Beleggen voor beginners

Online cursus beleggen voor beginners

Stel je zoekt een online cursus beleggen voor beginners: waar begin je dan? Je wilt aandelen kopen of op een andere manier investeren. Hoe werkt dat precies, waar moet je rekening mee houden en wat zijn de typische valkuilen?

We analyseerden de beste cursussen beleggen voor beginners. En hebben daaruit de belangrijkste informatie voor je verzameld. Zo kunnen we je aangeven wat je in ieder geval moet weten. En wat de cursussen je zullen leren, zodat je daarna aandelen kunt kopen of andere investeringen kunt doen.

Het is vooral belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt beleggen in aandelen, opties, obligaties, futures, trackers, valuta en turbo’s? En dat je een fysieke belegging in goud of zilver kunt doen, net als een papieren of zelfs een virtuele weddenschap (CFD) ten opzichte van een online broker?

Als de verschillende termen en mogelijkheden je nu al beginnen te duizelen zit je goed. We gaan je uitleggen welke mogelijkheden je hebt. En hoe je een cursus beleggen voor beginners vindt. Bijvoorbeeld om aandelen te kopen. Of om op een andere manier te investeren, omdat je namelijk nog veel meer mogelijkheden hebt.


Hoe kun je beleggen?

Ben je benieuwd hoe je kunt beleggen, als je daarmee wilt beginnen? Dat leer je tijdens de verschillende cursussen die er beschikbaar zijn. Je kunt beleggen via een (online) broker. Die biedt je toegang tot de beurs, omdat je daar niet zomaar zelf aan kunt kloppen om aandelen te kopen.

De broker is een tussenpartij die je de kans biedt om aandelen en de andere beleggingsproducten te kopen. Dat kan ook in kleine hoeveelheden, als je een volledig aandeel te groot vindt. Dus heb je een bepaald budget per maand in gedachten of wil je eenmalig een inleg doen? Via een broker heb je de mogelijkheid om aan te kopen (en ook weer te verkopen).

Je kunt beleggen in aandelen en bijvoorbeeld obligaties, net als in ETF’s en fondsen die de brokers aanbieden. Dat helpt je te zorgen voor meer spreiding. Dus wil je beleggen in een aantal bedrijven binnen een bepaalde sector? Of wil je beleggen in zowel Nederland als de Verenigde Staten en bijvoorbeeld Azië of de opkomende landen? Een ETF is een Exchange Trade Fund. Je volgt daarmee een volledige index. Daarmee zorg je automatisch voor meer spreiding. Ook een beleggingsfonds kan je helpen om voor die spreiding te zorgen.

Top 3 Beste Brokers voor Beginnende Beleggers

De beste brokers bieden je een ruime keuze uit aandelen, fondsen en beurzen waar je kunt beleggen. Dit zijn drie van de sterke online brokers die de moeite waard zijn:


#1 DeGiro

DeGiro Review

DEGIRO is een goedkope online broker, waar je vooral als beginnende belegger goed terecht kunt. Je hebt toegang tot veel beurzen, dus de keuze uit tal van aandelen, ETF’s en andere beleggingsfondsen. Met name de Kernselectie van het bedrijf is erg interessant. Die beleggingsproducten kun je één keer per maand gratis verhandelen. Dus doe je een maandelijkse inleg in deze aandelen of fondsen? Dan betaal je daarvoor geen transactiekosten, waardoor je rendement uiteindelijk hoger zal zijn.

Pluspunten:
 • Uitgebreide kenniscentrum dat bestaat uit de Beleggersacademie en een Blog.
 • Het beleggersplatform is gebruiksvriendelijk en gemaakt voor elk type belegger.
 • De tarieven bij DeGiro zijn laag en overzichtelijk. Een calculator, helpt jou met de kosten die jij moet betalen.
Minpunten:
 • -
Beleggen met DeGiro

#2 SAXO

SAXO Review

Binck is er zowel voor de beginnende als de meer gevorderde belegger. Sterker nog, je hebt er de keuze uit een aantal profielen en abonnementen. Dus ben je van plan om actief te handelen? Je gebruikt een ander product dan wanneer je regelmatig geld wilt inleggen en vooral probeert de markt te volgen. De uitgebreide (technische en fundamentele) analyses die je kunt doen zorgt ervoor dat ook meer professionele beleggers het platform graag gebruiken.

