Lender & Spender review

Eenvoudig, transparant, eerlijk en efficiënt

Wanneer je interesse hebt om te beginnen met beleggen in leningen, dan is het altijd verstandig om even bij Lender & Spender te kijken. Niet alleen kan je hier een test doen om te zien of investeren in leningen we bij jou past, het is ook nog eens zo dat je gerichte tips krijgt om je persoonlijke valkuilen af te dekken. Lender & Spender is een Nederlands platform dat kredietverstrekkers en kredietnemers bij elkaar brengt, zonder tussenkomst van de bank of andere financiële instanties.


Wat kun je lezen in deze review:

Lender&Spender Site

Hoe werkt Lender & Spender?

Juist omdat het allemaal zo makkelijk, gebruiksvriendelijk en zo simpel mogelijk is bij Lender & Spender, is er een test die je maakt voor je kan beleggen via hun platform. Niet om zichzelf in te dekken, maar om jou een goed idee te geven van jouw natuurlijke kwaliteiten als investeerder. Je hebt hier namelijk een bepaalde mind set voor nodig. Dat wil niet zeggen dat je wordt afgewezen, maar wel dat je richtlijnen krijgt waar jij je op zou moeten focussen om succesvol in leningen te beleggen.

Lender en Spender verstrekt leningen aan consumenten. Wanneer jij besluit om bij Lender & Spender te investeren, dan koop jij de vorderingen op die leningen van Lender & Spender over. Iedere investering die jij doet, wordt verspreid over alle leningen in een portefeuille. Dat geldt overigens niet voor de leningen in de portefeuille met een achterstand.

Iedereen in Nederland kan investeren bij Lender & Spender, zowel natuurlijke personen als bedrijven. Je hebt in principe alleen een Nederlandse bankrekening nodig.

 

Criteria voor leningen waarin jij investeert

 • De kredietnemer is een consument. Er zitten geen leningen aan bedrijven of zelfstandigen in de portefeuille.
 • De leningen hebben een jaarlijks aflosprofiel. Dit bestaat uit een vaste rente en een vaste looptijd.
 • De looptijden zijn tussen de 12 en 120 maanden.
 • Er kan geleend worden voor bedragen tussen de 2.500,- euro en 25.000,- euro.
 • De kredietnemers wonen in Nederland.
 • De hoofdaanvrager heeft de Nederlandse nationaliteit. Mocht er een partner zijn dan dient hij of zij al minimaal 3 jaar, onafgebroken, in Nederland te wonen en te werken.
 • De kredietnemers mogen op het moment dat ze de lening afsluiten geen verleden hebben met betalingsproblemen.
 • De financiële situatie en het leendoel van de kredietvrager dienen verantwoord te zijn.
 • Je kan eenmalig investeren met een iDeal betaling of kiezen voor een maandelijkse automatisch incasso.
 • Het minimumbedrag voor een investering, zowel eenmalig als maandelijks, bedraagt 100,- euro.
 • Je ontvangt maandelijkse betalingen aan rente en aflossing. De betalingen worden automatisch opnieuw geïnvesteerd.
 • Je kan je investering maandelijks laten uitbetalen. Dit is gratis.
 • Je kan een deel of je gehele investering direct opnemen. Dit is onder meer afhankelijk van de nieuwe instromen aan investeringen die binnen komen en er is dus geen garantie dat je meteen een deel of de gehele investering kan opnemen.
 • Je kan alleen het deel van de investering dat niet in achterstand staat opnemen.
 • Eventueel ontvangen bonussen kunnen pas na 2 jaar direct worden opgenomen.
 • Er is een maandelijkse opnamelimiet van 10.000,- euro.
 • Neem je een deel of je hele investering op, dan betaal je een opnamevergoeding van 1,0 procent van het opnamebedrag.

Lender&SpenderReview Investeren in

Gratis een account bij Lender & Spender

Je kan helemaal gratis al een account aanmaken. Je weet dan precies wat er van je gevraagd wordt en aan welke voorwaarden je dient te voldoen. Dat is in principe niet veel. Je hoeft alleen maar in Nederland te wonen en een Nederlands bankrekeningnummer te hebben.

De investeringen worden verspreid over Nederlandse kredietnemers met een hoge kredietwaardigheid. Zij kiezen voor Lender & Spender omdat de kosten lager liggen dan bij de bank en de service is er veel beter. Er zijn bijna 3000 investeerders actief en dat geeft ook meteen aan hoe populair dit platform is.

Na het openen van een account, heb je geen verplichtingen. Het is snel geregeld en gratis. Ondertussen kan je ook de test doen en de demo bekijken. Dan weet je nog beter waar je aan begint. Iets wat ook Lender & Spender erg belangrijk vindt.

De opbouw van de leningportefeuille

In tegenstelling tot vele andere investeerdersplatformen kan je bij Lender & Spender investeren in de bestaande portefeuille. Dat is er eentje en die is van het platform zelf, dus leningen die Lender & Spender verstrekt heeft. De leningportefeuille is opgebouwd uit 5 factoren. Deze factoren bepalen mede hoe stabiel de kredietnemer is.

 • Leendoel
 • Leeftijd
 • Burgerlijke staat
 • Woning
 • Looptijd

 

 

 

 

 

 

 

 

Veilig investeren bij Lender & Spender

Aan beleggen en investeren zitten altijd risico’s. Je wilt dan in ieder geval op een betrouwbaar platform aan de slag gaan. Lender & Spender staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en heeft een vergunning voor het Aanbieden van Krediet. Daarnaast volgt Lender & Spender ook de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en Lender & Spender is lid van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KifiD).

