Investeren in onroerend goed is een geweldige manier om aan de slag te gaan in de financiële wereld. Het is niet gemakkelijk en zal een flinke voorbereiding vergen. Maar als je bereid bent om tijd te steken in het leren van iets nieuws, dan kan investeren in vastgoed een mooie manier zijn om een passief inkomen op te bouwen. In dit artikel vertellen wij je meer over hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld.


De beste vastgoed cursussen

1. De Vastgoed Academy

AcademieVastgoedSite blog

De Vastgoed Academy biedt een online vastgoed beleggingscursus voor mensen die willen leren over de basisprincipes van beleggen in onroerend goed. Tijdens het volgen van de 12 modules krijg je de mogelijkheid om jouw kennis over vastgoed te vergroten en volg je een bewezen methode die ervoor zorgt dat je met weinig geld binnen enkele weken kunt investeren in vastgoed. De cursus richt zich niet alleen op de basisregels van het beleggen in vastgoed. In diverse modules leer je ook meer over je mindset tijdens het beleggen, de algemene vastgoedmarkt en belangrijke calculaties die je vooraf uitvoert.

Net zoals alle andere cursussen zitten er voordelen en nadelen aan de methode van De Vastgoed Academy verbonden. De cursus bestaat uit 20 uur aan video’s, wekelijkse coaching via het online platform en meer dan € 10.000 aan bonusmateriaal. Na het volgen van de cursus weet je welke tools en middelen je kunt gebruiken om succes te boeken tijdens jouw beleggingsavontuur en leer je hoe je kennis op de juiste manier toepast in de praktijk. De nadelen van deze cursus zijn dat het een erg specifiek model is dat je lastig kunt toepassen op grote schaal. Het is vaak nodig om een hogere investering te doen en binnen de community van De Vastgoed Academy zijn nog veel beleggers zoekende. Voor vastgoedbeleggers met ruime basiskennis is dit daarom niet de juiste cursus.


2. BNB verhuur cursus

BNBverhuurcursusSite Blog

De BNB verhuur cursus is een online cursus die uit 17 modules met informatieve video’s bestaat. Inmiddels hebben al meer dan 7500 mensen de cursus gevolgd en dat is niet zonder reden. De cursus laat je namelijk stap voor stap zien hoe je een BNB kunt verhuren en tegen welke valkuilen je aanloopt. Met een eigen account krijg je toegang tot zowel de cursus als het forum waar je kunt sparren over investeren in vastgoed met andere vastgoedinvesteerders. De oprichters van de BNB verhuur cursus brengen je tijdens het volgen van de cursus in contact met financiële en juridische adviseurs. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over belastingtechnische of juridische zaken waar je tijdens het verhuren van een BNB mee te maken krijgt.

De voordelen van deze cursus zijn dat het allereerst een online cursus is die je op je eigen tempo kunt volgen. Je krijgt exclusieve toegang tot het forum en eventuele wekelijkse live coaching telefoontjes voor een bedrag van € 49,95 per maand. Om het proces van het verhuren van een BNB te vereenvoudigen, ontvang je bovendien standaard templates voor contracten, invullijsten, berekeningen en meer. De nadelen van de BNB verhuur cursus zijn dat je weinig inzicht hebt in de onderdelen van de cursus voor je ermee begint. Je moet hiernaast zelf contacten opbouwen en zoeken naar verhuurhuisjes. Investeer je in het verhuren van een BNB, dan moet je er bovendien rekening mee houden dat het gaat om een investering voor de lange termijn.


3. Vastgoed Community

VastgoedCommunitySite Blog

Vastgoed is een complexe en dynamische sector die moeilijk te navigeren kan zijn. Het is belangrijk dat beleggers de juiste informatie binnen handbereik hebben om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. De Vastgoed Community biedt een online platform waar makelaars en beleggers de laatste informatie van andere professionals uit de branche kunnen gebruiken. Als belegger of makelaar is het ook mogelijk om je kennis met anderen te delen via het platform. Volgens De Vastgoed Community zelf zijn zij hét platform waar een compleet netwerk aan professionals in de vastgoedwereld bij elkaar komt.

