ViaInvest review

De marktplaats voor beleggen in leningen

Bij ViaInvest kan je als prive kredietverstrekker investeren in leningen die afgegeven worden door kredietverstrekkers die niet van een bank zijn, namelijk de VIA SMS Group en dochterondernemingen daar van. Deze portfolio’s bestaan voornamelijk uit consumentenleningen vanuit heel Europa. Dankzij ViaInvest heb jij toegang tot deze sector. Zodra een kredietnemer een aanvraag doet voor een lening, dan wordt deze lening actief op ViaInvest, waardoor het toegankelijk is voor publieke investeringen. Als investeerder heb jij volledige controle over hoe veel je wilt investeren, aan wie jij jouw geld wilt lenen en met welke soort lening jij dat wilt doen. De werkomgeving van ViaInvest is geheel transparant en de investeerders krijgen ten allen tijden volledige ondersteuning.


Viainvest Site

Wat kun je lezen in dit artikel?

4 soorten leningen waarin jij kan beleggen

Hoewel de meeste platformen kiezen voor 1 soort lening, veelal kort- of langlopend, kan je bij ViaInvest net iets meer kanten op. Er zijn maar liefst 4 soorten leningen waaruit jij kan kiezen om in te investeren.

Investeren in een kortlopende lening

Dit is een consumentenkrediet, dus een lening alleen te verkrijgen door privépersonen. Deze leningen bij ViaInvest hebben een vaste, korte looptijd tussen de 7 en de 30 dagen. Binnen de gestelde leentermijn dient de kredietnemer het volledige bedrag terug te betalen. De leentermijn kan ook verlengd worden. Mocht dit traject vertraging oplopen, dan treedt een Buyback Guarantee in werking op de 31e dag dat er vertraging is.

Investeren in een lening op afbetaling

Dit is ook een consumentenkrediet en deze heeft een looptijd tussen de 3 en de 12 maanden. De lening wordt terug betaald in constante maandelijkse betalingen en het volledige bedrag dient binnen de gestelde leentermijn terug betaald worden. Ook hier treedt de Buyback Guarantee in werking op de 31e dag dat er vertraging is in de aflossing.

Investeren in credit line | kredietlijn

Deze consumentenlening is voor onbepaalde tijd. De kredietnemer heeft ook een keuze in de terugbetalingsvoorwaarden. Het volledige bedrag kan na 30 dagen in een keer terug betaald worden of ze kunnen het bedrag in maandelijkse betalingen voldoen. Tijdens het terugbetalingsproces kan de lening ook nog verhoogd worden. Ook bij deze leningsvorm geldt dat de Buyback Guarantee in werking treedt op de 31e dag van de vertraging van het afbetalen.

Investeren in een Zakelijke lening

De zakelijke lening is de enige lening die niet aan een privépersoon, maar aan een juridische entiteit, oftewel een bedrijf of instantie wordt geleend, met als bestedingsdoel een bedrijfsontwikkelingsproject. Aan deze investeringsmogelijkheid zit een hoger risico en deze leningen worden ook niet gedekt door de Buyback Guarantee. Aan de andere kant is er in de meeste gevallen wel sprake van een onderpand.

Viainvest Review Benefitspic1

De Buyback Guarantee

Jij investeert geld bij een kredietverstrekker, die op zijn beurt de lening verstrekt aan de consument of het bedrijf. De Buyback Guarantee is de investeringsgarantie voor jou, dat wanneer een leningscontract meer dan 30 dagen vertraging heeft, de kredietverstrekker garandeert dat hij de intentie heeft om het actieve leningscontract terug te kopen. Deze Buyback Guarantee wordt afgegeven bij bepaalde leningen en tonen aan dat de kredietverstrekker verplichtingen heeft naar jou als investeerder. Je kan deze leningen herkennen aan een speciaal pictogram.

Hoe begin je met investeren op ViaInvest?

Om te beginnen heb je een account nodig en dien je daar tegoeden op te zetten. Dit gaat allemaal heel snel, simpel en makkelijk. Je kan op twee manieren investeren. Handmatig en automatisch.

Handmatig investeren

  • Je hebt alle controle over de leningen waarin je wilt investeren en hoeveel je er in wilt investeren.
  • Je kan door de leencontracten in de primaire markt browsen en zelf je portfolio samenstellen.
  • Je kan volledig of gedeeltelijk investeren in de leningen die je selecteert.

