DEGIRO review

Kosten, ervaringen en over de Kernselectie

Hoe beleg je in de DEGIRO Kernselectie, wat zijn de kosten als je andere aandelen kiest en hoe zijn de ervaringen van gebruikers? Al die onderwerpen komen aan bod in onze DEGIRO review. We leggen je uit wat deze broker precies doet, hoe je er kunt beleggen en hoe anderen bijvoorbeeld het platform, de app en het contact ervaren.


 • Zeer gebruiksvriendelijk
  DEGIRO begrijpt dat (online) beleggen vooral toegankelijk moet zijn. Je kunt eenvoudig beleggen in zowel de Kernselectie als in andere aandelen, opties, ETF’s en de overige producten die er beschikbaar zijn. Bovendien is er een app beschikbaar waarin je zowel jouw portefeuille kunt zien als waarin je kunt handelen.
 • Lage tarieven in Nederland
  Je betaalt (zeer) lage tarieven in Nederland, ten opzichte van andere brokers. En beleg je bijvoorbeeld in aandelen of ETF’s uit de Kernselectie? Dan is dat helemaal gratis. Er geldt een Fair Use Policy en er zijn een paar voorwaarden van kracht, dus let daar goed op als je gaat beleggen. Uiteraard leggen we je die uit in deze review.
 • Groot aanbod aandelen, opties, ETF’s en meer
  Het brede aanbod met aandelen, opties, ETF’s en andere producten zorgt ervoor dat je eigenlijk overal in kan beleggen. Als particuliere belegger biedt DEGIRO alle mogelijkheden die je zoekt.
 • Deskundige klantenservice
  Heb je een vraag of kom je er zelf niet helemaal uit? De medewerkers van DEGIRO kunnen je er goed bij helpen. Niet onbelangrijk, vooral niet als je nog weinig of helemaal geen ervaring hebt met beleggen.Tip: voor inhoudelijke informatie is er een uitgebreide kennisbank met beleggingslessen beschikbaar

Wat is DEGIRO?

Op de eigen website vertelt DEGIRO je dat de broker in 2013 werd opgericht. En dat is inderdaad het moment dat de deuren voor particuliere beleggers werden geopend, al ging het bedrijf eigenlijk al van start in 2008. Het waren toen ex-medewerkers van Binck die vonden dat het beter kon.

Het platform is inmiddels beschikbaar in zowel Nederland als 17 andere Europese landen. Bovendien is het een van de grootste brokers van Europa, iets dat meehelpt om jou als belegger de laagste tarieven aan te kunnen bieden.

DEGIRO is niet meer zelfstandig, omdat het in 2020 werd overgenomen door Flatex BANK. Dat is een Duitse bank, met een Duitse bankvergunning. DEGIRO geeft aan dat dit het bedrijf helpt om de stabiliteit te verbeteren, meer capaciteit te creëren voor duurzame groei en de organisatie verder te ontwikkelen.

DeGiro Site

Onder toezicht van de AFM en DNB

DEGIRO is een van oorsprong Nederlands bedrijf, dat in Nederland daarom onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). Zowel de Nederlandse CEO (Esmond Berkhout) als de CEO van het Duitse Flatex hebben aangegeven dat de beide bedrijven voorlopig juridisch gescheiden blijven. Dat betekent dat ze onder toezicht blijven van de financiële autoriteiten in hun eigen landen.

DEGIRO heeft aangegeven dat beleggers uiteindelijk een gratis IBAN-rekening krijgen bij Flatex, om het niet-belegde geld te bewaren. Dat valt daarmee onder de Duitse bankvergunning, en onder het Duitse depositogarantiestelsel.

Wat zijn de kosten?

Denk je aan beleggen bij DEGIRO? Dan ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten en tarieven. De broker vergelijkt dit online met die van Lynx, Binck en bijvoorbeeld de Rabobank, net als met het gemiddelde bij die partijen. Het is belangrijk om een onderscheid te maken in de volgende soorten producten:

 • Aandelen
 • Hefboomproducten
 • ETF’s en fondsen
 • Opties en Futures

Los van de kosten voor de producten betaal je ook accountkosten. Tenminste, dat is bij een broker over het algemeen gebruikelijk. Bij DEGIRO betaal je die kosten niet, dus kun je gratis gebruik maken van het account. En is je account (tijdelijk) inactief? Ook dan betaal je daar geen kosten voor.

