Hoe werkt dat en in welke moet je investeren?

Aandelen kopen: hoe pak je dat aan en waar moet je eigenlijk in investeren? We leggen je uit hoe je kunt beleggen, waar je aandelen moet kopen en hoe je daar concreet mee aan de slag gaat. Aan de hand van 7 stappen koop jij straks de eerste aandelen, waarmee je kunt beleggen en hopelijk gaat zorgen voor een aantrekkelijk rendement.


 • Beleggen zonder commissie
 • Snel beleggen: direct van start
 • Enorm aanbod effecten

9.8/10 Beoordeling

 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Lage tarieven in Nederland
 • Groot aanbod aandelen, opties, ETF’s en meer

9.5/10 Beoordeling

 • Betrouwbaar en veilig
 • Handige mobiele app
 • Uitgebreide analysetools

8.4/10 Beoordeling

 • Toegankelijk voor beginners
 • Marktleider voor CFD’s
 • Beursgenoteerd en bankvergunning

8.8/10 Beoordeling

 • Extreem gebruiksvriendelijk
 • Gratis of heel goedkoop
 • Beperkte analysemogelijkheden

8.7/10 Beoordeling

 • Toegankelijk voor iedereen (laagdrempelig)
 • Mobiele app
 • Beleggen met je wisselgeld

8.0/10 Beoordeling

Welke aandelen kun je kopen?

Aandelen kopen in 7 stappenWelke aandelen je als beginner of meer gevorderde belegger kunt kopen hangt af van de broker die je kiest. Een broker is de tussenpartij, tussen jou en het daadwerkelijke aandeel van het bedrijf waarin je wilt investeren. Dus zoek je een manier om aandelen Tesla te kopen? De aandelen van dat bedrijf worden op de beurs verhandeld. Dat is echter nog niet genoeg, omdat jij als particulier geen toegang hebt tot die beurs. In plaats daarvan handel jij via een broker, die de mogelijkheid heeft om de aandelen Tesla via de beurs te leveren.

De broker die je kiest bepaalt welke aandelen je kunt kopen. Brokers maken afspraken met de beurzen, zodat ze jou de aandelen kunnen aanbieden die daar worden verhandeld. Bovendien heb je de mogelijkheid om helemaal zelf te beleggen, sociaal te beleggen en bijvoorbeeld te fondsbeleggen.

Zelf beleggen

Wil je zelf beleggen? Je kunt alle aandelen kopen, afhankelijk van het aanbod bij de broker die je kiest. De grote spelers zoals DEGIRO, eToro en Binck bieden je de keuze uit praktisch alle aandelen die je kunt bedenken. Dat werkt anders als je kiest voor Brand New Day waar je kunt fondsbeleggen of voor BUX ZERO waar het aanbod wat meer beperkt is.

Als je zelf wilt beleggen is het belangrijk om na te denken over twee soorten:

 • Beleggen in aandelen
  Ben je van plan om een portefeuille met aandelen op te bouwen, die je voor de (middel)lange termijn wilt aanhouden? Kies een broker waar je de daadwerkelijke aandelen en andere effecten kunt kopen. Je wordt eigenaar van een aandeel, dat je kunt houden tot je dat weer wilt verkopen.
  Tip: anders dan vroeger wordt het eigendom virtueel vastgelegd. Je krijgt geen aandeel meer in handen, maar bent wel de officiële eigenaar daarvan.
 • Speculeren of daytraden
  Wil je speculeren op een koerswinst of -daling? Je zal gaan daytraden, waarbij je een positie steeds maar kort aanhoudt. Dat is een uur of een paar minuten, maar in ieder geval altijd minder dan een dag. Je voorkomt daarmee dat je kosten maakt om het aandeel tot de volgende dag te kunnen bewaren.

Sociaal beleggen

Weet je nog niet welke aandelen je moet kopen als je nu wilt gaan beleggen? Dat kan best lastig zijn, dus daar hebben sommige brokers iets voor ontwikkeld. Je kunt er sociaal beleggen. Het is een vorm van copy trading. Je volgt actief andere beleggers, waarvan je het idee hebt dat ze de juiste keuzes maken. Dus ben je ervan overtuigd dat een bepaalde belegger de juiste transacties doet? Je kunt ervoor kiezen om de portefeuille te kopiëren en op dezelfde momenten transacties uit te voeren. Dat doe je natuurlijk met je eigen bedragen. Je hoeft in ieder geval niet na te denken over welke aandelen je koopt en hoe lang je die aanhoudt.