Automatisch investeren

  • Je bespaart tijd door de auto-invest mogelijkheid al het werk voor jou te laten doen. Deze investeert in diverse leningen tegelijk.
  • Je stelt jouw criteria in voor jouw auto-invest portfolio.
  • Wat je verdient, kan je opnieuw investeren in andere leningen.
  • Je kan het investeringsproces volledig automatiseren, zonder er naar te hoeven kijken. Je hoeft alleen maar je criteria anders in te stellen of te veranderen.
  • Je kan deze optie ten allen tijden opzeggen.

Auto-Invest

Met Auto-Invest bepaal je precies waar automatisch door ViaInvest, voor jou, geïnvesteerd wordt. Je kan onder meer instellen welke leenvoorwaarden je vraagt, welke rente je wilt ontvangen, hoeveel je wilt investeren en nog veel meer. Dit systeem investeert vervolgens in leningen die voldoen aan al jouw criteria. Dit gebeurt in de primaire leenmarkt. Je kan deze instellingen altijd aanpassen of stoppen. Je kan zo geen mogelijkheid missen om te investeren zoals jij het prettig vindt, en je hoeft er niet eens moeite voor te doen, want het gebeurt volledig automatisch. Je kan meerdere auto-invest portfolio’s aanmaken en op die manier jouw investering diversifiëren. Je kan evengoed ook nog handmatig investeringen doen.

Is jouw geld hier veilig?

Ja, absoluut. Aan investeren en beleggen zitten altijd risico’s, maar daar waar er invloed is op de veiligheid van jouw investeringen, worden die ook genomen. Het is ook nog eens zo dat je als investeerder nooit fees betaalt.

ViaInvest wordt beheerd door ViaInvest Ldt. en deze is geregistreerd in Letland. Daar staat het bedrijf onder toezicht van het Customer Rights Protection Center en de State Revenue Service van Letland.

Ook als leningen verlengd worden, blijf je rente ontvangen over de hele periode dat je geld geïnvesteerd is. Dit geldt voor de originele leentermijn, de uitgestelde periode of de verlengde periode.

Inactieve fondsen, dus fondsen die niet aan een actief leencontract gekoppeld zijn, kan je opnemen. Dit vind je onder “Beschikbare fondsen”. Je kan alleen opnemen in euro’s. Ook moet jij je identificeren met je paspoort of identiteitskaart.

Je kan al beginnen met investeren vanaf 10,- euro. Dat is de minimale inleg voor 1 investering.

Is jouw geld hier veilig.

Blog

Wanneer je begint met investeren dan is het wel zo handig dat je iets af weet van de branche waarin je investeert, je wilt het laatste, relevante nieuws bij houden en je wilt leren. Dat kan allemaal met de ViaInvest Blog. Hier vind je alle belangrijke informatie, niets en andere tips en weetjes over investeren in leningen, bij ViaInvest. De blog is wel in het Engels. Op je laptop of PC kan je met je rechtermuisknop “Vertalen in het Nederlands” selecteren wanneer je makkelijker leest in het Nederlands.

Statistieken

De statistieken van ViaInvest staan openbaar om zo op een transparante manier te kunnen werken. Je kan deze dus al even bekijken voor je aan de slag gaat. Je ziet de cijfers van hoe het platform presteert sinds de lancering in 2016. Je kan alles zien tot aan de laatst genoemde maand. Iedere maand worden de statistieken bijgewerkt. Zo kan jij goed bijhouden hoe het platform presteert.

Je ziet het totaal aantal gepubliceerde leningen, de gefinancierde leningen, het aantal geregistreerde investeerders, de gemiddelde storting en het gemiddelde rente percentage.

Er is ook een duidelijk overzicht van het bedrijf ViaInvest. Dit vind je bij “Over ons bedrijf”. ViaInvest is momenteel actief in 7 landen en je kan onder meer zien wat de waarde van de uitgegeven leningen is, wat de gemiddelde jaarlijkse rente van leningen zijn, hoe groot de gemiddelde lening is en nog meer van dien zaken.

Eindconclusie

ViaInvest is vooral interessant, in vergelijking met andere platformen, door de Buyback Guarantee. Je kan deze leningen makkelijk selecteren en daardoor loop je heel veel minder risico om de boot in te gaan. Aan investeren en beleggen zitten altijd risico’s, maar hoe meer deze risico’s ingeperkt worden, des te beter natuurlijk. Je kan je gratis aanmelden en eerst even rondkijken. De statistieken, de blog, maar zeker ook de informatie over de leningen waarin jij kan investeren, kan je dan allemaal bekijken en vergelijken. Probeer ook zeker om eerst even te spelen met de criteria die je invoert bij Auto-Invest. Voor je het weet begin jij ook met investeren en bouw je aan een extra inkomen, zakcentje of kan je sparen voor een specifieke droom.