Investeren in edelmetalen: beleggen in goud, zilver en meer

Goud en Silver investerenHoe kun je investeren in edelmetalen zoals goud en zilver? Het is voor sommigen een veilige investering, terwijl anderen juist geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Hoe verhouden bijvoorbeeld zilver en goud zich tot aandelen? En kun je fysiek goud kopen of gaat het altijd om aandelen, ETF’s en andere niet-fysieke producten? Wij leggen het je uit, in deze complete gids waarmee je kunt investeren in allerlei edelmetalen.

Naast goud en zilver kun je namelijk ook denken aan platina, rodium, osmium, palladium, iridium en ruthenium. Je kunt daar overigens niet allemaal overal in beleggen en investeren. Met name goud, zilver, palladium en eventueel platina staan daarom bekend. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld de goudkoers en de zilverkoers een tijdje te volgen (die hebben met elkaar te maken), zodat je een beter beeld krijgt van de ontwikkelingen.

 

 • Diversiteit aan beleggingen
  Beleg je al in aandelen en bijvoorbeeld ETF’s of obligaties? Met goud, zilver of andere edelmetalen voeg je een nieuwe categorie effecten toe. Je zorgt voor meer diversificatie in je portefeuille, waardoor je gemiddeld genomen minder risico loopt.
 • Zeer liquide
  Goud is zeer liquide, dus erg goed verhandelbaar. Je kunt het kopen en verkopen op ieder moment dat je wilt. Uiteraard ben je afhankelijk van de goudprijs op dat moment. Houd er rekening mee dat een goud-ETF of ander effect zich makkelijker laat verhandelen dan een goudstaaf of -klomp.
 • Bescherming tegen inflatie
  Voor sommigen is goud een bescherming tegen inflatie, die helpt de koopkracht overeind te houden. Zou de inflatie toenemen? Het goud wordt duurder, waardoor je met beleggingen in goud de koopkracht op peil houdt. Deze strategie wordt vooral gebruikt door passieve beleggers met veel vermogen.

#1 GoldRepublic

Bezoek GoldRepublic

Goldrepublic biedt je in tegenstelling tot de andere brokers de mogelijkheid om fysiek goud te kopen. Jij koopt het goud, waarna je dat in een van de kluizen kunt laten opbergen. Je wordt 100% juridisch eigenaar van het goud, terwijl je de mogelijkheid hebt om dit 24 uur per dag en 7 dagen per week aan te schaffen wanneer jij wilt. Bovendien beheer je de portefeuille gewoon online, zodat je het fysieke goud en zilver ook weer kunt verkopen wanneer je dat wilt.

Pluspunten:
 • Bedrijf van Nederlandse bodem
 • Mogelijkheid fysiek edelmetalen aan te schaffen
 • Opslag in Zürich, Frankfurt of Amsterdam
Minpunten:
 • -
Investeer nu met GoldRepublic

#2 Etoro

Bezoek Investeren met Etoro

eToro geldt als een van de beste brokers om te speculeren en voor het daytraden. Je kunt er op korte termijn handelen in grondstoffen zoals goud en zilver, net als in andere edelmetalen. Dat doe je via het gebruiksvriendelijke online platform, waar je uitgebreide technische analyses kunt maken. Dus ben je benieuwd of de goudprijs tegen een plafond aanloopt of juist niet door een barrière zal zakken? Je kunt online de analyse maken, om op basis daarvan te besluiten om wel of geen goud te kopen.

Je koopt bij eToro overigens geen fysiek goud. In plaats daarvan kies je voor een CFD. Dit is een Contract for Difference. Het betekent dat je als het ware een weddenschap start tegen de broker. Jij speculeert op een stijging of een daling van de prijs, afhankelijk van de ontwikkeling die je verwacht. Op basis daarvan doe je een korte belegging, bijvoorbeeld voor een paar minuten, een uur of maximaal een dag.

