hebt als investeerder de mogelijkheid om bij te dragen aan de financiering van projecten door (MKB) ondernemers.

Zij bieden je in ruil daarvoor een aantrekkelijk rendement, tussen de 5 en 10% per jaar. Er is geen sprake van een bank of andere financierder. In plaats daarvan draag je als particulier bij aan het kapitaal dat de ondernemer nodig heeft om de plannen te realiseren.

Pluspunten:
 • Veel beschikbare projecten
 • Gemiddeld rendement 8-10%

Minpunten:
 • -
Crowdfunding met KapitaalOpmaat

#7 Horeca Crowdfunding

Horeca Crowdfunding Review

Voor de horeca zijn het zware tijden. De kosten rijzen de pan uit, maatregelen verscherpen, ze lijken geen adempauze te krijgen. Hierdoor komen veel horecaondernemingen in de financiële problemen of ze hebben geen mogelijkheden om te herinvesteren. Daarnaast zijn er ook veel goede ideeën die niet gerealiseerd kunnen worden.

Terwijl er mogelijkheden genoeg zijn om geld te verdienen in de horeca. De ondernemers moeten flexibel zijn, met alle veranderingen en de bijkomende aanpassingen, maar missen vaak de financiële back-up om dat te realiseren. Terwijl het juist nu de tijd van mogelijkheden is.

Doordat de economie wereldwijd onzeker is, zijn banken niet al te happig om leningen te verstrekken, en bij de horeca deden banken altijd al moeilijk. Gelukkig zijn er wel een hoop investeerders die snappen dat er juist nu veel mogelijkheden zijn. Vroeg instappen, is later mooiere winsten boeken. Horeca Crowdfunding is dan een logische oplossing voor beide partijen.

Pluspunten:
 • Kan 80.000 geleend worden.
 • Genoeg Projecten om uit te kiezen
 • Je kan tot 24 uur, nadat het project volledig gefinancierd is, cancelen.
Minpunten:
 • -
Crowdfunden met Horeca Crowdfunding

Wat is crowdfunding?

Benieuwd wat crowdfunding precies is en waarom dat de laatste jaren zo aan populariteit wint? Het is een manier van financieren waarbij je de kracht van de crowd gebruikt om voldoende geld bij elkaar te brengen.

Voorbeeld

Stel dat een ondernemer een idee heeft voor een nieuw bedrijf. Daar is geld voor nodig, om te kunnen starten. Het gaat in totaal om €150.000, waarvan de ondernemer de eerste €50.000 zelf in zal brengen. Voor het resterende bedrag brengt de ondernemer 100 investeerders bij elkaar, die allemaal €1.000 investeren. Op die manier komt het bedrag van €100.000 op tafel, waarmee de financiering rond is. De investeerders ontvangen een rente van 7% per jaar, gedurende de looptijd van 48 maanden.

Let op: crowdfunding is er op basis van leningen met een vaste rente, als investering in eigendom of aandelen en in andere vormen. Kijk goed naar de vorm waarin je investeert, omdat dit mede bepaalt hoeveel rendement je kunt maken en welke risico’s je loopt.

wat is Crowdfunding?

 • Investeren in eigendom
  Investeer je op basis van crowdfunding in het eigendom van een onderneming? Je krijgt aandelen of andere eigendomsbewijzen. In sommige gevallen is er sprake van dividend. Dat betekent dat je als eigenaar van het aandeel of eigendomsbewijs bedragen uitgekeerd krijgt, wat bijdraagt aan het rendement. Zonder dividend blijf je eigenaar van de investering, die over de jaren natuurlijk meer waard kan worden.
 • (Obligatie)lening met vaste rente
  Je kunt investeren in crowdfunding op basis van een vaste rente. De ondernemer vergoedt je een vaste rente per maand, bijvoorbeeld op basis van 5% of 10% per jaar. Je ontvangt de rente zoals je dat afspreekt, over het bedrag dat op dat moment nog open staat. De ondernemer lost bedragen af op de lening die je verstrekt, bijvoorbeeld op basis van een annuïteit.

Tip: investeer je op basis van crowdfunding in vastgoed? De investering kan meer waard worden en je ontvangt rendement op basis van de huurinkomsten. Het zijn twee vormen van rendement, als vergoeding voor het risico dat je loopt.

Reviews: 7 aanbieders van crowdfunding

Horeca Crowdfunding

Horeca Crowdfunding is er voor ondernemers die een restaurant, café of andere horecagelegenheid willen starten, verbouwen of overnemen. Daar is vaak een groot bedrag voor nodig, oplopend tot enkele tonnen. Dat geldt wordt bij elkaar gebracht door particuliere investeerders.

Als investeerder kun je het crowdfunding platform voor de horeca gebruiken om de projecten te beoordelen. Het platform geeft aan wat het risico is, op basis van een sterrenbeoordeling. Als je een investering doet krijg je daar tijdens de looptijd een vaste rente over. Maandelijks ontvang je het bedrag aan rente, plus een deel van de inleg die je hebt gedaan. Op die manier wordt dat als een annuïteit terugbetaald, verdeeld over de gehele looptijd van het project.

