Bandora review

Bij Bondora staan de belangen van de investeerders voor op en in lijn met het bedrijf zelf. Geen fratsen, duidelijke kosten en geen hoogdravende beloftes, maar realistische input. Bondora weet precies hoe investeren werkt en maakt het niet mooier dan het is. Daarnaast doen ze er alles aan om jou als beginnende investeerder wegwijs te maken, informatie te bieden en zelfs te begeleiden. Ben je al een ervaren investeerder? Dan zijn er tal van mogelijkheden om lekker op je eigen manier aan de slag te gaan.


Wat kun je lezen in deze review?

Bondora Site

Verschillende manieren van investeren bij Bondora

Ook bij Bondora gaat het over investeren of beleggen in leningen. Je kan Peer-2-Peer investeren. Dus zonder tussenkomst van banken of andere financiele instituten, maar een rechtstreeks platform waar jij zelf alles bepaalt en waar alle informatie op een transparante manier voorradig is. Op die manier kan jij een weloverwogen beslissing nemen. Aan investeren zitten altijd risico’s vast, maar dat betekent niet dat je maar blind moet gokken. Bij Bandora kan je op drie verschillende manieren investeren.

 

Investeren met Portfolio Manager

Portfolio Manager is de semi-geautomatiseerde dienst om te investeren bij Bandora. Zeker wanneer jij nog onbekend bent met beleggen. Je hoeft niet veel tijd aan het beheer van je portfolio te besteden en je hebt alles vlot en makkelijk ingesteld.

  • Berekening van de investeringsomvang

Deze berekening is specifiek van toepassing op jouw portfolio en strategie. Het is een algoritme die 6 variabelen bevat. De berekening wordt gedaan door jouw kassald en de verwachte kasinstroom over een door jouw bepaalde inzetperiode te delen door het aantal beschikbare leningen in die periode.

De minimale investering is 5 euro. De maximale investering wordt berekend door jouw totale stortingen te delen door het aantal leningen dat je in je portefeuille moet opnemen om een gediversifieerde portefeuille te hebben. Dit is onder meer nodig om succesvol te kunnen investeren.

  • Dankzij geavanceerde instellingsmogelijkheden kan je elke variabele, in de formule voor de omvang van je investering, afzonderlijk van elkaar instellen. Zo kan je het allemaal precies instellen naar jouw doelstellingen. Zo kan je bijvoorbeeld het diversificatiepunt verschuiven en de kapitaalinzet aan de kant zetten. Je kan ook je eigen minimum- en maximumbedragen in plaats van de formule te gebruiken. Wil je zelf bepalen welk kassaldo je vrij houdt om van je rekening te kunnen opnemen, dan is dat ook mogelijk.
  • De mogelijkheid om je investering te splitten over meerdere kleinere biedingen om het zo meer liquide te maken.

BondoraReview Pic1

Niet iedere investeerder heeft de mogelijkheden om meteen grote bedragen te investeren. Vaak worden die grote bedragen over meerdere leningen gestoken. Dankzij deze mogelijkheid hene je ook met een lagere investering de mogelijkheid om die te splitsen over kleinere biedingen en zo je portefeuilles beter te kunnen liquideren.

Als voorbeeld: Je investeert 100,- euro per lening en je zet de biedgrootte op 15,- euro, dan zet dit systeem 7 biedingen op een lening doen. Dat zijn 6 biedingen van 15,- euro en 1 bod van 10,- euro.

  • Je hebt meer controle dankzij de gedetailleerde mogelijkheden voor risico/rendement strategie.

Bandora heeft maar liefst 9 strategieën die je kan kiezen. Je hoeft alleen maar met een balkje te schuiven om het risico-rendement te kiezen die bij jouw strategie past. Dat loopt van ultraconservatief tot opportunistisch. Deze strategieën zijn gericht op het concept van Bandora en kunnen dus niet vergeleken worden met aandelen- of obligatiestrategieën.

