SAXO review

Beleggen voor scherpe tarieven en de Fundcoach

Beleggen bij SAXO en benieuwd naar meer dan de tarieven alleen? Wat is bijvoorbeeld SAXO Forward en hoe werkt de SAXO Fundcoach? Wij zochten het voor je uit, en onze ervaringen lees je in deze review. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, van een broker die al een aantal keer werd uitgeroepen tot beste van Nederland.


 • Toegankelijk voor beginners
  SAXO is als beleggingsplatform en online broker heel toegankelijk voor beginners. Je kunt er meteen beginnen met (zelf) beleggen. En sterker nog, er zijn regelmatig acties beschikbaar die je meteen enkele honderden euro’s transactietegoed opleveren. Het laat meteen zien wat de broker probeert, namelijk jou over de streep trekken met z’n lage tarieven.
 • Marktleider voor CFD’s
  Naast die scherpe tarieven heeft SAXO natuurlijk veel meer te bieden. Wil je bijvoorbeeld handelen in CFD’s? Het is een Contract for Difference, waarmee je kunt speculeren op koersstijgingen of dalingen van onderliggende producten. Je wordt geen eigenaar van bijvoorbeeld een aandeel, maar speelt in op koersen van aandelen of een hele index.
 • Beursgenoteerd en bankvergunning
  De broker is zelf beursgenoteerd en beschikt in Nederland over een bankvergunning. Dat betekent bovendien dat SAXO onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder in Nederland. Het maakt de broker een betrouwbare keuze, waar je ook cash geld tot €100.000 zonder risico kunt stallen.
 • Professionele mogelijkheden
  Heb je meer ervaringen met beleggen en wil je uitgebreide fundamentele analyses maken? Of hecht je waarde aan uitgebreide statistieken bij de koersen van bepaalde aandelen of indices? Het professionele dashboard biedt je meer informatie dan bij de gemiddelde online broker.

Binck-Saxo Site

Wat is SAXO?

SAXO werd in 2000 opgericht en was toen nog Binck, een jaar dat voor velen geldt als het begin van het internet. En dat klopt helemaal met de missie van de broker, namelijk om particuliere beleggers toegang te bieden tot de beurs. Dat was en is de belangrijkste motivatie, omdat beleggen voor die tijd alleen leek weggelegd voor de happy few.

Leuk om te weten: Binck is volgens de eigen website afgeleid van ketelbinkie. Dat is precies de Amsterdamse bravoure met de Rotterdamse mentaliteit, waar de broker trots op is.

Inmiddels is Binck overgenomen door de Saxo Bank Groep en is het daarmee onderdeel van een grote bancaire instelling. De broker geeft zelf aan dat het Hollandse hart niet zomaar verloren zal gaan en dat het merk daarom voorlopig een eigen identiteit blijft behouden.

De broker verwerkt bijna 4 miljoen transacties per jaar en is daarmee marktleider in Nederland. Bovendien werd het bedrijf al meer dan 15x uitgeroepen tot de beste van Nederland, waarmee de broker inmiddels zo’n 300.000 beleggers aan zich heeft weten te binden. Het is een betrouwbare en sterke speler, zodat je daar in ieder geval niet aan hoeft te twijfelen.

Let op: SAXO vertelt op de eigen website trots over de 6 dagen waarop de klantenservice beschikbaar is. Dat is bijzonder voor een grote, en vaak logge, organisatie. Uit de reviews en ervaringen van klanten blijkt helaas dat de bereikbaarheid niet altijd even goed is (geweest). Probeer het zelf gewoon een keer uit, door te bellen met 0800 235 24 62.

4 manieren om te beleggen

Wil je beleggen bij Binck en ben je daarvoor benieuwd naar zowel de mogelijkheden als de tarieven? We zetten ze voor je op een rij:

 • Laten Beleggen
 • Zelf Beleggen
 • Fondsbeleggen
 • Pensioenbeleggen

SAXOReview Pic1

Laten Beleggen met Forward of Comfort

Kies je voor Laten Beleggen door Binck? Dat kan op twee verschillende manieren:

 • SAXO Forward
  Wil je vooruit, maar beginnen met een (relatief) klein bedrag? Je kunt al laten beleggen vanaf €1.500. Je kiest voor Forward, als kant-en-klare oplossing waarmee je begint aan de hand van een risicoprofiel dat je zelf kiest.
 • SAXO Comfort
  Heb je al wat meer te beleggen en zoek je naar vermogensbeheer? Vanaf €15.000 kies je bij Binck voor Comfort. Het is een gepersonaliseerde oplossing, met een duidelijke focus op groei van je geld en ervaren gemoedsrust.

In de beide gevallen kun je online het doel van je beleggingen, het risico dat je wilt nemen, de inleg en de looptijd aangeven. Geld storten doe je via iDeal, waarna SAXO ermee aan de slag gaat. Uiteraard kun je de voortgang zelf volgen via het platform of in de app. Je hoeft zelf in principe niets te doen, omdat SAXO het geld automatisch voor je spreidt over de verschillende investeringen.

Zelf Beleggen

Wil je zelf beleggen met SAXO? Je platform is meerdere keren uitgeroepen tot het meest gebruiksvriendelijke, veilige en complete. Aan de andere kant probeert de broker het je makkelijk te maken, met tools zoals de Marktverkenner die je aangeven waarin je wellicht kunt investeren.