Pluspunten:
 • Edelmetalen specifiek op korte termijn
 • Geen fysieke edelmetalen, op grond van CFD
Minpunten:
 • -
Investeer nu met eToro

#3 DeGiro

Bezoek DeGiro

DeGiro biedt een aantal verschillende mogelijkheden in te investeren of beleggen in goud of zilver. Je kunt er geen fysiek goud kopen, maar daarnaast is eigenlijk alles mogelijk.

Je hebt er bijvoorbeeld de keuze uit aandelen van goudmijnen en andere bedrijven die zich bezig houden met het delven van deze grondstoffen. Door daarin te investeren profiteer je van een eventuele prijsstijging. Voorbeelden van deze aandelen zijn Barrick Gold (CA0679011084), Newmont (US6516391066) en AngloGold Ashanti (US0351282068).

Daarnaast heb je de keuze uit ETF’s zoals iShares Physical Gold ETC (IE00B4ND3602), Xetra-Gold (DE000A0S9GB0) en Sprott Physical Gold Trust (CA85207H1047). Of kun je gebruik maken van de futures en hefboomproducten, als je bereid bent om wat meer risico te nemen met de investeringen die je doet.

Pluspunten:
 • Aandelen van bedrijven die edelmetalen delven
 • Beleggen in CFD’s en ETF voor edelmetalen
 • Geen fysieke edelmetalen mogelijk
Minpunten:
 • -
Investeer nu met DeGiro

Edelmetalen Investeren Top 5

#1 eToro
Lees Review
#2 DeGiro
Lees Review
#3 GoldRepublic
Lees Review
#4 Investeren in edelmetalen
Lees Review
#5 Investeren in edelmetalen
Lees Review

Goud, zilver en andere edelmetalen

Je hebt binnen de edelmetalen om in te investeren de keuze uit goud, zilver en veel meer dan dat. Wij zetten het voor je op een rij:

 • Goud
  Goud is een geel edelmetaal en het meest bekend bij beleggers en niet-beleggers. De prijs wordt uitgedrukt in Troy ounce, dat gelijk staat aan 31,1 gram. Goud is een populaire belegging en is bovendien belangrijk voor de industrie, bij veel meer dan de productie van juwelen alleen.
 • Zilver
  Zilver is grijs-wit en heeft nog veel meer toepassingen dan goud. Het is een populair edelmetaal, zowel bij particulieren en beleggers als voor bijvoorbeeld sieraden, bestek, schalen, kandelaars en allerlei kunstvoorwerpen.
 • Platina
  Platina is zilver-wit en geldt als enorm kostbaar. Het is vooral belangrijk als katalysator voor chemische reacties, waardoor je er als particulier waarschijnlijk niet zo goed mee bekend bent.
 • Rhodium
  Rhodium geldt als zeer zeldzaam en heeft daardoor een hoge prijs. Het wordt zowel gebruikt in dure juwelen als in diverse industriële toepassingen. Het gaat dan opnieuw om een rol als katalysator.
 • Palladium
  Palladium is zilver-wit en lijkt chemisch een beetje op platina. Het materiaal wordt vooral gebruikt in de auto-industrie, waardoor er over het algemeen een hoge vraag naar is. Dit drijft de prijs op.