De onderdelen uit de cursus zijn vooral niet goed duidelijk. Heb je de Vastgoed Community echter volledig doorgenomen, dan wordt al snel duidelijk welke informatie op welke plek te vinden is. Soms lopen onderdelen door elkaar heen, waardoor het lastig is om specifieke informatie op te halen. Hiernaast moet je voor een aanmelding bij De Vastgoed Community een abonnement afsluiten. Het is niet mogelijk om dit abonnement voor bijvoorbeeld een heel jaar te betalen. Vind je het dus niet prettig om een abonnement te moeten afsluiten of begin je net met investeren en wil je stap voor stap leren hoe je dit doet? Dan kun je beter kiezen voor een andere cursus.


4. De Cashflow Box (Garage boxen)

CashflowGarageboxenSite Blog

Wil je investeren in vastgoed met weinig geld? Dan kan het lonen om te investeren in garageboxen. Met de cursus van De Cashflow Box leer je stap voor stap hoe je dit precies doet en waar je tegenaan kunt lopen tijdens het investeringsproces. De cursus bestaat uit 10 video’s die je online kunt volgen. In de cursus ontdek je onder andere waarom een garagebox interessant is of waarom juist niet. Je leert ook waar je op moet letten bij het verhuren van garageboxen en wat de meest recente trendverschuivingen zijn op gebied van investeren in garageboxen. Dit helpt je om een betere inschatting van de concurrentie te maken. De cursus laat je ook zien hoe je een passief inkomen kunt opbouwen met investeringen in garageboxen en waarom investeren in garageboxen ook interessant is voor zakelijke investeerders.

De minpunten van deze cursus zijn dat je veel discipline en doorzettingsvermogen nodig hebt. Je gaat immers zelf aan de slag met het volgen van de cursus en het is aan jou om de informatie uit de cursus in de praktijk toe te passen. Meestal levert het verhuren van garageboxen snel maandelijkse inkomsten op tegen een minimale investering, waardoor het een interessante investering is voor beginnende beleggers.


Wat is investeren in vastgoed?

Investeren in onroerend goed is het proces van het kopen van een onroerend goed en het vervolgens verhuren of verkopen om winst te maken. Een vastgoed investering kan riskant zijn, maar als je goed onderzoek doet en verstandig investeert kan je op de korte en lange termijn veel geld verdienen. De eerste stap om in onroerend goed te investeren, is kiezen in wat voor soort onroerend goed je wilt investeren. Er zijn veel verschillende keuzes, dus het is belangrijk om na te denken over het type dat het beste bij jouw behoeften en verwachtingen past.

InvesterenVastgoedWeinigGeldBlogPic1

Is het mogelijk om met weinig eigen geld toch te investeren in vastgoed?

Ja, het is mogelijk om met weinig eigen geld in onroerend goed te investeren. De hoeveelheid eigen vermogen is echter een zeer belangrijke factor als je een tweede woning wilt kopen met bijvoorbeeld een hypotheek. Als je weinig eigen vermogen hebt, zal het moeilijk zijn om een hypotheek op een ander onroerend goed te krijgen. Een andere oplossing is het vrijmaken van overwaarde op je eigen woning. Het bedrag dat je hierdoor ontvangt kun je gebruiken om te investeren in ander vastgoed.

Wil je investeren in vastgoed met weinig geld uit eigen zak? Dan kun je ook op zoek gaan naar een onafhankelijke kredietverstrekker. Dit zijn vaak andere investeerders in vastgoed die de mogelijkheid hebben om snel veel geld vrij te maken. Houd er echter wel rekening mee dat deze investeerders terugbetaalt moeten worden. Een andere populaire manier voor mensen die willen investeren in vastgoed, maar het geld niet hebben, is crowdfunding. Met deze methode kunnen investeerders kleine hoeveelheden geld bijdragen en mede-eigenaar worden van het onroerend goed.

