Beleggen in zilver

Beleggen in fysiek zilver en aandelen

Is investeren in zilver een goed idee? En hoe doe je dat eigenlijk, als je daarin wilt beleggen? Het zijn belangrijke vragen, waarop allerlei antwoorden mogelijk zijn. Je kunt namelijk op allerlei manieren investeren en beleggen, zowel met aandelen als in het fysieke product. Dus voel je meer voor munten en baren dan voor effecten, opties of zelfs afgeleide producten daarvan? Wij leggen het je allemaal uit.

Zilver is een edelmetaal en daardoor populair bij beleggers en investeerders. Bovendien maken diverse industrieën er gebruik van, waardoor er eigenlijk altijd vraag naar is. Dit is van grote invloed op de prijs, dus zeker iets om rekening mee te houden als je erover nadenkt om hierin te gaan beleggen. Uiteraard kunnen we je niet adviseren om wel of geen zilver te kopen. En om dat te doen in aandelen of fysieke producten. Wel leggen we je graag uit waar je rekening mee kunt houden en wat er belangrijk is om te weten.


 • Betaalbaar en beschikbaar
  Een belangrijk voordeel van zilver is dat het zowel betaalbaar als beschikbaar is. Zilver is goedkoper dan goud, bijvoorbeeld als je een munt of een baar wilt kopen. Tegelijkertijd is het op allerlei plekken beschikbaar, zowel fysiek als digitaal of zelfs virtueel. Je hebt de keuze uit aandelen, ETF’s, opties en bijvoorbeeld CFD’s.
 • Tastbare belegging
  Sommigen beleggen graag in een fysiek product, omdat het tastbaar is. In dat geval is zilver goed geschikt, omdat je het daadwerkelijk vast kunt houden. En in een kluis kunt opbergen bijvoorbeeld, zodat je er altijd bij kunt als je dat wilt. Je kunt er ook voor kiezen om het door iemand anders in een kluis op te laten bergen.
 • Veel vraag en aanbod
  Zowel vanuit beleggers als uit de diverse industrieën is er eigenlijk altijd vraag naar zilver. Aan de andere kant is er voldoende aanbod. Dit zorgt ervoor dat de prijs schommelt, zodat je de kans hebt om daarin te beleggen en er bijvoorbeeld mee te speculeren.

#1 GoldRepublic

GoldRepublic Review

Bij Goldrepublic heb je daadwerkelijk de mogelijkheid om zelf fysiek zilver te kopen. Je bepaalt zelf in welke hoeveelheid je dat wilt doen. Anders dan bij goud ligt de prijs per gram een stuk lager, waardoor een zilveren munt of een zilveren baar voor de meeste mensen goed haalbaar is.

Uiteraard kun je het zilver 24 uur per dag en 7 dagen per week kopen. Goldrepublic zorgt er vervolgens voor dat dit geregeld wordt. Bovendien kun je daar ook gebruik maken van de opslag, om zeker te weten dat het zilver veilig voor je wordt opgeborgen.

Pluspunten:
 • Zelf fysiek silver kopen
 • Handelen & verzamelen
 • 24-7 mogelijk om silver te kopen of verkopen
 • Onze keuze als beste broker
Minpunten:
 • -
Beleg in Silver met GoldRepublic

#2 eToro

eToro Review

eToro is een van de grootste online brokers, waar je bijvoorbeeld zilver kunt kopen. Dat wil zeggen, je kunt er gebruik maken van de CFD’s. Dit zijn Contracts for Difference. Je sluit als het ware een weddenschap af tegen de broker, om te voorspellen wat de prijs zal gaan doen. Dit betekent aan de andere kant dat je geen fysiek goud koopt en dat dus ook niet in je bezit krijgt.

Bij eToro kun je een technische analyse maken van de koers van zilver. Op die manier bepaal je of de prijs zal gaan stijgen of zal dalen, aan de hand waarvan je de CFD afsluit. Je kunt speculeren op zowel een stijging als een daling van de prijs, zodat je daar in de beide situaties rendement mee kunt maken.

