Ja, er zitten risico’s aan het handelen in digitale valuta, net zoals bij alles eigenlijk, maar deze risico’s kan je incalculeren. Daarnaast is het ook nog eens zo, dat als jij geduld kan hebben (en dat geduld kan je creëren door met geld te werken dat je niet meteen nodig hebt), dat deze risico’s weer veel kleiner worden. Zakt de waarde namelijk, dan hoef je alleen maar te wachten tot deze weer stijgt voor je verkoopt en dus weer winst maakt. Het is dus aan te raden om met cryptocurrency te werken als je wat geld extra hebt dat je niet nodig hebt. Het allermooiste is nog wel dat je hier helemaal geen kapitalen voor nodig hebt, maar dat je al met een kleine inleg kan beginnen.
- Er zijn lage instapkosten
- Het is heel makkelijk om te beginnen
- De rendementen zijn al historisch hoog geweest
- Je kan investeren in de nieuwste ontwikkelingen
- Je kan meteen beginnen
Beginnen bij het begin | Wat is cryptocurrency eigenlijk?
Een van de redenen dat het begrip cryptocurrency voor veel mensen onduidelijk is, komt doordat het niet tastbaar is. Je kan het niet vasthouden. Het is digitaal geld en is gemaakt van digitale stukjes code die versleuteld zijn. Nog steeds heel vaag.
Wanneer je een bankbiljet neemt, dan heeft dit biljet een serienummer. Uit dat serienummer kan je onder meer opmaken wat de waarde van het biljet is. Bijvoorbeeld 50,- euro. Cryptocurrency bestaat eigenlijk alleen uit dat serienummer, dus zonder tastbaar biljet.
Het begon eigenlijk echt in 2010. Laszlo Hanyecz betaalde 10.000 Bitcoins voor 2 pizza’s. Een jaar eerder werd Bitcoin de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency. Gedecentraliseerd houdt in dat het niet gecentraliseerd werd. Wat simpeler uitgelegd, de tussen instantie (de bank), werd uitgeschakeld.
Hoe werkt het praktisch?
Wanneer jij met Bitcoins iets betaalt, dan wordt deze transactie niet geverifieerd door een centrale instantie (bijvoorbeeld de bank). Hetzelfde eigenlijk als wanneer je contant iets afrekent. In plaats van die verificatie door een centraal orgaan (een bank), kan iedereen een apparaat op het systeem aansluiten en de transactie / beweging bevestigen. Elk apparaat aangesloten op dit systeem / netwerk is een knooppunt en dankzij die duizenden onafhankelijke knooppunten blijft het netwerk niet alleen bestaan, maar is het ook nog eens veilig. Om het systeem te kunnen hacken, is er namelijk een meerderheid van het aantal knooppunten nodig en dat is zo goed als onmogelijk.
Een ander belangrijk voordeel is dat jij je niet hoeft te identificeren wanneer jij dit systeem gebruikt. Er wordt een private en een publieke sleutel gebruikt, waardoor jij anoniem kan blijven.

Jouw wallet en sleutels
De meeste mensen steken hun geld in een portemonnee of zet het op een bankrekening. Een wallet is jouw digitale geldbeurs of bankaccount. Je kan een wallet downloaden op je smartphone, tablet. Laptop of pc. Of je eigenaar van een wallet bent, hangt af van drie punten.
- Jouw digitale sleutels, private en public key
Met deze sleutels krijg je toegang tot je wallet. Deze sleutels worden niet online bij de blockchain opgeslagen, maar binnen jouw persoonlijke digitale wallet, onafhankelijk van het blockchain platform.
De public key kan je vergelijken met je bankrekeningnummer en de private key is dan de pincode die jou toegang verschaft tot je public key. Het verschil met een gewoon bankrekeningnummer is dat wanneer je crypto van iemand wilt ontvangen, dan stuur je deze persoon jouw wallet en niet je public key. Het serienummer van de wallet is afgeleid van het serienummer van jouw public key. Met de public key kunnen anderen jou alleen maar valuta sturen, met de private key kan jij valuta versturen.
- Het adres van je wallet
Het serienummer van je wallet is afgeleid van je public key en jij kan hiermee valuta ontvangen. Het is niet hetzelfde, maar ze zijn wel met een wiskundige formule aan elkaar gekoppeld.
- Jouw digitale handtekening
Dit is jouw private key. Hiermee bevestig je eigenlijk je een valuta overdracht die jij wilt uitvoeren. Wanneer je iets wilt kopen dan toon jij jouw public key en je “tikt” je private key in als een pincode waardoor er een digitale handtekening gegenereerd wordt. Je kan deze digitale handtekening alleen maken als je de private key weet. De ontvanger kan dankzij de public key en de bijbehorende digitale handtekening zien dat jij de eigenaar bent van de Bitcoins in de betreffende wallet.
Wat heel veel mensen aantrekt aan cryptovaluta is dat het volledig in jouw bezit is. Wanneer jouw geld op een bank staat, dan is jouw bankrekening eigenlijk niet meer dan jouw digitale boekhouding. De bank heeft jouw geld in bezit en je moet er vervolgens ook nog eens voor betalen om het te mogen gebruiken. Wanneer een bank valt, zoals bijvoorbeeld tijdens de financiële crisis van 2008, dan ben jij je geld gewoon kwijt. Met cryptovaluta is dat onmogelijk. Het is volledig van jou, in jouw beheer en geen instantie, bank of overheid kan er aan komen en zij kunnen de waarde van de crypto ook niet beïnvloeden. De waarde van cryptovaluta is namelijk volledig afhankelijk van vraag en aanbod.
Tot dus ver is het allemaal nog vrij simpel toch? Lastiger dan dit gaat het ook niet worden. Althans wat betreft de cryptovaluta zelf. En aan de slag gaan ermee is niet veel moeilijker hoor!