Zelf direct investeren in vastgoed

De toekomst van vastgoed verandert in rap tempo. Je kunt tegenwoordig zelf investeren in residentieel vastgoed, garageboxen en commercieel vastgoed, zonder een makelaar in te huren. Waar investeerders in het verleden veel moeite moesten doen om het juiste pand te vinden, is de balans tussen vraag en aanbod nu zo ver te zoeken dat er wereldwijd enorm veel kansen voor beleggers zijn ontstaan. Begin daarom eerst met bedenken in welke verschillende soorten vastgoed je wilt beleggen. Ga je aan de slag met het direct investeren in vastgoed met weinig geld, dan investeer je bijvoorbeeld het spaargeld dat je in eigen beheer hebt.

Residentieel vastgoed

Investeer je in residentieel vastgoed dan is de kans groot dat je op de langere termijn weinig last hebt van leegstand. Heb je dus genoeg vermogen om een appartement of woonhuis te kopen om dit pand vervolgens te verhuren, dan is dit een goede manier om een passief inkomen te genereren met het direct investeren in vastgoed. Als je vastgoed aankoopt voor de verhuur, is het echter wel belangrijk om een juiste inschatting van de waarde te maken. Zo hou je bijvoorbeeld rekening met de waarde in verhuurde staat en moet je vooraf onderzoeken of je een woning in verhuurde staat kunt kopen of verkopen. Verhuur je verschillende panden? Dan krijg je te maken met afwijkende belastingregels. Kortom: een goede voorbereiding is essentieel.

InvesterenVastgoedWeinigGeldBlogPic2

Garageboxen

Garageboxen zijn een geweldige manier om op de korte en lange termijn geld te verdienen met je vastgoed investering. Garageboxen worden namelijk niet alleen gebruikt als opslag voor de auto of motoren, maar ook als opslag voor spullen uit het huis. Investeren in garageboxen in de Randstad levert behoorlijk geld op, omdat de meeste garages en parkeergelegenheden een flink bedrag per maand rekenen. Voor deze mensen is het huren van een garagebox ideaal. Al met al levert een investering in een garagebox in vergelijking met direct investeren in een huis of bedrijfspand kleine bedragen op. Met een investering van gemiddeld € 10.000 kun je rekenen op een gemiddeld verhuurbedrag van zo’n € 75 tot € 150 per maand. Al met al levert de verhuur van een garagebox dus meer op dan je aan rente kunt verdienen op spaargeld.

Commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed is een investering die lucratief kan zijn voor de belegger. Commercieel vastgoed kan verhuurd worden aan bedrijven en instellingen met als doel inkomsten uit de huur te genereren. Eigenaren van commerciële panden zijn verantwoordelijk voor het verhuren van hun eigendommen aan bedrijven die op zoek zijn naar kantoorruimte, winkelruimte of andere commerciële ruimtes. Commerciële panden kopen heeft een aantal voordelen voor beleggers. Het is een langetermijnbelegging, het biedt een hoger rendement dan traditionele beleggingen en het heeft een lage risicofactor in vergelijking met andere beleggingen zoals aandelen of obligaties.

InvesterenVastgoedWeinigGeldBlogPic3

Zelf indirect investeren in vastgoed

ETF’s (Exchange traded funds) zijn een laagdrempelige manier om in onroerend goed te beleggen zonder het daadwerkelijk te bezitten. ETF’s zijn fondsen die de prestaties van een bepaalde index of andere benchmark volgen, zoals de S&P 500, NASDAQ 100 of Russell 2000. Vastgoedfondsen zijn een andere geweldige optie voor beleggers die in onroerend goed willen beleggen met een minimale inleg. Bij sommige vastgoedfondsen kun je met slechts € 100 en tegen een lage rente indirect investeren in vastgoed. Hoe meer je echter via fondsen investeert, hoe meer de belegging op jaarlijkse basis oplevert. Via een crowdfunding platform kun je bovendien geld beleggen in andermans vastgoedproject. Op deze belegging ontvang je meestal een jaarlijks rendement.