Houd er wel rekening mee dat je eventueel debetrente betaalt als je meer belegt dan je op dat moment aan middelen beschikbaar hebt. Het percentage verschilt, en is over het algemeen lager dan bij een grootbank zoals de Rabobank.

Tip: vind je het belangrijk om realtime-koersen te kunnen volgen? Je hebt bij DEGIRO gewoon gratis toegang via je account, zowel online als in de app.

Aandelen

De tarieven die je betaalt om te beleggen in aandelen hangen af van de beurs waar je dat doet. Dus beleg je in aandelen op de Nederlandse beurs? Je betaalt een relatief laag tarief zowel bij kleine als bij grotere aantallen aandelen.

Je kunt natuurlijk beleggen op zowel de Nederlandse beurs als bijvoorbeeld de Xetra-beurs en top de beurzen in de Verenigde Staten. De VS is een stuk goedkoper, terwijl je op andere buitenlandse beurzen hogere kosten betaalt.

Tip: begin je met beleggen en heb je nog een relatief kleine portefeuille (<€10.000)? Dan is beleggen in aandelen aan buitenlandse beurzen zelfs bij DEGIRO over het algemeen relatief duur.

Hefboomproducten

Wil je beleggen in hefboomproducten, zodat je met een kleine portefeuille toch grotere bedragen kunt inleggen? Je maakt gebruik van bijvoorbeeld turbo’s, sprinters en speeders. De tarieven zijn vergelijkbaar met die voor aandelen. Dat betekent opnieuw dat je met een relatief kleine portefeuille relatief hoge kosten maakt. DEGIRO behoort tot de goedkoopste aanbieders, maar als je er veel in handelt kan dit je rendement aanzienlijk verlagen.

ETF’s en fondsen

De ETF’s en fondsen lijken bij DEGIRO de meest interessante keuze als je wilt beginnen met beleggen. Je betaalt een relatief klein bedrag aan kosten en je hebt bovendien de mogelijkheid om zelfs helemaal gratis transacties te doen. Dat kan vanuit de DEGIRO Kernselectie, waar je we hieronder wat meer over vertellen. Dus probeer je de transactiekosten laag te houden, bijvoorbeeld omdat je nog belegt met een relatief klein bedrag? Dan kan dit je helpen om niet meteen te veel rendement in te leveren.

Opties en Futures

Voor opties en futures geldt dat DEGIRO ook hierin scherpe tarieven aanbiedt. Het gaat in de meeste gevallen om de laagste prijs, of bijna de laagste prijs. Dat betekent dat je er gebruik van kunt maken zonder dat het snel duur wordt. Tegelijkertijd is dit opnieuw een product waar je als beginnende belegger misschien niet meteen mee aan de slag wilt.

Tip: wil je in Bitcoin beleggen en dat via DEGIRO op een voordelige manier doen? Je kunt gebruik maken van een tracker, namelijk de Bitcoin Tracker One (ISIN: SE0007525332). Dit is een tracker die de waarde van de Bitcoin volgt, waardoor je daar als het ware in belegt. Je betaalt een Management Fee van 2,5% per jaar. Daarnaast betaal je €4 per jaar voor aansluiting op de Zweedse beurs, plus 0,05% op basis van je positie in deze ETF. De ETF is genoteerd aan de Zweedse OMX.

DEGIRO Kernselectie

Veel beginnende beleggers hebben goede ervaringen met de Kernselectie van DEGIRO. Dat is op zich niet zo vreemd, aangezien het vooral de startende belegger is waar de broker zich hiermee op richt. Je hebt de mogelijkheid om zonder transactiekosten te beleggen, in fondsen die je 1x per maand kunt kopen of verkopen. Dat is gratis, omdat je geen kosten maakt voor de transactie.

