De beste Nederlandse aandelen

Nederlandse aandelen vormen de ruggengraat van onze economie. De beste Nederlandse aandelen zijn die met een internationale aanwezigheid en bestaan al heel lang. Deze bedrijven zullen naar alle waarschijnlijkheid weinig last hebben van conjuncturele schommelingen, aangezien zij deze schommelingen al meerdere malen hebben meegemaakt. In dit artikel ontdek je wat de beste aandelen in Nederland zijn.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Win professioneel beleggingsadvies in van beleggingsexperts en houd het laatste beursnieuws in de gaten om goede aandelen te kopen.


Beste AEX aandelen 2022

De AEX-index wordt berekend met behulp van een gewogen gemiddelde waarbij het aantal genoteerde aandelen per bedrijf in de index meegewogen wordt. Het totale aantal genoteerde aandelen in de AEX-index is ongeveer 600. De aandelen die het meest worden verhandeld op de Amsterdamse beurs worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar aandelen die in het afgelopen jaar het hardst zijn gestegen of juist gedaald. Maar ook naar aandelen die eigenlijk gezien hun prijs relatief goedkoop zijn of juist relatief duur. Allemaal factoren waaraan je moet denken als je op zoek bent naar

#5: ING (ING)

IGNLogo1

Met een ING aandeel beleg je in een bedrijf met meer dan 50.000 werknemers die over verschillende landen en branches zijn verspreid. De manier waarop de ING op dit moment gestructureerd is, kun je beschrijven als een combinatie van bedrijven in verschillende sectoren. De ING is een bank waarbij je in 2022 terecht kunt voor het kopen financiële instrumenten, verzekeringen, vermogensbeheer en bankieren. Het aandeel van de ING volgt over het algemeen de Nederlandse AEX. In een notendop betekent dit dat er in de afgelopen 12 jaar geen grote pieken of dalen zijn genoteerd.

De ING denk de komende jaren flink te profiteren van hogere rentes. Door deze stijgingen lijkt het vooruitzicht van bankaandelen rooskleurig in 2022. Er zijn echter ook nadelen die invloed kunnen hebben op de aandelenprijs. Investeer je dus in een financiële dienstverlener, dan is het belangrijk om de realtime koersen goed in de gaten te houden.

Is het ING een goed aandeel om in te investeren?

Een hogere rente is over het algemeen positief voor de financiële sector. Voor banken is de steile rentecurve vooral interessant. Er ontstaat hierdoor een groter verschil tussen korte rente, waar banken kapitaal mee aantrekken, en lange rente, waar banken kapitaal mee uitlenen. Het merendeel van de inkomsten van een bank komt voort uit dit renteverschil. Deze rentemarge staat door te lage rentes van centrale banken onder druk, maar de stijgende inflatie kan ervoor zorgen dat deze druk verdwijnt.


#4: ASML (ASML)

ASMLLogo1

ASML is een Nederlands hightechbedrijf en leverancier van machines die worden gebruikt bij het maken van chips. Over het algemeen heeft ASML chipproducenten als klant. Het bedrijf heeft in totaal zestig servicepunten in veertien landen. Vanuit deze punten ondersteunen zij klanten met het plaatsen, leveren en onderhouden van machines en reserveonderdelen. Het bedrijf is sinds 1995 beursgenoteerd en is onderdeel van de AEX en NASDAQ. De voornaamste concurrenten van ASML zijn Nikon en Canon.

In het tweede kwartaal van 2022 heeft ASML een omzet van $ 5,4 miljard binnengehaald. Onderaan de streep bleef er $ 1,3 miljard over wat neer komt op een winst per aandeel van $ 3,54. In het eerste kwartaal van dit jaar haalde ASML een grote order binnen. Positief hieraan is dat het orders voor de nieuwste EUV-machines betreft. Deze machines kunnen alleen door ASML gemaakt worden, waardoor er een mooi derde kwartaal wordt verwacht.

Is het ASML een goed aandeel om in te investeren?

Als je aandelen met groeimogelijkheden interessant vind, dan is ASML een goed bedrijf om in te investeren. De beste aandelen vind je doorgaans in de technologische sector en ASML is hierin de koploper. Een goede reden voor een positieve verwachting is de enorme vraag naar chips. Door het chiptekort in 2021 en begin 2022 is de verwachting dat ASML in Q3 een omzet van maximaal $ 5,4 miljard zal boeken. Een stabiel bedrijf voor mensen die gek zijn op technologische producten en ontwikkelingen.