 

Mogelijkheden met crowdfunding

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van crowdfunding? Je kunt als particulier op een heel laagdrempelige manier investeren. Het is belangrijk om daar goed over na te denken en bijvoorbeeld voldoende spreiding in je portefeuille in te bouwen. Zorg zowel met crowdfunding voor spreiding binnen je totale portefeuille als binnen de projecten waar je voor kiest. Je hebt daarbij bijvoorbeeld de keuze uit de volgende mogelijkheden:

 • Voor bedrijven
 • Voor particulieren
 • In vastgoed
 • In horeca

Try Crowdfunding

1. Voor bedrijven

De crowdfunding via de platformen en websites kun je in veel gevallen inzetten voor bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld om MKB ondernemers die een idee hebben, maar daarvoor niet naar de bank kunnen. Of dat niet willen, omdat ze daarmee bijvoorbeeld een negatieve ervaring hebben. In dat geval is het belangrijk om goed na te gaan wat de reden is dat ze kiezen voor een alternatieve vorm van financiering.

Soms gaat het de ondernemer om de mogelijkheid om sneller te schakelen, soms gaat het om de lagere kosten en soms nog om iets heel anders. Als particuliere investeerder word je een soort ambassadeur van het bedrijf. Je leert de ondernemer en het bedrijf kennen, waardoor je een grotere betrokkenheid voelt. Met name nieuwe bedrijven en nieuwe initiatieven kunnen daarvan profiteren, omdat ze meteen een nieuwe klantgroep kunnen aanboren.

2. Voor particulieren

De crowdfunding is in steeds meer gevallen ook beschikbaar voor particulieren. En dan bedoelen we niet de particulieren die investeren, maar de mensen die het geld ontvangen en kunnen gebruiken.

Particulieren kunnen om allerlei redenen op zoek zijn naar geld. Soms gaat het om een verbouwing, soms om andere zaken waar ze op dit moment het geld niet voor hebben. In de meeste gevallen bieden de crowdfunding platformen aan om te investeren in een groep van deze particulieren. Dat voorkomt dat een enkeling het bedrag niet kan terugbetalen en dat jij daardoor verlies moet nemen op de investering.

De platformen controleren de kredietwaardigheid van de particulieren, om het risico op die manier zo goed mogelijk te spreiden. Dat betekent dat je anderen kunt helpen, terwijl je zelf een aantrekkelijk rendement maakt op het bedrag dat je inlegt.

Crowdfunding ideas

3. In vastgoed

Via crowdfunding kun je in vastgoed beleggen. Je doet een investering die je kunt vergelijken met een bijdrage aan een vastgoedfonds. Samen met andere particulieren en deelnemers draag je een bedrag bij, dat in totaal genoeg is om nieuw vastgoed aan te kopen, dat te verbouwen of uit te breiden. Het voorkomt dat je meteen een groot bedrag moet inleggen, om hieraan mee te kunnen doen.

Let goed op de vorm waarin je meedoet aan de crowdfunding. In sommige gevallen gaat het om een investering, op basis waarvan je eigenaar wordt van het vastgoed. In andere gevallen gaat het om een lening, waarover je een vaste rente vergoed krijgt. De ene vorm is niet per sé beter dan de andere. Wel is het belangrijk om goed vast te stellen hoe jouw investering eruit ziet, welk rendement je kunt verwachten en hoe dat bijdraagt aan het bereiken van jouw (financiële) doelstellingen.

4. In horeca

Ten slotte kun je investeren in specifieke sectoren. Doe je bijvoorbeeld mee aan crowdfunding voor de horeca? Je neemt wat meer risico, door je investeringen te specificeren op één sector. Aan de andere kant kun je er bij een crowdfunding platform vanuit gaan dat ze diepgaande kennis hebben van de bedrijven die worden gestart en verbouwd.

Heb je een goed vertrouwen in bijvoorbeeld de horeca of een andere branche? Met de mogelijkheden tot crowdfunding doe je daarin een investering, zonder dat je meteen een heel pand hoeft over te nemen.

Crowdfunding for who?

Crowdfunding: rendement en risico’s

Het is bij alle vormen van crowdfunding belangrijk om het rendement en het risico goed tegen elkaar af te wegen:

 • Rendement
  Hoeveel rendement kun je verwachten over de investering die je doet? In veel gevallen verstrek je een lening. Er is sprake van een vaste rente, die je ieder jaar krijgt uitgekeerd. Je loopt relatief weinig risico, behalve dat de investering kan mislukken.
  Is er geen sprake van een lening, maar investeer je in eigendom? Controleer of er sprake is van huuropbrengsten (en uitbetalingen) of bijvoorbeeld dividend. In andere gevallen blijf je eigenaar van jouw investering, die eventueel meer waard kan worden. Je loopt dan wat meer risico.
 • Risico
  Schat het risico in per investering die je doet, net als voor je complete portefeuille. Voorkom bijvoorbeeld dat je al jouw investeringen in vastgoed, de horeca of andere specifieke sectoren doet. En probeer je vermogen te verdelen over zowel crowdfunding als andere vormen van beleggen en investeren. Een goede spreiding drukt het risico, omdat je minder afhankelijk bent van de resultaten in één sector of vorm.