Fondsbeleggen

Wil je wél investeren in aandelen, maar daarmee niet te veel risico lopen en er eigenlijk ook zo min mogelijk omkijken naar hebben? Je kunt beleggen in fondsen of ETF’s:

 • Fondsbeleggen
  Beleggingsfondsen zijn verzamelingen aandelen. Een fonds bestaat uit een aantal aandelen, zoals de fondsmanager die heeft verzameld. Je belegt in één keer in al die aandelen. De geografische spreiding of de spreiding door sectoren zorgt ervoor dat je gemiddeld genomen minder risico loopt. Houd er rekening mee dat je kosten maand voor het beheer van het fonds. Dit gaat ten koste van het rendement dat je maakt met de aandelen waar je via het fonds in belegt.
 • Beleggen in ETF’s
  Zoek je wél de spreiding van de fondsen, maar wil je daarvoor liever niet te veel kosten maken? Je kunt gebruik maken van ETF’s. Het zijn indexfondsen, waarmee je in één keer in alle aandelen van bijvoorbeeld de AEX kunt beleggen. Je hoeft zelf niet alle aandelen te kopen, omdat je daarvoor gewoon de ETF kunt gebruiken. Het voordeel hiervan zijn de lage kosten. Er staat tegenover dat je de markt volgt, in plaats van dat je die probeert te verslaan met een hoger rendement.

Waar kun je aandelen kopen? Tips voor beginners

Ben je vooral benieuwd waar je aandelen kunt kopen als je van plan bent om nu te gaan beginnen? Met name beginners vinden het soms lastig om van start te gaan, omdat ze niet goed weten waar ze moeten zijn. Dat leggen we je daarom uit, aan de hand van een paar belangrijke stappen.

Voordat je aandelen kunt kopen heb je daar een broker voor nodig. De broker is je toegang tot de verschillende beurzen, waar de aandelen verhandeld worden. Let bij de vergelijking van de brokers bijvoorbeeld goed op de kosten. Zo weet je zeker dat je niet te veel (transactie)kosten maakt.

Brokers vergelijken

Als je in aandelen wilt beleggen begin je met een keuze voor een broker. De broker bepaalt welke aandelen je kunt kopen en welke kosten je daarvoor maakt. Dus ben je van plan om te handelen aan de Nederlandse of aan andere beurzen? Zorg ervoor dat je een broker kiest die daar mogelijkheden biedt. En belangrijker nog, let alvast op de kosten en bijvoorbeeld het platform dat je kunt gaan gebruiken.

Verwacht je regelmatig transacties te gaan doen? Kies dan een broker met de laagste kosten. En vind je het belangrijk om een goede fundamentele analyse te doen van de aandelen die je op het oog hebt? Kijk naar de mogelijkheden tot analyses en bijvoorbeeld de online educatie- en leermogelijkheden. Op die manier krijg je een beter beeld van de brokers die er beschikbaar zijn, zodat je daar een goede keuze voor kunt maken.

Meer informatie over brokers vergelijken? Klik dan hier

Beurs kiezen

Als je eenmaal een broker hebt gekozen kun je de aandelen gaan kopen, die beschikbaar zijn aan de verschillende beurzen. De beurzen zijn er zowel in Amsterdam als in Duitsland, Frankrijk en bijvoorbeeld in Italië. Bovendien heb je de keuze uit beurzen van over heel de wereld, bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen die verhandeld worden aan de volgens beurzen:

 • New York Stock Exchange (NYSE), Verenigde Staten
 • Nasdaq Stock Exchange (NASDAQ), Verenigde Staten
 • Japan Exchange Group, Japan
 • Shanghai Stock Exchange, China
 • Hong Kong Stock Exchange, Hong Kong
 • Euronext Beurs, Europa
 • London Stock Exchange, Verenigd Koninkrijk

Houd er rekening mee dat je over het algemeen meer kosten maakt voor het handelen aan beurzen die verder weg liggen. Handelen in Nederland is vaak goedkoper dan in de rest van Europa en zeker ten opzichte van de beurzen in de Verenigde Staten en Azië.