Pluspunten:
 • Bij Saxo kan je ook voor jou laten beleggen.
 • Met 1 Saxo rekening heb je toegang tot diverse handelsplatformen.
 • Saxo heeft 3 beleggingspakketten voor drie verschillende beleggers. Je kan eenvoudig maandelijks tussen deze pakketten wisselen.
Minpunten:
 • -
Beleggen met SAXO

#3 Lynx

Lynx Review

Ben je van plan om (zeer) actief te gaan handelen? Dan is het de moeite waard om goed te kijken naar Lynx. Het platform biedt je de mogelijkheid om uitgebreide analyses te maken. Zo zorg je ervoor dat je precies weet wat er speelt, welke kansen er liggen en hoe je daar meteen op kunt inspelen. Andersom kan het wat overweldigend zijn na jouw eerste cursus beginnen met beleggen.

Pluspunten:
 • Je hebt toegang tot 150 beurzen over de hele wereld en jij kan jouw strategie en portfolio heel goed diversifiëren.
 • Je kan gebruik maken van professionele tools, tegen scherpe tarieven.
 • Drie jaar uitgeroepen tot Beste Broker van het Jaar door IEX Gouden Stier.
Minpunten:
 • -
Beleggen met Lynx

Wat is beleggen?

Voordat je begint met een cursus beleggen voor beginners is het belangrijk dat je goed weet wat dit eigenlijk is. Hoe werkt beleggen? En hoe kun je daar geld mee verdienen? Beleggen is investeren, bijvoorbeeld in een bedrijf. We leggen je het beleggen in aandelen uit, omdat dit de meest eenvoudige vorm is.

Een bedrijf heeft een of meerdere eigenaren. De eigenaren zijn aandeelhouders. Grote bedrijven hebben talloze aandeelhouders, die het eigendom in een bedrijf op de beurs kunnen kopen. Zodra je een aandeel koopt word je een klein beetje eigenaar van dat bedrijf.

De prijs waarvoor je zo’n aandeel koopt bepaalt de markt. Als een bedrijf meer waard wordt loopt de prijs van de aandelen op. Stel dat een bedrijf €1.000 waard is en er zijn 100 aandelen, dan betaal je €10 per aandeel. Als het bedrijf het goed doet en €1.100 waard wordt stijgen die aandelen in waarde. Ze kosten dan €11 per aandeel, om met 100 aandelen weer tot de totale waarde van het bedrijf te komen.

Beleggen voor Beginners hoe te beginnen

Geld verdienen met beleggen

Tijdens de cursus beginnen met beleggen leer je natuurlijk hoe je daadwerkelijk geld kunt verdienen met de investeringen die je doet. Dat kan in de basis op twee manieren:

 • Koersstijging van het aandeel
  Koop je een aandeel voor €10 en verkoop je dat later voor €11? Je maakt 10% winst. Het is daarom de kunst om aandelen te kopen als ze relatief voordelig zijn. Dat kan komen door een algehele daling van de beurzen, door een bedrijf waarvan jij weet dat het wordt ondergewaardeerd of door de aandelen lang genoeg aan te houden.
  Let op: er is geen strategie die altijd tot winst leidt. Beleggen in aandelen brengt risico met zich mee, omdat de aandelen ook minder waard kunnen worden.
 • Dividend op het aandeel
  Sommige bedrijven keren dividend uit aan de aandeelhouders. Als de bedrijven winst maken betalen ze een deel van die winst uit aan de eigenaren. Als aandeelhouder ben je een beetje eigenaar. En heb je dus recht op zo’n uitkering. Dit heet dividend. Bedrijven keren bijvoorbeeld jaarlijks dividend uit. Dat rendement maak je bovenop een eventuele koersstijging.
  Tip: met name stabiele bedrijven die al lang bestaan keren dividend uit. Groeibedrijven herinvesteren de winst, dus keren die (nog) niet uit aan de aandeelhouders.