Pluspunten:
 • Beleggen in silver met CFD’s
 • Snel beleggen: direct van start
 • Beleggen zonder commissie
Minpunten:
 • -
Beleg in Silver met eToro

#3 DeGiro

DeGiro Review

DeGiro is een van de grootste online brokers, waar je natuurlijk de mogelijkheid hebt om te investeren en handelen in zilver. Toch kun je er geen fysiek zilver kopen. Wel kun je er kiezen uit bijvoorbeeld een aantal zilveraandelen. Het gaat dan om Silvercorp Metals Inc. (CA82835P1036), Fortuna Silver Mines (CA3499151080) en Pan American Silver (CA6979001089). Met deze aandelen beleg je in bedrijven die werken met het edelmetaal. Als de prijs stijgt hebben zij daar voordeel van, dus zullen ook de aandelen meer waard worden.

Daarnaast kun je bij DeGiro gebruik maken van een aantal ETF’s. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld: WisdomTree Physical Silver (JE00B1VS3333), Xtrackers Physical Silver (DE000A1E0HS6) en Sprott Physical Silver Trust (CA85207K1075). De EFT’s zijn gespreide ‘mandjes’ met aandelen. Je belegt in één keer in een groot aantal bedrijven, waarvan de waarde samenhangt met de ontwikkeling van de zilverkoers.

Pluspunten:
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Lage tarieven in Nederland
 • Groot aanbod aandelen, opties, ETF’s en meer
Minpunten:
 • -
Beleg in Silver met DeGiro

#4 Plus500

Plus500 Review

Ook Plus500 biedt je de mogelijkheid om op die manier zilver te ‘kopen’. Het gaat opnieuw om een CFD, waarvoor je net als bij de andere brokers gebruik kunt maken van een hefboom. Dat betekent dat je met een kleiner bedrag extra geld kunt lenen, om meer zilver te kopen. Of eigenlijk, om de weddenschap voor de prijs die je verwacht groter te maken. Je belegt met een groter bedrag, zodat je meer rendement kunt maken (en meer risico loopt).

De uitgebreide mogelijkheden voor een technische analyse en de hefboom tot maximaal 1:20 maken Plus500 een interessante broker om zilver te kopen. Bovendien verloopt de investering niet dagelijks, waardoor je er zelfs voor kunt kiezen om dit een langere tijd aan te houden. Dat is handig als je over een langere periode een stijging of een daling van de prijs verwacht.

Pluspunten:
 • Betrouwbaar en veilig
 • Handige mobiele app
 • Hefboom tot 1:20 mogelijk
Minpunten:
 • -
Beleg in Silver met Plus500

Manieren om te beleggen

Je kunt op een aantal manieren zilver kopen, om daarin te beleggen of te investeren. We zetten de verschillende methoden voor je op een rij:

 1. Beleggen in CFD’s
 2. Beleggen in opties
 3. ETF’s voor zilver
 4. Aandelen zilver kopen
 5. Fysiek beleggen in zilver

Beleg in Silver Staven

1. Beleggen in CFD’s

We beginnen met een populaire manier, die tegelijkertijd best wel ingewikkeld is. Je belegt in zilver door middel van derivaten. Dat zijn afgeleide producten van het daadwerkelijke zilver, zoals je ze vindt bij de diverse brokers. Het Contract for Difference (CFD) is eigenlijk een weddenschap tegen de online broker. Je geeft ten opzichte van de huidige koers van zilver aan of je denkt dat de waarde zal stijgen of dat die zal dalen. Op die manier kun je speculeren, en rendement maken op het moment dat de prijs zich inderdaad in die richting ontwikkelt.

Een belangrijke tool bij het handelen in CFD’s is de hefboom. Verschillende online brokers bieden je de mogelijkheid om een hefboom te gebruiken tot bijvoorbeeld 1:20. Dat betekent dat je 20x het bedrag kunt inzetten, op basis van de daadwerkelijke euro’s die je daarvoor beschikbaar hebt. Zou je €100 beschikbaar hebben om zilver te kopen? Dan kun je een CFD tot een waarde van €2.000 aan gaan. Dat betekent dat je rendement maakt over een belegging van €2.000, in plaats van €100. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat je hierdoor ook meer risico loopt.

2. Beleggen in opties

Daarnaast kun je beleggen in zilver door gebruik te maken van opties. Je investeert in de mogelijkheid om zilver te kopen, voor een prijs zoals jij die verwacht. Andersom kun je een short-optie kiezen voor het recht om zilver te verkopen, als je het idee hebt dat de prijs zal dalen.