Waar moet ik rekening mee houden bij het investeren in vastgoed?

Ga je geld investeren in vastgoed? Dan is dit een slimme manier om een mooi vermogen op te bouwen. Het komt echter ook met zijn eigen reeks risico’s en overwegingen. Bij het beleggen in onroerend goed is het van belang om rekening te houden met het volgende.

  • Locatie: de locatie is de belangrijkste factor bij het bepalen van de waarde van het pand. Het is ook de belangrijkste factor bij het inschatten van hoeveel huurinkomsten het zal opleveren.
  • Type onroerend goed: het type onroerend goed wordt bepaald door wat je met het onroerend goed wilt doen. Wil je het verhuren, verkopen of gebruiken voor commerciële doeleinden?
  • Prijs: de prijs kan worden bepaald door hoeveel geld je beschikbaar hebt en wat je budget is. Stel het budget vast voordat je gaat beleggen met eigen inbreng.
  • Huurinkomsten: de huurinkomsten die een woning genereert, kunnen helpen bij het bepalen van de waarde en het potentiële investeringsrendement (ROI).
  • Leegstandsrisico: het leegstandsrisico is altijd aanwezig bij vastgoedbeleggingen. Ga je in vastgoed beleggen, dan bestaat er een kans dat het pand niet verhuurt of verkocht wordt. In dit geval ben jij als eigenaar van direct vastgoed verantwoordelijk voor het dragen van de onderhoudskosten.

4 voordelen om vastgoed te kopen.

Gelukkig heeft geld investeren in vastgoed ook veel voordelen. Dit zijn de 4 grootste voordelen van het investeren in vastgoed met weinig geld.

InvesterenVastgoedWeinigGeldBlogPic4

1. Iemand anders betaalt je hypotheek af

Als je gaat investeren in vastgoed om financieel onafhankelijk te worden, dan kan het lonen om je eigen woning te gaan verhuren. Op deze manier kun je met een beperkt budget investeren in vastgoed en kun je profiteren van maandelijks huurinkomsten. Met deze huurinkomsten kun je de hypotheek maandelijks betalen, waardoor je meer geld overhoudt voor andere dingen.

2. Huurinkomsten – hypotheek = cashflow

Om erachter te komen of de financiering op een pand genoeg rendement oplevert, kun je de cashflow berekenen. De eerste stap is het berekenen van de hypotheekbetaling op het huis dat je wilt kopen. Dit kun je doen door de aankoopprijs te nemen en dit te delen door 20, of door de maandelijkse hypotheeklasten te nemen en deze te delen door 12. Trek vervolgens de huurinkomsten van dit bedrag af. Het verschil tussen deze twee bedragen is de maandelijkse cashflow.

3. Waardestijging van vastgoed

Als je al langer twijfelt over het investeren in vastgoed met weinig geld, dan is dit het juiste moment om te beginnen. Omdat er verschillende sectoren zijn die behoefte hebben aan vastgoedprojecten, heb je verschillende mogelijkheden om in te investeren. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan een investering in een woonhuis of appartement, maar ook aan recreatief vastgoed of zorgvastgoed. Omdat de verwachting is dat alle panden in de komende tijd in waarde gaan stijgen, kun je al snel zorgen voor voldoende spreiding in je vastgoedportefeuille. De overwaarde kun je namelijk gebruiken om te hefbomen naar het kopen van meer dan één pand.

4. Nauwelijks tot geen belasting over je inkomsten (box 3)

De belastingtarieven op het inkomen uit box 3 zijn anders dan op de overige inkomens. Je betaalt gemiddeld 1,2% van het vermogen als belasting. Het werkelijk behaalde rendement wordt belast met 31%. Inkomsten uit box 3 zijn niet onderworpen aan sociale premies en zijn niet onderworpen aan enige andere inhoudingen. De volgende vermogensbestanddelen vallen onder box 3:

  • rente uit obligaties en aandelen;
  • huuropbrengsten uit onroerend goed;
  • dividend op aandelen;
  • meerwaarde op aandelen en obligaties.