Beleggen in goud

Beleggen in fysiek goud en aandelen

Goud kopen: het is de keuze van veel investeerders en beleggers. Ze doen dat om verschillende redenen, bijvoorbeeld als wapen tegen (oplopende) inflatie. En zoek je een belegging met minder risico dan bijvoorbeeld aandelen of ETF’s? Een grondstof zoals goud geldt vaak als een veilige haven. Tegelijkertijd is er natuurlijk sprake van een risico. Daarom kunnen we je hier niet adviseren om wel of geen goud te kopen, en ook niet op welke manier je dat zou moeten doen.

Wel leggen we je uit hoe het werkt als je wilt investeren in goud. En hoe je kunt beleggen in bijvoorbeeld gouden munten, goudstaven en natuurlijk de aandelen, opties, trackers en CFD’s rondom goud. Wat dat betreft heb je tal van mogelijkheden, ook als je het niet zit zitten om fysiek goud aan te schaffen.


 • Veel vraag en aanbod
  Goud geldt als de meest bekende en daardoor een zeer populaire grondstof. Het is een edelmetaal waar altijd veel vraag naar is onder beleggers. Aan de andere kant wordt het veel aangeboden, waardoor het goed mogelijk is om erin te handelen. Via de online brokers kun je eigenlijk altijd goud kopen of verkopen. Het grote voordeel daarvan is een lage spread, dus een laag verschil tussen de prijs om te kopen en te verkopen.
 • Tastbare belegging
  Anders dan opties en bijvoorbeeld trackers kun je goud daadwerkelijk fysiek kopen. En dat kan met aandelen traditioneel natuurlijk ook, al heb je daarmee slechts een stukje papieren waarde in handen. Met het goud kun je niet zomaar een brood kopen, maar het is wel een meer tastbare belegging dan veel dat je op de beurs kunt verhandelen.
 • Online te verhandelen
  Aan de andere kant heb je met goud de mogelijkheid om er online in te handelen. Je kunt er zelfs dagelijks op speculeren, aan de hand van de CFD’s die er beschikbaar zijn. Zo’n Contract for Difference is een soort weddenschap tegen de (online) broker. Je voorspelt of de prijs zal stijgen of zal dalen, aan de hand waarvan je een rendement maakt over je belegging.

#1 GoldRepublic

GoldRepublic Review

Goldrepublic is de enige in dit rijtje brokers die je daadwerkelijk de mogelijkheid biedt om goud te kopen. Dat betekent dat je er in kunt handelen en het kunt verzamelen, bijvoorbeeld om je vermogen om te zetten in deze grondstof. Dus wil je een deel van je kapitaal gebruiken om goud te kopen? Je kunt erin investeren en beleggen, door online aan te geven wat je op zoek bent naar goud.

Een van de voordelen van Goldrepublic is dat je er 24 uur per dag en 7 dagen per week goud kunt kopen. Je bent wat dat betreft niet afhankelijk van handelaren en andere aanbieders, op het moment dat je een nieuwe investering of belegging wilt doen.

Pluspunten:
 • Zelf fysiek goud kopen
 • Handelen & verzamelen
 • 24-7 mogelijk om goud te kopen of verkopen
Minpunten:
 • -
Beleg in goud met GoldRepublic

#2 eToro

eToro Review

Bij eToro kun je online handelen in goud, op een aantal verschillende manieren. Wil je bijvoorbeeld speculeren op de koers van goud? Als je denkt dat die zal dalen of stijgen kun je daarop inzetten. Je maakt gebruik van CFD’s. Met een Contract for Difference speculeer je op een stijging of een daling van de koers. Aan de hand daarvan maak je een rendement over de belegging die je doet. Daarvoor kun je gebruik maken van een hefboom. Het risico neemt toe, al kan dit ook betekenen dat je meer rendement maakt.

Uiteraard heb je bij eToro meer mogelijkheden, net als bij een aantal andere online brokers. Er zijn bijvoorbeeld aandelen beschikbaar van bedrijven die zich bezig houden met goud. Ook heb je de keuze uit opties en andere derivaten, waarmee je speculeert op een hogere of een lagere koers van deze grondstof. Je hebt helaas geen fysiek goud kopen via eToro.