  • In de verwachte portefeuilleverdelingsgrafieken zitten ook bestaande leningen om zo de schattingen te verbeteren.

In de berekening van de verwachte portefeuilleverdelingsgrafieken zie je zowel je bestaande als nieuwe leningen. De schattingen voor nieuwe leningen zijn berekend op basis van de door jou gekozen risico-rendementsstrategie en recente marktstatistieken.

  • Er is meer voorraad omdat Portfolio Manager ook op de secundaire markt leningen koopt.

De handel op de secundaire markt schommelt veel. Hier worden al aangekochte leningen doorverkocht. Doordat geavanceerde beleggers niet snel transacties uitvoeren op de secundaire markt, kan het niet concurreren met de primaire markt. Om deze liquiditeitsbeperking aan te pakken worden de voorraden van de secundaire markt toegevoegd aan de pool voor de portefeuillemanager. Hierdoor verbetert niet alleen de liquiditeit voor bestaande investeerders, maar nieuwe investeerders kunnen hierdoor minder risicovolle activa kopen.

De Portefeuille Manager koopt alleen lening zonder achterstallige betalingen en tegen een prijs die gelijk is aan het hoofdsaldo of lager. Heb jij alleen interesse in nieuwe leningen, dan kan je dit regelen bij de geavanceerde instellingen.

  • Het laagste bedrag dat je kan instellen in Portfolio Manager is 5,- euro, maar het gebeurt toch dat het bod lager zal zijn, omdat de vraag voor die lening hoog is. Meerdere investeerders bieden dan op dezelfde lening en dan kan een distributie van 5,- euro niet waargemaakt worden.
  • Biedingen vanaf 1,- euro worden automatisch uitgevoerd en je hoeft geen extra handelingen te verrichten. Hierdoor heb jij geen beperkte toegang tot bepaalde leningen en dus hoef je ook niet met andere beleggers te concurreren.
  • Je kan de maximale belegging per lening instellen en wanneer je deze hoger instelt dan de bodgrootte die je doet, kan Portfolio Manager meerdere keren op dezelfde lening bieden. De investering die jij in een lening doet, wordt verdeeld over verschillende onderdelen. Een van de voordelen is dat je afzonderlijke delen te verkopen op de secundaire markt. Over het algemeen krijg je hierdoor wel minder diversificatie en dat is wel nodig om succesvol te investeren.
  • Je kan extra kassaldo apart houden. Om toegang tot te hebben wanneer jij wilt of om handmatig te investeringen in leningen.
  • Portfolio Manager verkoopt ook jouw leningen voor jou. Je kan het bedrag aangeven dat je wilt liquideren. Het verkoopproces kan even duren en dit is afhankelijk van de marktvraag en de status van de lening. Winsten uit de verkoop van de leningen loop je dan wel mis. Je kan alleen maar de huidige hoofdsom van de lening verwachten en niet de toekomstige rente mee berekenen. Lopende leningen worden ook sneller verkocht dan (nog) niet-terugbetaalde leningen. Op deze manier kunnen er grotere aantallen achterstallige leningen in je portfolio blijven staan. De meest rendabele manier om je beleggingen op Bondora te liquideren, is door al je herinvesteringen te stoppen en de lopende rente en hoofdsomterugbetalingen op een regelmatige basis over te schrijven naar je bankrekening.

Portfolio Manager is uitermate geschikt voor beginners die op een simpele manier, rustig aan kennis willen maken met investeren. Daarnaast wordt het aangeraden wanneer je wilt investeren met een lange termijnblik. Je kan snel en makkelijk beginnen en je hoeft je nog niet druk te maken over details, maar je hebt wel iets om mee te beginnen, ook om mee te beginnen leren.

Investeren met Go & Grow

Go & Grow is de manier voor dromers om te investeren. Je zou denken dat met dromen geen geld verdiend wordt, maar het kan elkaar wel helpen. Go & Grow is binnen een paar muisklikken opgezet en het rendement kan oplopen tot 6,75 procent per jaar. Je kan je rendement dagelijks bekijken en bijhouden en er is geen minimumtermijn voor het vasthouden van je investering. Go& Grow is een no-nonsense investering met een lager risico, een snellere liquiditeit en er zijn geautomatiseerde functies.