Let op de kosten

Let sowieso goed op de kosten, zowel bij de keuze voor een broker, voor een beurs als voor de aandelen die je kiest. Bekijk in ieder geval de transactiekosten, net als de spread die je betaalt. Dit is het verschil tussen het kopen en verkopen van een aandeel. De populaire en veel verhandelde aandelen hebben over het algemeen een (zeer) lage spread. Je betaalt nauwelijks kosten om erin te kunnen handelen, zodat je daar op een voordelige manier mee aan de slag kunt.

wall st

In 7 stappen aandelen kopen

Je wilt aandelen kopen, als je daar nog geen ervaring mee hebt helpen we je graag op weg. Aan de hand van de volgende 7 stappen ga je ermee aan de slag. Zodat je aan het eind van de rit je eerste aandelen bezit, waarmee je officieel een belegger bent:

 1. Kies een broker
 2. Open een account
 3. Stort geld
 4. Kies je aandeel
 5. Koop je aandeel
 6. Volg de aandelenkoers
 7. Verkoop een aandeel

1. Kies een broker

Begin met de keuze voor een broker. Dat is de enige manier om als beginner aandelen te kunnen kopen, omdat je zelf geen toegang hebt tot de beurs (dat heb je ook niet als gevorderde belegger, dit is voorbehouden aan grote institutionele beleggers).

Let bij de keuze voor een broker bijvoorbeeld op het toezicht. In Nederland houdt de AFM toezicht op bijvoorbeeld DEGIRO en Binck. Andere bekende toezichthouders zijn de FCA uit Groot-Britannië en bijvoorbeeld de CySEc van Cyprus.

Kies een broker waar je de keuze hebt uit veel verschillende aandelen en waar je die bovendien op een voordelige manier kunt aankopen. Kijk naar de transactiekosten, zowel nu als wanneer de eventuele actieperiode voorbij is. Let er bovendien op of de kosten transparant zijn, omdat het een slecht teken is als je daar uitgebreid naar moet zoeken.

Kijk ten slotte naar de manier waarop je een storting kunt doen, als je kiest voor een broker. Kun je geld overmaken met bijvoorbeeld iDeal of via Paypal? En kun je ook op die manier weer bedragen laten uitbetalen, bijvoorbeeld als je de aandelen weer verkoopt?

2. Open een account

Open vervolgens een account bij de broker die je kiest. Afhankelijk van je keuze zal daar wat meer of wat minder tijd overheen gaan. Bij brokers zoals DEGIRO en Binck is het belangrijk om een aantal persoonlijke en financiële gegevens te delen. Dat heeft te maken met hun toezichthouder en de bankvergunning die ze bezitten. Bovendien kunnen ze op die manier de juiste gegevens doorgeven aan de Belastingdienst, zodat je netjes volgens de fiscale wetten en regels zal beleggen.

Andere brokers zoals eToro maken het je online een stuk makkelijker. Dat komt bijvoorbeeld door de forex- en CFD-markten waarin je er kunt beleggen of speculeren. Je krijgt dan geen echte aandelen in handen. In plaats daarvan sluit je een soort weddenschap af tegen de broker, met een inschatting van een stijging of een daling van een aandeel. Er zijn minder gegevens nodig, waardoor je er sneller een account aan kunt maken.

3. Stort geld

Om aandelen te kunnen kopen zal je een bedrag moeten storten. In de meeste gevallen kun je dat overmaken met iDeal of bijvoorbeeld Paypal. De meeste brokers bieden mogelijkheden voor creditcards.

Je bepaalt zelf welk bedrag je wilt storten, zodat je daar aandelen van kunt kopen. Houd er rekening mee dat je de transactiekosten over het algemeen als absolute bedragen betaalt. Dat betekent dat je relatief meer betaalt voor een kleine transactie.