Pluspunten:
 • Long of short gaan op goud
 • Beleggen in goud ETF’s
 • Beleggen in goudmijnenaandelen
Minpunten:
 • -
Beleg in goud met eToro

#3 DeGiro

DeGiro Review

DeGiro is een van de meest populaire online brokers, niet in de laatste plaats vanwege het uitgebreide aanbod. Je hebt er de keuze uit allerlei aandelen, trackers (ETF’s), opties en ook grondstoffen. Dat betekent dat je er kunt handelen in de diverse effecten, waaronder goud.

Om te handelen in goud kun je er geen fysiek goud kopen. Wel heb je de keuze uit aandelen van bedrijven die zich met de grondstof bezighouden. Het gaat dan om bijvoorbeeld:

 • Barrick Gold (CA0679011084)
 • Newmont (US6516391066)
 • AngloGold Ashanti (US0351282068)

En wil je graag beleggen in bedrijven die zich bezig houden met goud, maar ondertussen het risico spreiden? Dat kan met bijvoorbeeld iShares Physical Gold ETC (IE00B4ND3602), Xetra-Gold (DE000A0S9GB0) en Sprott Physical Gold Trust (CA85207H1047). Het zijn ETF’s. Dit betekent dat je een groep aandelen koopt, aan de hand van een tracker die de waardeontwikkeling daarvan volgt.

Pluspunten:
 • Beleggen in goud ETF’s
 • Beleggen in losse goud aandelen
 • Beleggen in ETF’s die fysiek goud hebben
Minpunten:
 • -
Beleg in goud met DeGiro

#4 Plus500

Plus500 Review

Dat fysieke goud kun je ook niet kopen via Plus500. In plaats daarvan heb je allerlei mogelijkheden om online te speculeren op de ontwikkeling van de koers. Dus verwacht je dat deze zal stijgen of juist zal dalen? Met een CFD zet je daarop in. Je krijgt het daadwerkelijke goud niet in handen, al is dat ook niet nodig om met je belegging tot een rendement te maken.

Het rendement kun je bij Plus500 proberen te verhogen door gebruik te maken van een hefboom. Die loopt op tot maximaal 1:20. Dat betekent dat je geld ‘bijleent’ om van iedere euro maar liefst 20 euro te maken. Dus zou je een bedrag inleggen van €100? Dan handel je eigenlijk met een bedrag van €2.000. Op die manier neemt het rendement snel toe. Een stijging van 1% is dan goed voor €20, in plaats van €1. Aan de andere kant loop je hiermee meer risico, dus zorg ervoor dat je goed weet wat je doet.

Pluspunten:
 • Long of short gaan op goud
 • Beleggen in goud ETF’s
 • Traden met een hefboom (max 1:20)
Minpunten:
 • -
Beleg in goud met Plus500

Manieren om te beleggen

Beleggen en handelen in goud kan op een aantal verschillende manieren. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, zowel door te speculeren als met aandelen en uiteindelijk ook door de grondstof fysiek te kopen.

 1. Beleggen in CFD’s
 2. Beleggen in opties
 3. ETF’s voor goud
 4. Aandelen goud kopen
 5. Fysiek beleggen in goud

Goud staaf Beleggen

1. Beleggen in CFD’s

Het Contract for Difference (CFD) is de bekendste en belangrijkste manier om te speculeren op de waarde van goud. Je koopt het goud niet fysiek. Sterker nog, je koopt niet eens een aandeel van een bedrijf dat zich bezighoudt met de grondstof.

In plaats daarvan sluit je als het ware een weddenschap af tegen de (online) broker. In het CFD spreek je af dat jij verwacht dat de prijs zal stijgen, of dat die zal dalen. Als je inderdaad gelijk blijkt te hebben kun je daarmee een mooi rendement maken. De prijs stijgt, dus als je daarop hebt ingezet loopt het rendement op dat je maakt.