PreciousMetals

Beleggen in edelmetalen: ETF’s, hefbomen en meer

Je kunt op verschillende manieren beleggen in edelmetalen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 • Aandelen in mijnen en betrokken bedrijven
  De aandelen in mijnen en andere bedrijven die zich bezig houden met goud, zilver en andere edelmetalen kunnen een interessante investering vormen. Het is vooral belangrijk om na te denken over je beleggingsplan, om te bepalen of een investering in edelmetalen daar goed in past. Dus past het bij de risico’s die je wilt nemen en de doelstellingen die je hebt voor het beleggen? Je kunt dan kiezen voor aandelen van bijvoorbeeld goudmijnbedrijven of bedrijven die zich actief bezighouden met zilver, platina, rhodium en palladium.
 • ETF’s voor edelmetalen
  Zoek je naar meer spreiding, om te voorkomen dat je volledig investeert of belegt in bijvoorbeeld één bedrijf dat zich bezighoudt met goud of zilver? Je kunt in plaats daarvan gebruik maken van de verschillende ETF’s. Het zijn verzamelingen aandelen en obligaties, die samen voorkomen dat je te maken krijgt met te sterke koersschommelingen. Sommige ETF’s beleggen bijvoorbeeld in bedrijven in de goudindustrie, terwijl anderen kiezen voor zilver en voor andere edelmetalen.
 • Futures en hefboomproducten
  Ten derde kun je gebruik maken van futures en hefboomproducten, bijvoorbeeld als je direct in goud en zilver wilt beleggen. Houd er rekening mee dat het gaat om complexe producten, ook al kun je er online via de diverse brokers relatief makkelijk in beleggen. Zorg ervoor dat je goed weet wat er gebeurt en welke risico’s je loopt, vooral in combinatie met een hefboom die je toepast.

Daarnaast kun je fysiek goud of fysiek zilver kopen. Dat doe je niet via de meeste bekende online brokers. In plaats daarvan kun je gebruik maken van Goldrepublic voor goud of andere fysieke brokers waar je naartoe kunt gaan.

Stappenplan: in 7 stappen aan de slag

Wil je op basis van de goudkoers, de zilverkoers of de koers van andere edelmetalen investeren? Wij leggen je uit hoe je dat aanpakt, aan de hand van 7 duidelijke stappen:

 1. Soorten: waarin ga je beleggen?
 2. Vergelijk de voordelen
 3. Ken de nadelen
 4. Begrijp de prijs van edelmetalen
 5. Bedenk hoeveel je wilt investeren
 6. Kies een broker
 7. Volg je investering

1. Soorten: waarin ga je beleggen?

Voordat je kunt beleggen in goud, zilver of andere edelmetalen is het belangrijk dat je goed weet wat er allemaal beschikbaar is. Denk aan zowel goud en zilver als aan platina, rhodium en bijvoorbeeld palladium. Wat weet je daarvan en heb je al ervaring met dergelijke investeringen?

Vergelijk daarnaast de aandelen die je kunt kopen van betrokken bedrijven, de ETF’s en andere vormen om te investeren. Later in het stappenplan zal je een broker kiezen, maar het is verstandig om nu alvast na te denken over het type effecten waar je naar zoekt.

2. Vergelijk de voordelen

Investeren in beleggen in goud en bijvoorbeeld zilver heeft allerlei voordelen. Je kunt die vergelijken met bijvoorbeeld een belegging in (andere) aandelen, vastgoed of crowdfunding. Denk goed na over het risico dat je wilt lopen, de mate van tijd en energie die erin wilt steken en hoe zo’n investering eventueel bij je past. Wij zetten 3 belangrijke voordelen van edelmetalen voor je op een rij:

 • Diversificatie in je portefeuille
  Heb je al aandelen in bijvoorbeeld technologiebedrijven, doe je aan crowdfunding en heb je geïnvesteerd in vastgoed? Je zorgt daarmee voor een goede mate van spreiding, waarmee je voorkomt dat je te veel risico loopt in een van de categorieën. Met goud, zilver of een ander edelmetaal voeg je nog een categorie toe. Op die manier breng je weer meer spreiding aan, waardoor het gemiddelde risico lager uit zal vallen.
 • Makkelijk te kopen en verkopen
  Goud, zilver en andere edelmetalen kun je over het algemeen makkelijk kopen en weer verkopen. De effecten zijn heel liquide, omdat er eigenlijk altijd wel vraag naar is. En kies je voor een ETF in plaats van specifieke aandelen of zelfs fysiek goud? Je zal merken dat de vraag daar naar gemiddeld groter is, zodat je het op ieder moment weer te koop kunt aanbieden en kunt verkopen.
 • Geschikt bij grote vermogens
  Heb je een relatief groot vermogen en nog maar weinig tijd om verder te beleggen? Het is in die situatie belangrijk om niet te veel risico meer te lopen. Of zelfs te voorkomen dat inflatie een te grote hap uit het vermogen kan nemen. Dat betekent dat je een belegging zoekt die je beschermt tegen de inflatie, iets waar goud of zilver goed voor geschikt kan zijn.