  • Wanneer je een Go & Grow rekening maakt, dan dien je een doel en een bestemming te bepalen. De bestemming kan bijvoorbeeld je bruiloft of een dure vakantie zijn. De functie is er om je te helpen bepalen hoeveel geld je wilt sparen en op weke datum je dat voor elkaar wilt hebben. Je kan ten allen tijden je plan veranderen.
  • Heb je al een bestaand Bondora portfolio? Dan kan je deze overzetten naar Go & Grow. Je kan ook een automatische overdracht instellen. Dat kan je bijvoorbeeld doen omdat je sneller toegang tot je geld wilt hebben. Het maakt niet uit hoe groot jouw rekening is, er is altijd een afgeronde opnametoeslag van 1,- euro. Er zijn geen jaarlijkse beheerskosten.
  • Mocht het nou zo zijn dat je samen met anderen wilt sparen omdat jullie een gezamenlijk doel hebben? Dat kan ook. Je kan je rekeningtoegang delen met andere mensen. Je hebt ook geen eerdere ervaring met investeren nodig om aan de slag te gaan en je hoeft geen secundaire marktacties uit te voeren.
  • Het grote verschil met de andere twee mogelijkheden is toch wel dat je sneller toegang hebt tot je investering. Het kan voorkomen dat je maar een gedeelte van je geld kan opnemen. Je investeert namelijk in meerdere verschillende leningen en niet in 1 specifieke lening.
  • Je kan meerdere rekeningen bij Go & Grow nemen en voor iedere rekening dien je een doel te kiezen. Je kan kiezen uit pensioen, grote aankoop, extra inkomsten, toekomst van het kind, appeltje voor de dorst en reizen.
  • Go & Grow werkt met een investeringsplan, omdat dit een belangrijk onderdeel van de strategie is om je doelstellingen te bereiken. Jij voert je startkapitaal in, geeft aan welk bedrag jij iedere maand wilt investeren en de periode waarover jij actief wilt zijn. Dit wordt door Bondora gecombineerd met het rendementstarief om jou een potentieel winstcijfer te geven.
  • Met Go & Grow beschik je waarschijnlijk over een lager nettorendement, maar dat staat niet tegenover de mogelijkheid om op korte termijn je investeringen te verzilveren wanneer je een doel voor ogen hebt. Je krijgt van Bondora een aanbod op je bestaande portfolio, op basis van de huidige waarde van je portfolio en de waarde van jouw investeringen. Als je akkoord gaat met het aanbod, dan wordt je portfolio meteen overgezet naar je Go & Grow rekening. Deze beslissing kan niet ongedaan gemaakt worden. Heb je zelf al meer dan 25 procent van je bestaande investeringen op de secundaire markt verkocht, dan wordt je portfolio niet helemaal overgenomen, en dat is inclusief niet-terugbetaalde en achterstallige leningen. Je krijgt dan wel een andere aanbieding van Bondora.
  • Je kan op ieder moment een verzoek indienen om je investeringen te liquideren. Let er op dat je dan de andere investeringsmethoden stop zet, mocht je die ook gebruiken. Het geldt verschijnt dan op je dashboard bij beschikbare middelen en je kan het dan opnemen via je bankrekening of herinvesteren via een van de andere twee diensten.
  • Je kan met Go & Grow een belastingrapport downloaden waarop alleen je Go & Grow transacties te zien zijn. Je kan hier ook selecteren of je rekeningen die je met andere mensen samen hebt erin wilt laten opnemen.