De CFD kun je bij veel brokers gebruiken met een hefboom. Dat betekent dat je met een klein bedrag kunt beleggen in goud, terwijl je eigenlijk handelt met een veel groter kapitaal. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je €100 inlegt bij een online broker. Je wilt daarvan goud kopen, op basis van een CFD. Dat kun je doen met de €100 die je hebt. Als je een rendement maakt van 3% levert dat je een winst op van €3. Dat is leuk meegenomen, maar natuurlijk geen vetpot. Je kunt er daarom ook voor kiezen een hefboom in te zetten. Stel dat je kiest voor een hefboom van 1:20. Iedere euro die je inlegt is dan ineens €20 waard. Met €100 zet je dus eigenlijk een bedrag in van €2.000. Hetzelfde rendement van €3 is dan ineens goed voor €60 winst. Ten opzichte van je eigenlijke €100 is dat een veel groter rendement. Houd er wel rekening mee dat hefbomen complexe producten zijn, dus dat je ook meer risico loopt en je inzet kunt verliezen.

2. Beleggen in opties

Bij veel brokers heb je bovendien de mogelijkheid om in goud te handelen aan de hand van opties. Je gebruikt die om in te zetten op een stijging of een daling van de koers, zoals met futures. Heb je dus het idee dat de prijs zal oplopen? Een koopoptie voor goud biedt je de mogelijkheid om het op een later moment te kopen, tegen de huidige prijs zoals je die afspreekt. En denk je juist dat de goudprijs zal dalen? Dan kun je een optie kopen die je het recht geeft om te verkopen voor de huidige prijs. Je gaat short, omdat je voor de huidige prijs mag verkopen, terwijl je het tegen die tijd goedkoper kunt inkopen.

Opties gelden net als de CFD’s als een complex en ingewikkeld product. Houd daar rekening mee, omdat het betekent dat je enige ervaring moet hebben om er goed mee om te gaan. Voorkom dat je te veel risico loopt, omdat je niet goed weet hoe de opties werken.

Goud staven beleggen

3. ETF’s voor goud

Een ETF voor goud bestaat uit een ‘mandje’ aandelen, van bedrijven die te maken hebben met goud. Als de goudprijs oploopt zal je merken dat die bedrijven het over het algemeen goed doen. Dankzij de ETF gebruik je een tracker, in plaats van individuele aandelen. Dat betekent dat je minder risico loopt. Het rendement zal gemiddeld genomen ook iets lager liggen, omdat het niet mogelijk is om de succesvolle aandelen te kiezen en de anderen juist over te slaan.

Het voordeel van ETF’s, zowel voor goud als voor andere aandelen, is dat je automatisch zorgt voor een betere spreiding. Je spreidt je belegging over meerdere aandelen, zonder dat je die los moet aanschaffen. Dat drukt bovendien de transactiekosten, waardoor het een voordelige manier is om te beleggen of te handelen.

4. Aandelen goud kopen

Heb je het idee dat je de goede bedrijven om in te investeren kent? Of in ieder geval kunt leren kennen, op basis van een fundamentele analyse? Je kunt er dan voor kiezen om individuele aandelen te kopen.

Er bestaat uiteraard geen aandeel ‘goud’, omdat dit geen bedrijf is. Wel kun je beleggen in aandelen van bedrijven die veel met goud te maken hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om de bedrijven van de goudmijnen. Zij halen het goud uit de grond, dus zullen het goed doen op het moment dat de goudprijs oploopt.

Tip: kies je voor aandelen in bedrijven rondom goud? De koers zal zich niet één-op-één verhouden tot de goudprijs. Wel krijg je mogelijk dividend over je aandelen, iets dat je van een grondstof zoals goud kunt kunt ontvangen.

5. Fysiek beleggen in goud

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om fysiek goud te kopen. Dat is wat minder makkelijk dan het handelen op de beurs via de online brokers. Aan de andere kant biedt het meer zekerheid, omdat je het goud daadwerkelijk zelf in handen hebt.