De DEGIRO Kernselectie bestaat uit een verzameling ETF’s en trackers. Het zijn fondsen die bijvoorbeeld een index volgen, net als bepaalde industrieën of grondstoffen. Je koopt geen aandelen zelf, maar een pakket dat zo goed mogelijk imiteert waar je eigenlijk in belegt. Dat brengt overigens geen extra risico met zich mee, maar verklaart wel waarom de kosten standaard al heel laag zijn.

Tip: de DEGIRO Kernselectie wijzigt regelmatig. Wil je daarin beleggen en zeker weten dat je geen kosten maakt? Check dan altijd twee dingen:

 • De actuele Kernselectie bij DEGIRO
  Check online de actuele Kernselectie.
  Zo weet je zeker dat de ETF of tracker die jij wilt (ver)kopen nog tot de huidige selectie behoort.
 • De kosten bij een transactie
  Doe je een transactie bij
  DEGIRO? Het aankoop- of verkoopscherm toont de kosten die je betaalt. Staan daar kosten vermeld en voldoe je aan de voorwaarden? Dan zit de ETF of tracker waarschijnlijk niet meer in de Kernselectie.

DeGiro ReviewPage4


Populaire ETF’s uit de Kernselectie

Wil je graag gratis beleggen in ETF’s of trackers van de DEGIRO Kernselectie, maar weet je niet wat de beste keuze is? We kunnen je niet adviseren, maar wel laten zien wat de populaire keuzes zijn. We zetten 5 van de mogelijkheden voor je op een rij, al ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor waarin je eventueel belegt:

 • iShares AEX UCITS (ISIN: IE00B0M62Y33)
  Wil je beleggen in álle aandelen van de Nederlandse AEX? Het is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse beurs, met daarin de 25 grootste bedrijven. Met deze tracker beleg je daar in één keer in, zonder dat je er bij DEGIRO kosten voor maakt.
 • Vanguard FTSE AW (ISIN: IE00B3RBWM25)
  Zoek je de maximale spreiding, in aandelen van over heel de wereld? Deze tracker doet precies dat, dus het is een ETF voor een relatief veilige belegging. Je volgt de ontwikkelingen van de markt, over heel de wereld op alle beurzen. Ondertussen betaal je daarvoor geen transactiekosten.
 • Vanguard S&P 500 (ISIN: IE00B3XXRP0)
  Met deze ETF beleg je in de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. Het is een wereldwijd belangrijke index, waar je met dit fonds uit de Kernselectie gewoon gratis in kunt beleggen. Je betaalt geen transactiekosten, als je belegt volgens de voorwaarden die DEGIRO daarvoor stelt
 • Invesco EQQQ NASDAQ-100 (ISIN:IE0032077012)
  Met deze tracker kies je voor de 100 grootste bedrijven in de Verenigde Staten, uitgezonderd de financiële instellingen. Dus heb je daar weinig vertrouwen in of vind je het rendement daar niet interessant genoeg? Dan is dit misschien een interessant alternatief.
 • SPDR® MSCI World Tech (ISIN: IE00BYTRRD19)
  Geloof je in de tech-ontwikkelingen en wil je daarin graag beleggen? Als starter zorg je er met deze ETF voor dat je weinig kosten maakt, zodat je ook met een kleiner bedrag toch op een interessante manier bij DEGIRO kunt beleggen. Het gaat om tech-aandelen van over heel de wereld, dus ook buiten de Verenigde Staten.

DeGiro ReviewPage3


Handelen in de Kernselectie: de voorwaarden

Wil je (gratis) handelen in de Kernselectie van DEGIRO? Je kunt de kosten laag houden, als je voldoet aan de voorwaarden die er gelden. Die voorwaarden zijn niet ingewikkeld:

 • Standaard 1 transactie per kalendermaand
  Je mag standaard 1 transactie per kalendermaand doen, met de producten uit de Kernselectie. De eerste is gratis, voor de tweede en volgende transactie betaal je transactiekosten.
  Voorbeeld: je koopt €500 aan iShares AEX UCITS (ISIN: IE00B0M62Y33).
 • Tweede transactie vanaf €1.000
  Doe je een tweede transactie binnen dezelfde kalendermaand? Die is gratis als het gaat om minimaal €1.000.
  Voorbeeld: je kocht eerder €500 aan iShares AEX UCITS (ISIN: IE00B0M62Y33), binnen dezelfde kalendermaand koop je bovendien nog voor €1.000 extra.
 • Transacties in 1 richting
  De tweede transactie die je doet moet altijd in dezelfde richting zijn. Kóóp je een bepaald product uit de Kernselectie? Dan moet het bij de tweede transactie ook gaan om kopen. Besluit je dan te vérkopen? Dan betaal je daarvoor altijd transactiekosten.