 

Investeren met Portfolio Pro

Ook Portfolio Pro is een semi-automatische beleggingsdienst. Het heeft alleen meer instellingsmogelijkheden. Deze manier van investeren is voor beleggers die een idee hebben van de structuur die hun portfolio moet hebben. Hiervoor is meer controle nodig. Onder meer over de aard van de P2P leningen waarin ze willen investeren. Je kan in het begin dus meer criteria instellen en daarna verzorgt Portfolio Pro de rest van het proces. Je kan meerdere portfolio’s instellen en deze benoemen. Dit is vooral handig wanneer je verschillende strategieën wilt toepassen over je totale portfolio. Er zijn meerdere strategieen mogelijk, maar het wordt niet aangeraden om Portfolio Pro tegelijkertijd met Portfolio Manager te gebruiken. Je loopt dan meer risico op dubbele biedingen.

  • Je kan in Portfolio Pro regels instellen. Om te beginnen zijn dat Land, Bondora Rating en Leningduur. Deze drie filters hebben een grote impact op het risico/rendement. Je kan vervolgen in het Portfolio Overzicht heel duidelijk een voorbeeld zien van hoe jou portfolio er uit gaat zien aangaande verdeling en structuur. Verander je de instellingen, dan verandert het voorbeeld ook. Je kan ook nog regels toevoegen zodat je meer mogelijkheden hebt om je criteria aan te geven.
  • Je kan kiezen uit Estland, Finland en Spanje. Hier worden de leningen uitgegeven. In de blog van Bondora kan je de statistieken zien en hoe deze in ieder land verschillen. Je vindt er onder meer de gegevens, terugvorderingstarieven en de rentekoersen. Dit kan je een idee geven over de landen waar jij wilt investeren.
  • Iemand die bij Bondora leent, krijgt een creditrating toegewezen. Hier aan kan jij zien hoe waarschijnlijk het is dat er problemen komen met de betalingen. Deze rating heeft 8 gradaties. AA is de minste waarschijnlijkheid van wanbetalingen en dit zijn de leningen met lage risico’s. HR is de grootste waarschijnlijkheid van wanbetalingen. Deze rating komt voort uit een door Bondora gepatenteerd systeem. Dit systeem bestaat uit traditionele bronnen zoals kredietbeoordelaars, bevolkingsregisters en werkgelegenheidsdossiers, maar er worden ook niet-traditionele bronnen gebruikt zoals bijvoorbeeld social media, id-gegevens en meer dan 100 andere gegevenspunten. Bij elke nieuwe lening wordt er een nieuwe rating bepaald.
  • Je kan ook een maximale belegging per kredietnemer invullen. Stel je dan een hogere bodgrootte in, dan kan je in plaats van 1 groot bedrag per kredietnemer te krijgen, ook meerdere kleinere bedragen per kredietnemer krijgen. Op die manier kan je ze afzonderlijk en dus gedeeltelijk verkopen (op de secundaire markt), mocht je er vroegtijdig vanaf willen.
  • Je kan aangeven of je geld niet onder een bepaald percentage mag komen. Dat kan je doen door een rentekoers op te geven. Hoe hoger jij de rentekoers instelt, des te minder leningen er beschikbaar zijn.
  • Je portfolio limiet kan je zelf instellen en is alleen van toepassing op jouw specifieke Portfolio Pro strategie. Dit is vooral handig als je meerdere strategieën wilt uitproberen. Het is onderdeel van jouw risicomanagement.
  • Je kan zelf je biedingsbedrag instellen. Het laagste bedrag is 1,- euro. Is het zo dat je een hoger bedrag instelt dan mogelijk is omdat er meer beleggers op dezelfde lening bieden, dan kan het dat Portfolio Pro het bod lager zet. Je kan dus de maximale bodgrootte instellen. Biedingen van 1,- euro voert Portfolio Pro automatisch uit.
  • Je extra kassaldo kan je ook instellen. Dit is geld waarmee niet wordt belegd door Bondora. Je kan dit als reserve gebruiken, maar je kan er ook zelf leningen mee kopen op de secundaire markt van Bondora. Wanneer je dit laatste doet, dan staat er minder geld in je kassaldo en dan investeert Portfolio Pro niet in leningen totdat jij weer de gewenste reserve hebt opgebouwd.