Het kan natuurlijk gebeuren dat er iets met Lender & Spender gebeurt waardoor het bedrijf de activiteiten moet staken. Dat zou een groot risico betekenen voor investeerders, zeker omdat Lender & Spender zelf de kredieten verstrekt. Om dat te voorkomen geschieden alle geldstromen via een onafhankelijke stichting. Stichting Derdengelden. Er komt dus nooit geld van klanten op de bankrekening van Lender & Spender waardoor jouw investering altijd beschermd is. Incasso’s en doorbetalingen blijven dus altijd doorlopen tot de laatste lening afgelost is.

Wat als een kredietnemer niet betaalt?

Het grootste gevaar wanneer je investeert in een lening is dat een kredietnemer niet terug betaalt. Het is dus belangrijk om te weten hoe de kredietverstrekker (L&S) daarmee omgaat. Het kan iedereen ook gebeuren dat er een betaling gemist wordt. Daarom wordt er een e-mail en een sms gestuurd om de kredietnemer aan de betalingsverplichting te helpen herinneren. Wordt een betaling vervolgens nog niet voldaan, dan wordt er telefonisch contact opgenomen.

Er wordt bij contact met de kredietnemer gekeken of er een betalingsregeling mogelijk is. Over de gemiste betalingen wordt vertragingsrente gerekend, waardoor je als investeerder gecompenseerd wordt voor het rendement dat je misloopt. Jouw niet-ontvangen betaling kan namelijk niet opnieuw geïnvesteerd worden.

Is er geen contact of wordt een betalingsregeling niet nagekomen, dan wordt de lening opgeëist. Dit houdt in dat er een juridisch incassotraject start. Er kan dan beslag worden gelegd op het loon en bezittingen van de kredietnemer.

Spreiding van jouw investering over alle leningen

De portefeuille waar jij in investeert, bestaat uit persoonlijke leningen. De investeringen worden allemaal verspreid over alle leningen zonder achterstand. Periodiek wordt er verder gespreid wanneer er nieuwe leningen worden toegevoegd. Dit laatste is niet het geval wanneer je maandelijks uitbetalen hebt geactiveerd.

De spreiding gebeurt pro rata. Na een tijdje heb je dan een evenredig aandeel in elke lening. Dit gebeurt allemaal officieel en staat geregistreerd bij de Belastingdienst. Dankzij deze spreiding, is het risico beperkt, dat je opeens een groot gedeelte van je investering kan verliezen. Kerncijfers

 

Wat kost Lender & Spender?

Je betaalt bij Lender & Spender 4 verschillende kosten.

Servicekosten

Besluit je te investeren, dan dien je maandelijks servicekosten te betalen. Dit is 1 procent op jaarbasis, over de gemiddelde investering die je hebt uitstaan.

Aanbrengkosten

Voor het aanbrengen van kredietnemers krijgen vergelijkingswebsites, tussenpersonen en andere partijen betaald. Dit valt onder de marketingkosten en deze worden maandelijks doorberekend aan de investeerder als aanbrengkosten. Dit ligt ongeveer op 0,5 procent op jaarbasis. In de investeringsovereenkomst zijn de aanbrengkosten gemaximeerd tot 1 procent op jaarbasis. Dit wordt gebruikt om leningsvoorstellen op de markt te brengen waaraan dan wel ook hogere marketingkosten zitten, maar die ook voor een hogere rente kunnen zorgen. Bij Lender & Spender is het nette rendement voor de investeerder altijd leidend.

Incassokosten

Onder de incassokosten vallen onder meer de kosten voor de rechtbank en de deurwaarder. Dit wordt verhaald op de kredietnemer. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan worden de kosten, evenredig, door belast naar alle investeerders met een vordering op die lening.

Opnamevergoeding

Je kan je maandelijks laten uitbetalen. Voor ontvangen betalingen aan rente en aflossing is dat gratis. Wil je echter je hele investering, of een deel er van, meteen opnemen, dan wordt er een eenmalige opnamevergoeding in rekening gebracht van 1 procent van het opnamebedrag.

 

Wat zijn de mogelijkheden qua investeren bij Lender & Spender

Het minimale bedrag dat je moet investeren in 100,- euro. Dit is voor een eenmalige investering, maar ook bij een doorlopende maandelijkse investering. Als particulier kan je maximaal 80.000,- euro investeren. Voor zakelijke investeringen geldt een maximum van 1 miljoen euro. Lender & Spender raadt je aan om nooit meer dan maximaal 10 procent van je vermogen te beleggen in persoonlijke leningen.

Je kan tot 10.000,- euro investeren en dan hoef je alleen maar je e-mailadres door te geven. Wil je meer dan 10.000,- euro beleggen, dan is er meer informatie nodig om jouw identiteit vast te stellen.Lender&SpenderReview Beoordelingen

Eindconclusie

Zeker voor beginners is Lender & Spender een aanrader. Er is maar 1 portefeuille waardoor je niet eerst van alles over de kredietnemers hoeft te leren, maar op een makkelijke manier al veel kan leren over beleggen in leningen. Daarnaast is het een Nederlands bedrijf, dat op Nederlandse grond actief is. Dat maakt het heel toegankelijk en vertrouwd. Doe ook zeker de test eventjes. Deze geeft namelijk niet alleen dat Lender & Spender serieus met investeerders omgaat, maar laat jou meteen zien of investeren in leningen wel bij jou past, of dat je misschien eerst nog wat aandachtspunten hebt. De rendementen bij Lender & Spender zijn in ieder geval meer dan de moeite waard om naar te kijken. En voor jij het weet, verdien je, zonder er veel voor te hoeven doen, toch een lekkere extra erbij.