Duurzaam beleggen

Wil je aandelen kopen in groene bedrijven of andere duurzame initiatieven? Vraag tijdens de cursus beginnen met beleggen naar de duurzame en groene mogelijkheden. Je kunt zelfstandig investeren in duurzame projecten én daar zelfs belastingvoordeel mee krijgen. Je moet dan investeren in projecten die de overheid heeft goedgekeurd. Daar kun je tijdens de cursussen meer over leren.

Waarin kun je beleggen?

Je kunt in bijna alles beleggen. Dus denk je dat whisky of bepaalde kunst de komende jaren meer waard wordt? Er is een manier beschikbaar om daarin te investeren.

Wij richten ons voor de cursus beginnen met beleggen op vijf andere categorieën, die meer gangbaar zijn:

 • Aandelen
 • Obligaties
 • Opties, futures en turbo’s
 • Valuta
 • Goud en andere grondstoffen

Beleggen voor Beginners wij helpen

1. Aandelen

Beleggen in aandelen is het meest gebruikelijk, daarom beginnen we daarmee. Je kunt beleggen in aandelen waarvan je denkt dat ze meer waard zullen worden. We onderscheiden in principe twee soorten aandelen:

 • Dividendaandelen
  Het zijn aandelen van stabiele bedrijven, die jaarlijks winst maken. Ze keren een deel van de winst uit als dividend. De koersstijging is over het algemeen beperkt.
 • Groeiaandelen
  Aandelen van groeibedrijven stijgen veelal harder in waarde. Er wordt niet of nauwelijks dividend uitgekeerd. Het risico bij deze bedrijven is over het algemeen groter.

Aandelen koop je aan als je denkt dat ze in waarde zullen stijgen, en verkoop je als ze zullen dalen. Of als ze zijn gedaald en je wilt voorkomen dat de waarde nog verder daalt. Het maakt de aandelen relatief eenvoudig te begrijpen, als je daarin wilt investeren of beleggen.

2. Obligaties

Beleggen in obligaties is een relatief veilige strategie, ten opzichte van aandelen en de andere beleggingsproducten. Een obligatie is een schuldbewijs van een bedrijf. Het bedrijf leent geld bij investeerders, waar jij er één van kunt zijn.

Je ontvangt een vaste rente over de obligatie, de zogenaamde coupon. Daarnaast kan een obligatie in waarde stijgen (of dalen). De obligaties hebben een vaste looptijd. Na die periode betaalt het bedrijf de waarde daarvan terug.

3. Opties, futures en turbo’s

Met opties, futures, turbo’s en andere derivaten kun je beleggen op zowel koersstijgingen als koersdalingen. Je kunt dat dankzij de turbo’s zelfs doen met geleend geld. Op die manier kan een kleine koersstijging of -daling bij een relatief kleine inleg toch een hoog rendement opleveren. Of veel geld kosten, omdat ook het risico bij deze producten toeneemt.

Zorg dat je goed weet hoe het beleggen in deze producten werkt. De risico’s zijn groter dan wanneer je alleen belegt in aandelen of obligaties.

4. Valuta

Je kunt beleggen in valuta. Het gaat om forex beleggen. Dit staat voor Foreign Exchange, dus de handel in verschillende valuta. Wil je bijvoorbeeld beleggen in de dollar ten opzichte van de euro? Je kunt speculeren op een stijging of een daling van de koers.

Forex beleggen doe je over het algemeen op de kortere termijn. Veel handelaren houden hun posities een paar uur tot maximaal een dag aan. Op die manier speculeren ze op een stijging of een daling van de koers.

Tip: wil je beleggen in valuta? Leer tijdens de cursus beleggen voor beginners vooral hoe je een goede technische analyse maakt. Dat is in dit geval belangrijker dan de fundamentele analyse, die beter past bij het beleggen in aandelen en obligaties voor de lange(re) termijn.

5. Goud en andere grondstoffen

Ten slotte kun je beleggen in goud en andere grondstoffen. Dat kun je fysiek doen, door het goud of een andere grondstof letterlijk aan te schaffen. Daarnaast heb je mogelijkheden om op papier te beleggen en zelfs te beleggen in aandelen van bedrijven die zich hiermee bezig houden.

Het beleggen in goud en andere grondstoffen gebruiken de meeste handelaren als veilige belegging. Ze voorkomen daarmee dat ze met hun vermogen te veel last hebben van inflatie. Het houdt het vermogen stabiel, zonder dat er sprake is van grote (verwachte) koersstijgingen.