Zorg ervoor dat je het goud koopt en dat je dit vervolgens goed opbergt. Of dat je dit laat doen, bijvoorbeeld door de online broker waar je de mogelijkheid hebt om de grondstof te kopen. De opslag is een van de belangrijkste factoren, omdat je wilt voorkomen dat iemand anders ermee vandoor gaat of dat het op een andere manier verloren gaat.

Beleg nu in goud

Prijs van goud

Voordat je gaat beleggen in goud is het een goed idee om wat meer te weten te komen over hoe de goudkoers tot stand komt. Dus wil je handelen in goud? Bedenk je wie er zorgen voor de vraag naar dit edelmetaal. Het wordt veel gebruikt in sieraden. Daarnaast is het een veilige haven voor veel beleggers, vooral op het moment dat de inflatie oploopt. Dus gaat het economisch minder of is er de verwachting dat het economisch een lastige tijd wordt? De kans is groot dat relatief veel beleggers hun toevlucht zoeken in goud. Ze proberen op die manier hun kapitaal te beschermen tegen inflatie.

Daarnaast is er sprake van een (beperkte) vaste vraag naar goud. Die komt van de bedrijven die werken aan juwelen en die het edelmetaal op andere manieren gebruiken. Houd er rekening mee dat die vraag over het algemeen lager is dan die naar bijvoorbeeld zilver, rhodium en palladium. Dat zijn edelmetalen waar de industrie veel meer gebruik van maakt, dus waar altijd een hogere vraag naar is.

Tips: beter beleggen in goud

Wil je goed beleggen in goud? Je hebt grofweg drie manieren om dat goed te doen:

 • Daytraden of speculeren
  Ben je van plan om dagelijks te gaan handelen en wil je daarmee een hoog rendement maken? Het daytraden of speculeren op goud is dan een goed idee. Het voordeel van de goudkoers is dat die relatief volatiel is. Dit betekent dat de koers vaak op en neer stuitert. Met het daytraden kun je zowel aan een opgaande als een neergaande beweging geld verdienen. Een schommelende koers is dan prettig, omdat je in de beide richtingen rendement kunt maken.
 • Investeren in aandelen
  Denk je aan de wat langere termijn? Je kunt investeren in aandelen van bedrijven die te maken hebben met goud. En op een vergelijkbare manier kun je investeren in bijvoorbeeld de ETF’s die er beschikbaar zijn. Op die manier koop je aandelen, waarmee je een aantal jaren of zelfs langer vooruit kunt. Het is een wijze waarop je stapsgewijs meer vermogen op kunt bouwen. Maak altijd een goede analyse van zowel het goud als de andere aandelen die je wilt kopen.
 • Fysiek goud kopen en afwachten
  Ben je vooral van plan om een investering te doen en jouw kapitaal te behouden? Als het je niet gaat om het rendement kun je ervoor kiezen om fysiek goud te kopen. Je houdt dat een lange tijd in je bezit. Het grote voordeel is dat je het vermogen niet in geld aan hoeft te houden. Dan zou je meer last hebben van de inflatie, waardoor dit (snel) minder waard kan worden.

Goud steen

Fysiek goud kopen als investering

Wil je fysiek goud kopen als een investering? Het is belangrijk om goed rekening te houden met een paar belangrijke aspecten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de Belastingdienst het goud als een investering ziet. Dat kan zowel met de gouden munten als de goudbaren. Je betaalt er in de beide gevallen 0% btw over. Dit voorkomt dat je veel rendement inlevert, omdat je bij de verkoop anders geen btw terug zou krijgen, terwijl je die op voorhand wel uitgeeft om het aan te kopen.

Kies vervolgens zowel een verkoper als bijvoorbeeld een specialist voor de opslag die je kunt vertrouwen. Lees reviews en maak op die manier een keuze. Kijk ook naar de mogelijkheden om het goud weer te verkopen en er naartoe te gaan. Des te meer flexibiliteit je hebt, des te minder je beperkt bent in het handelen in goud als jou dat uitkomt.

Beleg in goud met: Top 5

#1 GoldRepublic
#2 eToro
#3 Plus500
#4 DeGiro
#5 GoldRepublic