 

Is je geld veilig bij Bondora?

Investeren brengt altijd risico’s met zich mee, dus ook bij Bondora, maar dit platform doet er wel alles aan om jouw geld zo veilig mogelijk te investeren en bewaren. Bondora brengt maar 1 fee in rekening en dat is wanneer je geld opneemt met Go & Grow. Dit is 1,- euro per transactie, ongeacht het bedrag.

Al het geld dat overgemaakt wordt naar Bondora, of dat nu van kredietnemers of investeerders is, wordt op een aparte klantenrekening bewaard. Dit geld wordt alleen gebruikt in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden en voor de verplichtingen die bij de leningsovereenkomst horen. Bondora heeft een vordering op de bank in haar naam, maar het is namens de klant en het enige doel is de uitvoering van het mandaat. Dit geld wordt dus niet opgenomen in de faillissementsactiva en dat betekent dat jouw geld ten allen tijden veilig gesteld zal worden. Of er nu iets met Bondora gebeurt, of niet.

Mocht het voorkomen dat een kredietnemer niet op tijd betaalt, dan is er een 3-stappen proces om het geld toch te kunnen incasseren. De eerste 120 dagen wordt de lener herinnerd met e-mails, tekstberichten, brieven per post en geautomatiseerde telefoontjes. Ook wordt de informatie alvast doorgespeeld aan schuldregisters, die ook contact opnemen met de lener. Na die 120 dagen gaat het naar de rechtbank en wordt er een Europese betalingsorder ingediend. Ook wordt de lening dan aangemerkt als “wanbetaling” en dan wordt het betalingsschema gestopt, maar het volledige bedrag dat nog openstaat, wordt wel terug geëist. Is de betalingsachterstand meer dan 200 dagen oud, dan wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Komt er een gunstige uitspraak van de rechtbank, dan zal de incasso worden overgedragen aan een lokale gerechtsdeurwaarder.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Bondora staat bekend als een betrouwbaar platform en heeft jarenlange ervaring met investeren en met hun platform beveiligen. Daarnaast lopen alle tegoeden via een derdenrekening. Mocht er dus een probleem zijn bij Bondora, dan heeft dat verder geen invloed op jouw investeringen. Aan investeringen zitten altijd risico’s verbonden, maar die staan los van Bondora en je kan dus gerust met je geld er naartoe om er nog meer geld van te maken.

Hoe kan ik geld storten bij Bondora?

Je kan geld storten met een SEPA bankoverschrijving. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Je hebt alleen het correcte IBAN-rekeningnummer nodig en jouw unieke referentienummer van Bondora. In de meeste gevallen staat het geld meteen op jouw account. Afhankelijk van jouw bank kan dit tot 3 werkdagen in beslag nemen.

Hoe werkt geld terug storten?

Je kan het geld van je investeringen in je wallet zetten op Bondora en vanaf je wallet kan je een storting op je bankrekening doen. Je dient wel het volledige identificatie- en verificatieproces te voltooien. Dit hoef je maar 1 keer te doen. Het kan vervolgens maximaal 3 werkdagen duren voor het geld op je bankrekening is bijgeschreven.

Eindconclusie

Bondora heeft zo ongeveer de meeste mogelijkheden voor investeerders. Ben je een beginneling? Dan kan je hier terecht om op een gemakkelijke manier kennis te maken met beleggen in leningen. Heb jij een specifiek doel? Ook dan is Bondora de plek om te investeren. Ben jij al lang bekend met investeren en weet jij precies wat jij doet en hoe je het wilt doen? Ook dan kan je bij Bondora geweldig uit de voeten. Welke manier je ook kiest, je hebt alles zelf in de hand. Meld je gratis aan en kijk eens rond, er staat veel informatie op de website, in de blog en bij de statistieken. Je kan met een lage investering beginnen en je zult zien dat je razendsnel al geld begint te verdienen.