 

Wilt u zelf beleggen in DEGIRO kernselectie? Door hier te klikken kunt hier gratis een account aanmaken.

Ervaringen van beleggers

Ben je benieuwd naar de ervaringen van beleggers met DEGIRO? De DEGIRO ervaringen zijn over het algemeen goed. Toch neemt dat niet weg dat met name meer ervaren beleggers soms tegen beperkingen aanlopen, die ze online uiten.

Bij Trustpilot scoort DEGIRO bijvoorbeeld niet bepaald de maximale score, op basis van veel reviews. Ruim de helft beoordeelt de broker als Goed of Uitstekend, maar er is ook een deel dat veel minder tevreden is. Het blijkt dat vooral beginnende beleggers over het algemeen goed af zijn bij DEGIRO.

De beoordelingen op andere platformen zijn over het algemeen een stuk beter. Zowel de ervaringen van professionals als van klanten zijn daar goed. DEGIRO scoort vooral goed als het gaat om de prijs-/kwaliteitverhouding en de mogelijkheden. Ook het gebruiksgemak wordt over het algemeen goed beoordeeld. Het aantal mogelijkheden is voldoende, maar met name de professionele belegger loopt hier tegen de limieten aan.

Tip: vind je het belangrijk om vooral zoveel mogelijk informatie te zien bij de aandelen en andere producten die je koopt? Bijvoorbeeld Binck laat meer zien dan DEGIRO, dus daar vind je waarschijnlijk waar je naar zoekt als je bij deze broker informatie mist

Stappenplan: account openen en beleggen

Wil je starten met beleggen bij DEGIRO en ben je benieuwd hoe het stappenplan eruit ziet? Wij laten het je zien. Je zal een aantal stappen moeten doorlopen, al ervaren de meesten dit als relatief eenvoudig:

 1. Open een rekening
 2. Account controleren
 3. Bankrekening koppelen
 4. Beleggingstoets
 5. Beginnen met beleggen

1. Open een rekening

Beginnen met beleggen bij DEGIRO? Je kunt de button op de homepage (https://www.degiro.nl) niet missen, dus klik op ‘Open een rekening’.

Je moet aangeven of je uit Nederland of België komt, de twee landen waarin de broker actief is. Vul je e-mailadres in en kies een gebruikersnaam en wachtwoord. Je ontvangt een e-mail, die je moet bevestigen om je account te verifiëren.

2. Account controleren

Zodra je met de link in de mail voor de eerste keer inlogt ga je een aantal gegevens controleren. Het is belangrijk dat je de gegevens invult zoals die op je identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart) staan. DEGIRO moet jouw identiteit controleren, omdat ze actief zijn op de financiële markten.

Je krijgt een aantal vragen, met steeds uitleg waarom DEGIRO het van je nodig heeft. Uiteindelijk word je gevraagd om je ID-bewijs te uploaden ter verificatie. Daarnaast krijg je een aantal vragen over je belastingen. Als je dit achter de rug hebt kies je voor een Basic-profiel of een Custody-profiel. De meeste beginnende beleggers zullen de Basic-variant gebruiken.

3. Bankrekening koppelen

Als je het account hebt aangemaakt kun je daar een bankrekening aan koppelen. Kies een betaalrekening die je gaat gebruiken om bedragen in te leggen. Je maakt €0,01 over via iDeal of een bankoverschrijving, waarmee DEGIRO kan controleren dat de rekening op jouw naam staat.