3. Ken de nadelen

Aan de andere kant kent het beleggen of investeren in edelmetalen natuurlijk niet alleen maar voordelen. Er is ook sprake van een paar nadelen, dus ook die zetten we voor je op een rij:

 • Geen dividend
  Anders dan bij beleggingen in specifieke aandelen krijg je over een belegging in een grondstof standaard geen dividend uitgekeerd. Er is geen sprake van een bedrijf, dus ook niet van (operationele) winst waar je als aandeelhouder een deel van krijgt. In plaats daarvan kun je alleen verdienen aan een eventuele koersstijging, en verliezen op basis van een koersdaling. Een belangrijke uitzondering zijn de aandelen in goudmijnen en vergelijkbare bedrijven, die natuurlijk wel winst kunnen uitkeren in de vorm van dividend.
 • Hoge volatiliteit
  Goud, zilver en andere edelmetalen kennen op de beurs een relatief hoge volatiliteit. Er wordt veel in gehandeld, waardoor de prijs zo nu en dan flink op kan lopen en weer kan dalen. Grote organisaties gebruiken futures om zich daartegen in te dekken, zodat ze op de lange termijn een relatief stabiele prijs betalen voor de edelmetalen die ze nodig hebben.
 • Er is sprake van risico
  Soms worden goud en zilver aangemerkt als een ‘veilige’ investering. Het klopt dat het risico vaak lager ligt dan bij specifieke aandelen in andere bedrijven. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk sprake is van risico, omdat de prijzen voor de edelmetalen soms flink kunnen stijgen en weer kunnen dalen.

PreciousMetals Palladium ETC

 

4. Begrijp de prijs van edelmetalen

Om de prijs van edelmetalen zoals goud en zilver op waarde te schatten is het belangrijk dat je de grondstoffen en de markten beter leert kennen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je rekening houdt met de vraag en het aanbod, door grote industrieën die ermee werken.

Palladium is heel belangrijk voor de auto-industrie. Dus worden er meer of juist minder auto’s verkocht? Je zal het merken aan de prijs van dit edelmetaal. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, zowel bij investeringen voor de korte termijn als wanneer je daar voor een langere periode in wilt beleggen. Zorg ervoor dat je de grondstof waarin je wilt beleggen goed leert kennen, om de goudkoers, de zilverkoers en de andere prijzen zo goed mogelijk op waarde te leren schatten.

5. Bedenk hoeveel je wilt investeren

Zodra je het edelmetaal zoals goud of zilver goed kent is het belangrijk om naar je beschikbare budget te kijken. Hoeveel wil je investeren en is dit in lijn met de mate van risico die je wilt lopen met je complete portefeuille? Denk na over de investering die je gaat doen en wat er gebeurt als dit goed uitpakt, of juist niet.

Bedenk hoeveel je wilt investeren en hoe lang je de belegging wilt aanhouden, zodat je er met een plan aan begint. Je voorkomt op die manier dat je emotioneel handelt, terwijl het juist belangrijk is om er zo rationeel mogelijk nar te kijken.

6. Kies een broker

Heb je een keuze gemaakt voor een edelmetaal en weet je hoeveel je daarin wilt investeren? Maak een keuze uit de beschikbare brokers. Bij eToro kun je speculeren en vooral op de (zeer) korte termijn beleggen. Als je kiest voor bijvoorbeeld DeGiro kun je beleggen op een langere termijn. De investeringen in fysiek goud zoals bij Goldrepublic doe je over het algemeen voor de langere termijn, zodat de prijs zich (hopelijk gunstig) kan ontwikkelen.

7. Volg je investering

Volg ten slotte de investering die je doet, om een vinger aan de pols te houden. Zorg ervoor dat je regelmatig kijkt naar de ontwikkeling van de waarde. Het is de beste basis om op termijn meer te investeren of om toch weer te handelen en misschien een andere keuze te maken.