Zou je bijvoorbeeld voor €100 aandelen kopen en betaal je daarvoor €2 transactiekosten? Dat kost je meteen 2% van het rendement dat je gaat maken. Zou je in plaats daarvan €10.000 beleggen en betaal je daarvoor ook €2 transactiekosten? Dan is het nog maar 0,02% van je rendement, waardoor het effect een stuk minder groot is. Probeer dus geld te storten dat je kunt missen, maar start liever niet te klein als je relatief hoge transactiekosten betaalt.

4. Kies je aandeel

Welke aandelen je moet kopen is natuurlijk een lastige vraag. Sommige zweren bij innovatieve bedrijven zoals Tesla, terwijl anderen liever handelen in olie en het op die manier juist veilig houden. We kunnen je niet adviseren over wat de beste aandelen zijn om nu te kopen. Daarvoor hebben we geen analyses gedaan van de verschillende bedrijven. Bovendien mogen we je niet adviseren, omdat we gewoon een informatieve website zijn.

Als je zelf wilt analyseren wat de juiste aandelen zijn kun je twee analyses doen:

 • Fundamentele analyse
  Hoe staat het bedrijf waarin je wilt investeren ervoor? Hebben ze goede kansen in de markt waar ze zitten en heb je vertrouwen in de technologie, de werkwijze of de doelgroep die ze bedienen? Het zijn allemaal onderdelen van de fundamentele analyse, net als de ontwikkelingen van de economie en de (wereld)markt.
 • Technische analyse
  Heb je het idee dat de koers ondergewaardeerd is, omdat de ontwikkelingen laten zien dat er een piek aan komt? Of heb je juist het idee dat er sprake is van een grenswaarde, waar de koers straks doorheen zal zakken? De technische analyse richt zich op de koers van een aandeel, als argument om dat te kopen of om juist short te gaan.

kies een stock

 

5. Koop je aandeel

Heb je een keuze gemaakt en weet je welk aandeel je wilt kopen? Je hebt een account bij een broker en geld gestort op de rekening die je daar hebt geopend. Dat geld kun je nu gebruiken om je eerste aandeel te gaan kopen.

Geef bij de broker aan dat je het aandeel wilt kopen. Bepaal hoeveel van de aandelen je graag wilt hebben en wat je daar maximaal voor wilt betalen. Gebruik bijvoorbeeld een limiet-order. Geef een prijs op net boven de huidige stand. Veel-verhandelde aandelen hebben een lage spread, zodat je met €0,01 boven de actuele prijs vaak al goed zit.

6. Volg de aandelenkoers

Houd de aandelenkoers in de gaten, omdat je nu een belegger bent die daar geld mee kan verdienen. Stijgen de koersen? Dan maak je virtueel rendement. Dat betekent dat je het rendement natuurlijk nog niet in handen hebt. Pas als je het aandeel weer verkoopt kun je de winst realiseren. Of het verlies nemen natuurlijk, afhankelijk van de ontwikkeling van de koers waar het om gaat. Houd de aandelenkoersen in de gaten om snel te kunnen anticiperen. Of laat het juist met rust als je er vertrouwen in hebt en wilt beleggen voor op de lange termijn.

7. Verkoop een aandeel

Heeft het aandeel een mooie koersstijging laten zien en verwacht je dat de rek er daarmee uit is? Of heb je juist het idee dat de huidige dip pas het begin is, waardoor je al jouw vertrouwen erin bent verloren? In de beide gevallen is het een goed idee om het aandeel weer te verkopen. Dat doe je weer bij de broker waar je gebruik van maakt. Geef aan voor welk bedrag je wilt verkopen. Opnieuw geldt dat je met een aandeel waarin veel wordt gehandeld al goed zit met €0,01 onder de huidige prijs.

AEX aandelen, Tesla en olie: waarin moet je investeren?

Denk je aan de AEX aandelen, aan Tesla of juist aan olie, maar weet je niet goed waarin je moet investeren? Je kunt er voor kiezen om sociaal te beleggen en gebruik te maken van copy trading. In andere gevallen is het een goed idee om zelf een analyse te doen. Met een fundamentele analyse leer je het bedrijf beter kennen. Op die manier krijg je een beter beeld van de verwachtingen. Voorkom verrassingen, door je in ieder geval altijd goed te informeren over de aandelen die je wilt kopen.