4. Beleggingstoets

Voordat je kunt beleggen maak je een passendheidstoets. Dit is een toets die DEGIRO bij je moet afnemen, om te testen of beleggen wel bij je past. Als je aangeeft niet bekend te zijn met bepaalde producten moet je bevestigen dat je begrijpt wat de risico’s zijn die je neemt. Neem even de tijd om de vragen te beantwoorden, zodat je goed weet waar je aan begint.

5. Beginnen met beleggen

Als je de vorige 4 stappen uit het stappenplan achter de rug hebt kun je gaan beginnen met beleggen. Je komt terecht bij het dashboard, bijvoorbeeld op de computer of in de app. Daar kun je jouw eerste belegging doen, bijvoorbeeld uit de Kernselectie of met een ander aandeel dat je graag wilt kopen.

Veel gestelde vragen (FAQ)

DEGIRO is zo veilig als maar kan zijn. Het bedrijf heeft meerdere veiligheidsmaatregelen genomen om er voor te zorgen dat jouw belegging veilig is. Zo is er een apart bewaarbedrijf dat jouw beleggingen beheert. Dit zorgt er voor dat jouw geld veilig is, mocht er een probleem bij DEGIRO optreden. Het geld dat jij stort, komt op een derdenrekening te staan om dezelfde redenen. Er wordt ook gebruik gemaakt van het beleggerscompensatiestelsel, waardoor jouw balans tot 100.000,- euro verzekerd is. DEGIRO heeft ook een licentie van de AFM en staat het bedrijf onder toezicht van De Nederlandsche Bank.

Kan je daytraden met DEGIRO?

DEGIRO heeft alle tools die jij nodig hebt om te daytraden en je hebt toegang tot een aantal financiele producten zoals aandelen, obligaties en turbo’s. Er is echter geen heel groot aanbod in effecten met een hefboom. Zeker voor de beginnende daytrader is DEGIRO uitermate geschikt, maar wil jij jouw investering langere tijd laten staan, zonder in en uit te stappen, dan zit je hier zeker ook goed! DEGIRO is een sterke broker waar je tegen lage tarieven kan handelen. Het is zelfs mogelijk om in bepaalde effecten kosteloos te handelen.

Is DEGIRO geschikt voor beginnende beleggers?

DEGIRO heeft een beleggersacademie. Hierdoor is het uitermate geschikt voor beginnende  beleggers. Je vindt hier precies wat verstandig is om te doen als beginnende belegger. Je kan bijvoorbeeld beginnen met kleine bedragen. Ook het kenniscentrum helpt jou verder om de juiste keuzes te maken. Alles wordt heel duidelijk uitgelegd zodat juist beginnende beleggers veel makkelijker aan de slag kunnen met investeren. De kosten zijn transparant en je komt dus niet voor verrassingen te staan. Wanneer jij wilt beginnen met beleggen, dan is DEGIRO een hele goede optie.

Wat is een goed alternatief?

Een goed alternatief ligt vooral aan wat jij precies wilt doen. Wil jij handelen in indexfondsen dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar bijvoorbeeld Meesman of ABN Zelf Beleggen Basis. Voor het handelen in actieve aandelen is DEGIRO toch echt de beste optie. Natuurlijk zijn er wel andere opties, maar dan kom je vaak terecht in de Verenigde Staten en dit is voor een belegger uit Europa veel minder toegankelijk, zeker wanneer er een probleem optreedt.

DEGIRO review: conclusie

In onze DEGIRO review hebben we je uitgelegd wat de broker is, wat de kosten zijn en hoe je gebruik kunt maken van de voordelige Kernselectie. Aan de hand van het stappenplan krijg je een idee van wat je kunt verwachten.

De DEGIRO is op basis van onze review een interessante broker, die speciaal voordelig is voor startende beleggers. Dus zoek je een broker waar je weinig kosten maakt, waar je zelfs helemaal zonder transactiekosten kunt beleggen en waar andere startende beleggers goede ervaringen mee hebben? Dan is DEGIRO wat ons betreft een goede keuze.

Naar DEGIRO

Website
Sterren

Specificaties

Gereguleerd door:
AFM
Opgericht in:
2013
Deposit
iDeal, Bankoverschrijving
Min. deposit
€ 0.01
Mobiele app
Ja
Demo account
Nee
Crypto
Nee