Het is bij het handelen in opties belangrijk om bijvoorbeeld de looptijd daarvan goed in de gaten te houden. Bij een kortere looptijd zal de prijs zich snel moeten ontwikkelen naar het niveau dat je verwacht. Een langere looptijd kan aan de andere kant duurder zijn. Het is een relatief ingewikkelde manier om te beleggen in zilver, waarbij het belangrijk is om dagelijks actief te handelen.

3. ETF’s voor zilver

Zoek je een manier om te beleggen in aandelen rondom zilver, maar weet je niet goed welke je moet hebben? Door gebruik te maken van ETF’s zorg je automatisch voor een brede spreiding. Je koopt met één ETF namelijk een verzameling aandelen. Het gaat om trackers ten opzichte van een bepaalde index of een aantal aandelen, van bedrijven die met zilver te maken hebben.

Het zorgt voor een sterkere spreiding dan wanneer je zelf een aantal losse aandelen zou kopen. Hier staat tegenover dat het rendement over een ETF gemiddeld genomen stabieler en mogelijk wat lager is dan bij aandelen. Je neemt wat minder risico, al kan dat dus ook betekenen dat je er op de lange termijn wat minder rendement mee zal maken.

Beleg in Silver

4. Aandelen zilver kopen

Denk je aan specifieke aandelen rondom zilver? Je belegt in bedrijven die bezig zijn met zilver. Als de prijs daarvan oploopt is de kans groot dat ook de aandelen meer waard zullen worden. Houd er wel rekening mee dat de koersen natuurlijk niet één-op-één met elkaar verbonden zijn.

Het is belangrijk om de bedrijven waarin je wilt beleggen goed te onderzoeken. Misschien zijn ze  van meer afhankelijk dan de koers van zilver. Een stijging van de zilverprijs hoeft dan niet te betekenen dat ook de aandelen die je koopt meer waard zullen worden.

5. Fysiek beleggen in zilver

Ten slotte kun je beleggen in fysiek zilver. Je koopt zilver, bijvoorbeeld in de vorm van munten of baren. Het grote voordeel is dat je dit fysiek in handen hebt, waardoor je niet afhankelijk bent van een broker of een andere instelling die de waarde vertegenwoordigt.

Andersom is het lastiger te verhandelen dan bijvoorbeeld een aandeel. Bovendien kun je niet speculeren op de prijs van zilver, zoals dat met een CFD of een optie wel kan.

Prijs van zilver

Voordat je start met beleggen of investeren in zilver is het belangrijk dat je goed begrijpt hoe de prijs daarvan tot stand komt. En daarvoor kun je de koers in twee delen splitsen:

 • Industriële vraag (85%)
  Verschillende industrieën hebben zilver nodig om te kunnen produceren. Het gaat bijvoorbeeld om de productie van mobiele telefoons. Als er daarvan meer worden gemaakt is er meer zilver nodig, iets dat de prijs opdrijft. Het aantal elektronische apparaten neemt alleen maar verder toe. Daarom denken sommige analisten dat ook de prijs van zilver verder zal stijgen dan het huidige niveau.

Beleg in SIlver grafiek

 • Veilige haven als investering (15%)
  Daarnaast is er vraag naar zilver vanuit investeerders. Die zien het bijvoorbeeld als een veilige haven, ten opzichte van aandelen. Zij zijn goed voor een kleiner deel van de vraag, al lijkt dit op sommige momenten toe te nemen. Zodra de inflatie oploopt en het economisch minder gaat zullen beleggers zich over het algemeen richten tot de verschillende edelmetalen. Onder andere zilver wordt dan interessant.

Aan de andere kant is het aanbod aan zilver beperkt. Het gaat om een edelmetaal dat in de grond zit. De bedrijven die zich daarmee bezig houden moeten het winnen. Dat lukt maar in beperkte mate, en uiteindelijk raakt het op. Bovendien nemen de kosten om nieuw zilver te winnen toe, omdat de makkelijk bereikbare plekken eerder uitgeput zullen raken. De hoeveelheid is beperkt, waardoor de prijs oploopt als de vraag toeneemt.