#3: Shell (SHEL)

SHELLLLogo1

Shell is onder de meeste Nederlandse beleggers bekend. Zeker nu de olieprijs zeer hoge prijzen aantikt wordt het Shell aandeel voor veel aandeelhouders steeds interessanter. Eind vorig jaar verhuisde Shell haar hoofdkantoor van Amsterdam naar Londen. Hierdoor is het “Koninklijke” uit de bedrijfsnaam van Shell verdwenen en hiermee ook de ticker. Voortaan is het Shell aandeel hierdoor gewoon te vinden onder de ticker SHELL.

In het tweede kwartaal boekte shell een totale winst van $ 11,5 miljard. Hiermee lag de winst 112% hoger dan in het tweede kwartaal van 2021. De winst die Shell boekt wordt echter merendeels gebruikt om schulden af te lossen. Desondanks is de kans dat SHELL aandelen in de toekomst gaan stijgen, omdat de vraag naar chemische producten van Shell steeds hoger wordt. Ga je beleggen in Shell, dan is het bovendien belangrijk om het komende jaar goed te letten op regelgeving vanuit overheden die de verkoop van Shell producten lastiger maakt.

Is het SHEL een goed aandeel om in te investeren?

Bepaalde beleggingen brengen meer risico met zich mee dan anderen. Grote bedrijven die al lang bestaan worden over het algemeen beschouwd als stabiele investeringen, maar in tijden van oorlog is niets zeker. Omdat de gasprijzen mede hierdoor beïnvloed worden, is het met het SHELL aandeel goed opletten. Kijken wij echter naar de afgelopen jaren en de toenemende vraag naar producten van Shell, is de kans groot dat een belegging in dit bedrijf mooie resultaten oplevert.


#2: Unilever

UNILEVERLogo1

Unilever wordt al jaren gezien als een zeer stabiel dividendaandeel. Het bedrijf is actief in de verkoop van consumentengoederen en profiteert van een zeer stabiele balans tussen vraag en aanbod. Het bedrijf speelt met interessante investeringen in groeimarkten in op toekomstige groei en gaat hiermee bovendien de gevolgen van de hoge inflatie tegen. Sinds de opkomst van het internet kreeg Unilever te maken met meer concurrentie, maar ook hier speelde het bedrijf slim op in door zich te richten op niches.

Zo is Unilever via e-commerce kanalen gaan verkopen, waaronder Walmart in de VS en Alibaba.com in China. In Brazilië verkoopt het bedrijf via Compra Agora. Dit platform leverde in het eerste jaar een groei op van 67%. Hiernaast heeft Uniliver merknamen in bezit, waaronder Lipton, Magnum, Rexona en Knorr. Alhoewel luxeproducten in tijden van recessie vaak minder hoge rendementen opleveren, voorspellen wij dat Unilever in deze recessie wederom strategieën bedenkt om het hoofd zo ver mogelijk boven water te houden.

Is het Unilever een goed aandeel om in te investeren?

Ja en nee. Unilever biedt zeer stabiele aandelen, maar zijn actief in een branche die mogelijk onder druk komt te staan in tijden van recessie. Deze onderneming heeft echter een belangrijke rol in de consumentenmarkt en is al jaren zeer stabiel. Daarom is de verwachting dat de notering van Unilever in het komende kwartaal stabiel blijft en geen hoge pieken of dalen zal laten zien.


#1: Adyen

ADYENLogo1

Adyen specialiseert zich in het verzorgen van online betalingen op de zakelijke markt. Zij bieden verschillende manieren om geld te ontvangen en te versturen en dit proces zo goed mogelijk te vereenvoudigen voor internationale en nationale klanten. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door veteranen uit de financiële industrie en het hoofdkantoor van Adyen is te vinden in Amsterdam. Inmiddels heeft het bedrijf 14 locaties, waaronder in New York, Berlijn en Londen.

In totaal heeft het bedrijf gemiddeld 5000 klanten. Dit klinkt als een weinig aantal klanten, maar het gaat hier vooral om bedrijven met heel veel vermogen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf sinds 2018, toen zij de beurs op gingen, flinke pieken heeft gezien in de beursnotering. Voordat het bedrijf de beurs op ging boekte Adyen al een winst van € 1 miljard. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit bedrijf onder de favoriete aandelen van veel analisten en beleggers valt.

Is het Adyen een goed aandeel om in te investeren?

Ja, het is een goed idee om in Adyen te investeren. Dit bedrijf laat sinds de lancering in 2016 constante ontwikkelingen zien en de verwachting is dat de nettowinst van het bedrijf in Q3 van 2022 wederom hoger is dan berekend. Adyen staat erom bekent om consequent winst te boeken en dat is niet voor niets. Zij richten zich op de digitale financiële markt, en de verwachting is dat deze branche in de komende jaren alleen maar blijft groeien. Voor nu is dit dus het beste aandeel waar je volgens ons in kunt investeren. Zie het als een persoonlijke aanbeveling, maar volg altijd je eigen gevoel als belegger.