Wil je op basis van de goudkoers, de zilverkoers of de koers van andere edelmetalen investeren? Wij leggen je uit hoe je dat aanpakt, aan de hand van 7 duidelijke stappen:
- Soorten: waarin ga je beleggen?
- Vergelijk de voordelen
- Ken de nadelen
- Begrijp de prijs van edelmetalen
- Bedenk hoeveel je wilt investeren
- Kies een broker
- Volg je investering
1. Soorten: waarin ga je beleggen?
Voordat je kunt beleggen in goud, zilver of andere edelmetalen is het belangrijk dat je goed weet wat er allemaal beschikbaar is. Denk aan zowel goud en zilver als aan platina, rhodium en bijvoorbeeld palladium. Wat weet je daarvan en heb je al ervaring met dergelijke investeringen?
Vergelijk daarnaast de aandelen die je kunt kopen van betrokken bedrijven, de ETF’s en andere vormen om te investeren. Later in het stappenplan zal je een broker kiezen, maar het is verstandig om nu alvast na te denken over het type effecten waar je naar zoekt.
2. Vergelijk de voordelen
Investeren in beleggen in goud en bijvoorbeeld zilver heeft allerlei voordelen. Je kunt die vergelijken met bijvoorbeeld een belegging in (andere) aandelen, vastgoed of crowdfunding. Denk goed na over het risico dat je wilt lopen, de mate van tijd en energie die erin wilt steken en hoe zo’n investering eventueel bij je past. Wij zetten 3 belangrijke voordelen van edelmetalen voor je op een rij:
- Diversificatie in je portefeuille
Heb je al aandelen in bijvoorbeeld technologiebedrijven, doe je aan crowdfunding en heb je geïnvesteerd in vastgoed? Je zorgt daarmee voor een goede mate van spreiding, waarmee je voorkomt dat je te veel risico loopt in een van de categorieën. Met goud, zilver of een ander edelmetaal voeg je nog een categorie toe. Op die manier breng je weer meer spreiding aan, waardoor het gemiddelde risico lager uit zal vallen.
- Makkelijk te kopen en verkopen
Goud, zilver en andere edelmetalen kun je over het algemeen makkelijk kopen en weer verkopen. De effecten zijn heel liquide, omdat er eigenlijk altijd wel vraag naar is. En kies je voor een ETF in plaats van specifieke aandelen of zelfs fysiek goud? Je zal merken dat de vraag daar naar gemiddeld groter is, zodat je het op ieder moment weer te koop kunt aanbieden en kunt verkopen.
- Geschikt bij grote vermogens
Heb je een relatief groot vermogen en nog maar weinig tijd om verder te beleggen? Het is in die situatie belangrijk om niet te veel risico meer te lopen. Of zelfs te voorkomen dat inflatie een te grote hap uit het vermogen kan nemen. Dat betekent dat je een belegging zoekt die je beschermt tegen de inflatie, iets waar goud of zilver goed voor geschikt kan zijn.
3. Ken de nadelen
Aan de andere kant kent het beleggen of investeren in edelmetalen natuurlijk niet alleen maar voordelen. Er is ook sprake van een paar nadelen, dus ook die zetten we voor je op een rij:
- Geen dividend
Anders dan bij beleggingen in specifieke aandelen krijg je over een belegging in een grondstof standaard geen dividend uitgekeerd. Er is geen sprake van een bedrijf, dus ook niet van (operationele) winst waar je als aandeelhouder een deel van krijgt. In plaats daarvan kun je alleen verdienen aan een eventuele koersstijging, en verliezen op basis van een koersdaling. Een belangrijke uitzondering zijn de aandelen in goudmijnen en vergelijkbare bedrijven, die natuurlijk wel winst kunnen uitkeren in de vorm van dividend.
- Hoge volatiliteit
Goud, zilver en andere edelmetalen kennen op de beurs een relatief hoge volatiliteit. Er wordt veel in gehandeld, waardoor de prijs zo nu en dan flink op kan lopen en weer kan dalen. Grote organisaties gebruiken futures om zich daartegen in te dekken, zodat ze op de lange termijn een relatief stabiele prijs betalen voor de edelmetalen die ze nodig hebben.
- Er is sprake van risico
Soms worden goud en zilver aangemerkt als een ‘veilige’ investering. Het klopt dat het risico vaak lager ligt dan bij specifieke aandelen in andere bedrijven. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk sprake is van risico, omdat de prijzen voor de edelmetalen soms flink kunnen stijgen en weer kunnen dalen.

4. Begrijp de prijs van edelmetalen
Om de prijs van edelmetalen zoals goud en zilver op waarde te schatten is het belangrijk dat je de grondstoffen en de markten beter leert kennen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je rekening houdt met de vraag en het aanbod, door grote industrieën die ermee werken.
Palladium is heel belangrijk voor de auto-industrie. Dus worden er meer of juist minder auto’s verkocht? Je zal het merken aan de prijs van dit edelmetaal. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, zowel bij investeringen voor de korte termijn als wanneer je daar voor een langere periode in wilt beleggen. Zorg ervoor dat je de grondstof waarin je wilt beleggen goed leert kennen, om de goudkoers, de zilverkoers en de andere prijzen zo goed mogelijk op waarde te leren schatten.
5. Bedenk hoeveel je wilt investeren
Zodra je het edelmetaal zoals goud of zilver goed kent is het belangrijk om naar je beschikbare budget te kijken. Hoeveel wil je investeren en is dit in lijn met de mate van risico die je wilt lopen met je complete portefeuille? Denk na over de investering die je gaat doen en wat er gebeurt als dit goed uitpakt, of juist niet.
Bedenk hoeveel je wilt investeren en hoe lang je de belegging wilt aanhouden, zodat je er met een plan aan begint. Je voorkomt op die manier dat je emotioneel handelt, terwijl het juist belangrijk is om er zo rationeel mogelijk nar te kijken.
6. Kies een broker
Heb je een keuze gemaakt voor een edelmetaal en weet je hoeveel je daarin wilt investeren? Maak een keuze uit de beschikbare brokers. Bij eToro kun je speculeren en vooral op de (zeer) korte termijn beleggen. Als je kiest voor bijvoorbeeld DeGiro kun je beleggen op een langere termijn. De investeringen in fysiek goud zoals bij Goldrepublic doe je over het algemeen voor de langere termijn, zodat de prijs zich (hopelijk gunstig) kan ontwikkelen.
7. Volg je investering
Volg ten slotte de investering die je doet, om een vinger aan de pols te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig kijkt naar de ontwikkeling van de waarde. Het is de beste basis om op termijn meer te investeren of om toch weer te handelen en misschien een andere keuze te maken.