Aan beleggen en investeren zitten altijd risico’s. Je wilt dan in ieder geval op een betrouwbaar platform aan de slag gaan. Lender & Spender staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en heeft een vergunning voor het Aanbieden van Krediet. Daarnaast volgt Lender & Spender ook de gedragscode van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en Lender & Spender is lid van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KifiD).
Het kan natuurlijk gebeuren dat er iets met Lender & Spender gebeurt waardoor het bedrijf de activiteiten moet staken. Dat zou een groot risico betekenen voor investeerders, zeker omdat Lender & Spender zelf de kredieten verstrekt. Om dat te voorkomen geschieden alle geldstromen via een onafhankelijke stichting. Stichting Derdengelden. Er komt dus nooit geld van klanten op de bankrekening van Lender & Spender waardoor jouw investering altijd beschermd is. Incasso’s en doorbetalingen blijven dus altijd doorlopen tot de laatste lening afgelost is.
Wat als een kredietnemer niet betaalt?
Het grootste gevaar wanneer je investeert in een lening is dat een kredietnemer niet terug betaalt. Het is dus belangrijk om te weten hoe de kredietverstrekker (L&S) daarmee omgaat. Het kan iedereen ook gebeuren dat er een betaling gemist wordt. Daarom wordt er een e-mail en een sms gestuurd om de kredietnemer aan de betalingsverplichting te helpen herinneren. Wordt een betaling vervolgens nog niet voldaan, dan wordt er telefonisch contact opgenomen.
Er wordt bij contact met de kredietnemer gekeken of er een betalingsregeling mogelijk is. Over de gemiste betalingen wordt vertragingsrente gerekend, waardoor je als investeerder gecompenseerd wordt voor het rendement dat je misloopt. Jouw niet-ontvangen betaling kan namelijk niet opnieuw geïnvesteerd worden.
Is er geen contact of wordt een betalingsregeling niet nagekomen, dan wordt de lening opgeëist. Dit houdt in dat er een juridisch incassotraject start. Er kan dan beslag worden gelegd op het loon en bezittingen van de kredietnemer.
Spreiding van jouw investering over alle leningen
De portefeuille waar jij in investeert, bestaat uit persoonlijke leningen. De investeringen worden allemaal verspreid over alle leningen zonder achterstand. Periodiek wordt er verder gespreid wanneer er nieuwe leningen worden toegevoegd. Dit laatste is niet het geval wanneer je maandelijks uitbetalen hebt geactiveerd.
De spreiding gebeurt pro rata. Na een tijdje heb je dan een evenredig aandeel in elke lening. Dit gebeurt allemaal officieel en staat geregistreerd bij de Belastingdienst. Dankzij deze spreiding, is het risico beperkt, dat je opeens een groot gedeelte van je investering kan verliezen. 