Beleggen voor Beginners geld

Top 3 beste cursussen

9/10 Beoordeling

Op welk moment moet je aandelen kopen?

We kunnen je hier alleen informeren over de cursus beginnen met beleggen en over waarmee je allemaal rekening kunt houden. We mogen je niet adviseren, en dat zouden we ook niet kunnen. Niemand kan de toekomst voorspellen. Daardoor kunnen we je niet aangeven welke aandelen de beste keuze zijn. En ook niet op welk moment je die zou moeten kopen.

Wel kunnen we je aangeven op welk moment het een goed idee is om een aandeel te kopen:

 • Periodiek: veel spreiding
  Wil je beleggen voor de lange termijn, bijvoorbeeld voor de studie van de kinderen of voor je eigen pensioen? Het is een goed idee om periodiek aandelen te kopen. Je zorgt dan voor spreiding over de tijd. Koop je bijvoorbeeld iedere maand aandelen? De ene maand zijn de beurzen net hard gestegen, de andere keer misschien gedaald. Je voorkomt dat je met een groot bedrag instapt als de beurzen op het punt staan om te kelderen.
 • Bij een koersdaling
  Zijn de beurzen flink gedaald? Veel aandelen zijn op dat moment minder waard. Dat betekent dat je ze relatief goedkoop kunt kopen, iets dat een mooie kans kan zijn. Houd er rekening mee dat het moeilijk inschatten is of de koersen nog verder zullen dalen.
 • Als een bedrijf ondergewaardeerd is
  Ben je na de cursus beginnen met beleggen al wat verder met jouw kennis van beleggen? Je kunt een fundamentele en eventueel een technische analyse doen. Ontdek je op die manier dat een bedrijf wat jou betreft is ondergewaardeerd? In dat geval is het een goed idee om een aandeel te kopen. Houd een veiligheidsmarge aan ten opzichte van jouw berekening van een eerlijke waarde voor het bedrijf. En verkoop het aandeel weer als de waarde daarvan in de buurt komt bij dat bedrag. Op die manier profiteer je van de onderwaardering, tot aan de prijs waarvan je denkt dat die beter past bij de actuele waarde.

Beleggen voor Beginners groene keuze

Investeren op de lange termijn

Wil je investeren op de lange termijn en ervoor zorgen dat je eventuele koersschommelingen zo goed mogelijk kunt opvangen? Als je na de cursus beleggen voor beginners verder wilt leren is het verstandig om je te richten op het her balanceren van je portefeuille.

Wil je (zeer) offensief beleggen? Zorg ervoor dat je steeds 10 tot 20% van je vermogen achter de hand hebt om bij te kopen. Doe dat bijvoorbeeld periodiek, als je iedere maand geld inlegt. Of houd dit percentage aan cash aan, ten opzichte van de aandelen die je koopt.

Zouden de aandelen een keer sterk in waarde dalen? Dan heb je 10 tot 20% cash achter de hand om daar extra aandelen van te kopen. Na een daling van bijvoorbeeld 10% aandelen heb je relatief namelijk veel meer cash beschikbaar. We laten het je zien aan de hand van een voorbeeld.

Voorbeeld

Stel je investeert €10.000. Als je daarvan €8.000 aan aandelen koopt kies je voor 80% aandelen, ten opzichte van 20% cash.

Na een daling van 15% van de waarde zijn de aandelen nog €6.800 waard. Jouw €2.000 aan cash (20%) is blijven staan. Het totale vermogen is dan nog €8.800. Van dat vermogen zit dan nog maar 77,2% in aandelen, wat minder is dan de 80% die je voor ogen had. Je koopt voor €240 aan aandelen bij, om tot €7.040 aan aandelen te kopen. Dat is dan weer 80%, zoals je graag wilde. De aandelen die je bijkoopt zijn relatief voordelig, omdat de waarde daarvan net met 15% is gedaald.

Door de portefeuille te blijven balanceren kun je vasthouden aan een strategie, ook op de lange termijn. Dat voorkomt dat je volledig afhankelijk wordt van de schommelingen van de koers.