Hefboom: speculeren op de zilverprijs

Het beleggen en handelen in zilver biedt via een CFD de mogelijkheid om gebruik te maken van een hefboom. Dat is een belangrijk onderdeel, waarmee je de kans hebt om meer rendement te maken. Houd er aan de andere kant rekening mee dat ook het risico toe neemt.

Als je handelt met €100 en je maakt 5% rendement levert dat je een winst van €5 op. Zou je een hefboom van 1:20 gebruiken? Je leent geld bij, om van die €100 het twintigvoudige te maken, dus €2.000. Dezelfde 5% stijging van de koers leidt dan ineens tot een koerswinst van €100. Ten opzichte van de €100 die je echt hebt ingezet is dat dus een verdubbeling. Aan de andere kant zou je hierdoor ook de hele inleg kunnen verliezen, in plaats van de genoemde €5.

Tips: zilver kopen zonder zorgen

Wil je beleggen of investeren in zilver? We zetten een paar handige tips voor je op een rij:

 • Btw-vrij zilver kopen
  Als je fysiek zilver koopt betaal je daar soms btw over. Als je investeert in munten hoef je die belasting niet te betalen, omdat het gaat om een investering in plaats van een consumptieve uitgave. Voor zilverbaren geldt die uitzondering niet. Over de aankoop betaal je 21% btw. Dat zit je rendement behoorlijk in de weg, omdat een inkoper van zilver je die btw uiteindelijk niet terug zal willen betalen.
 • Zelf opslaan of niet
  Denk je aan fysiek zilver? Je kunt ervoor kiezen om dat zelf op te slaan. Of daarvoor gebruik te maken van de professionele organisaties die er beschikbaar zijn. Zij kunnen het zilver voor je opbergen in een professionele kluis. Dat betekent dat je fysieke zilver er veilig ligt, om je daarover niet druk te hoeven maken. Zorg er uiteraard wel voor dat je erbij kunt wanneer je wilt. Of dat jij kunt aangeven wat er op welk moment dan ook mee moet gebeuren.
 • Reviews en betrouwbaarheid
  Het kopen van zilver vraagt altijd om een grote mate van vertrouwen in de partij waar je mee handelt. Lees online reviews en verdiep je bijvoorbeeld in de achtergrond van de aanbieder. Gaat het om een professionele aanbieder, waarover je in ieder geval geen negatief nieuws kunt vinden? Dat is belangrijk, om zeker te weten dat het zilver goed van kwaliteit is.
  Let op: puur zilver bestaat niet. Het is altijd gemengd met metaal, om het voldoende stevigheid te geven om er een munt of een baar van de maken. ‘Zilver 925’ staat voor de mate van zilver, ten opzichte van een score van 1.000.

Beleg in Silver stenen

Hoe kan ik in zilver handelen?

Je wilt in zilver handelen. Dat kan met fysiek zilver, net als via de verschillende brokers. Online is het voldoende om een account aan te maken. Dat kun je gebruiken om de CFD’s te kopen, opties te kopen en bijvoorbeeld aandelen aan te schaffen. Daarnaast heb je de keuze uit ETF’s en andere beleggingsproducten.

Zorg ervoor dat je goed kijkt naar de transactiekosten en dat je weet waarin je belegt. Als je kiest voor aandelen van bedrijven die werken met zilver is het verstandig om daarvoor een fundamentele analyse te maken. Je krijgt dan een beter beeld van hoe het bedrijf ervoor staat, wat je daarvan kunt verwachten en hoe de koers zich zal ontwikkelen.

En zoek je een manier om jouw vermogen ‘veilig’ te beleggen? Het kan een goed idee zijn om fysiek zilver te kopen. Je hebt daarmee natuurlijk geen garantie, maar het geldt als een typische belegging tegen inflatie. Op het moment dat de inflatie oploopt zal ook het zilver duurder worden. Dat betekent dat je profiteert van de inflatie, in plaats van dat het je een deel van je vermogen kost.

Informeer je altijd goed over mogelijke beleggingen in zilver, om niet voor verrassingen te komen te staan. Gebruik de bovenstaande informatie om de brokers en mogelijkheden te vergelijken, als je wilt handelen of investeren.