Vervolgens heb je de keuze uit beurzen uit 18 landen, inclusief de aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en bijvoorbeeld turbo’s en opties. Dus wil je speculeren op koersstijgingen en -dalingen of juist beleggen voor de lange termijn? Jij bepaalt, en met de SAXO Academy (https://www.home.saxo/nl-nl?seg=binck-nl&refpage=/kennis) zorg je ervoor dat je bovendien belangrijke kennis op kunt doen.

Zelf beleggen doe je bij SAXO op basis van 3 verschillende pakketten:

 • SaxoInvestor
  Verwacht je 1 tot 2 keer per maand een aandeel te kopen, waarmee je vooral voor de lange termijn belegt? Dan is dit pakket goed geschikt. Uiteraard gebruik je de overzichtelijke website van SAXO, net als de app om je portefeuille ook mobiel altijd bij je te hebben.

Let op: kies je voor het SaxoInvestor-pakket? Je hebt geen toegang tot de ProTrader en kunt geen realtime koersen bekijken van Amerikaanse beurzen. Bovendien mis je de Masterclasses en de Relatiemanager. Die laatste twee zijn er alleen voor het SaxoTraderPRO-pakket.

 • SaxoTraderGO
  Wil je actiever handelen, bijvoorbeeld in opties en turbo’s? Je probeert de markt te verslaan, iets waarvoor je natuurlijk handige tools en functionaliteiten nodig hebt. Bij SAXO maak je gebruik van de ProTrader, terwijl je leert van de beleggerseducatie.
 • SaxoTraderPRO
  SAXO SaxoTraderPRO is er voor de ware daytraders, die zeer actief zijn op de beurs. Je handelt intensief, natuurlijk op basis van de ProTrader met alle data en statistieken. Bovendien heb je toegang tot exclusieve masterclasses en betaal je de scherpste tarieven.

SAXOReviewPic2

Fondsbeleggen met Fundcoach

Wil je maandelijks bouwen aan vermogen? Dan kan bij SAXO door te Fondsbeleggen. Je gebruikt de Fundcoach, die je helpt een keuze te maken uit de beleggingsfondsen en ETF’s die er beschikbaar zijn.

Heb je een specifiek financieel doel of probeer je vermogen op te bouwen voor later? In de beide gevallen is het interessant om gebruik te maken van de ETF’s en de beleggingsfondsen die er beschikbaar zijn. Dat kan met Zelf Beleggen, al is Fondsbeleggen dan waarschijnlijk een betere keuze.

Tip: wil je maandelijks inleggen en daar zo min mogelijk voor betalen? Bij SAXO betaal je geen aanvullende transactiekosten. Dat is vooral interessant als je net begint, of als de bedragen die je inlegt gemiddeld genomen niet zo groot zijn.

Pensioenbeleggen

Gaat het je om het pensioen en wil je daar over een (zeer) lange periode voor beleggen? Dat kan bij SAXO, zelfs inclusief het belastingvoordeel dat daarvoor beschikbaar is. Je bouwt zelf vermogen op, binnen de jaarruimte die je beschikbaar hebt.

Je belegt met je bruto inkomen, waardoor je gebruik maakt van fiscale voordelen. Houd er rekening mee dat je de bedragen die je inlegt stort op een geblokkeerde rekening. Je kunt het in principe alleen gebruiken om een pensioen mee aan te kopen, zodra je de pensioenleeftijd bereikt.

Aan de andere kant betaal je lage kosten, heb je zelf de touwtjes in handen en kun je bij SAXO altijd zien hoe de beleggingen ervoor staan. Dus wil je meer risico nemen, juist veiligheid inbouwen of ben je gewoon benieuwd hoe het vermogen rendeert? Het is allemaal informatie die je bij SAXO altijd bij de hand hebt.

Tarieven: Zelf Beleggen en Fondsbeleggen met Fundcoach

Voordat je gaat beleggen bij SAXO ben je natuurlijk benieuwd naar de tarieven. Wat kost het om aandelen te kopen of andere transacties te doen? En betaal je bijvoorbeeld een vaste prijs per maand, om gebruik te kunnen maken van het platform? De tariefstructuur is best ingewikkeld, dus we proberen het zo overzichtelijk mogelijk op een rij te zetten. Bekijk vooral de pagina over Zelf Beleggen bij SAXO als je alle tarieven wilt weten (https://www.home.saxo/nl-nl/login?seg=binck-nl&refpage=/zelf-beleggen/pakketten).

 • Transacties vanaf €1 + €0,15%
  Koop of verkoop je aandelen, obligaties of turbo’s? De kosten daarvoor bedragen standaard €1, plus een opslag van 0,15% van de transactie die je doet. Met een Blue- of Black-pakket is dat 0,1%. Sowieso geldt dat de kosten per transactie gemiddeld lager liggen met de Blue- en Black-pakketten, omdat je daarmee waarschijnlijk gemiddeld meer zal handelen.
 • Gratis SAXO Turbo’s
  Maak je gebruik van SAXO Turbo’s? Je kunt daar zonder transactiekosten in handelen, onafhankelijk van het pakket dat je kiest.
 • Vaste fee per maand
  Er geldt een vaste fee van €3,50 per maand voor het SaxoInvestor-pakket, plus 0,01% van de waarde van je portefeuille (gratis vanaf €450.000). De fee voor een SaxoTraderGo-pakket ligt met €8,25 per maand een stuk hoger. Die voor het SaxoTraderPRO-pakket is gratis, als je minimaal 75 betaalde beurstransacties per maand doet of voor €500 aan transactiekosten per maand maakt.

SAXOReview Pic3

Over het algemeen geldt dat je voor transacties zo’n €1 of een paar euro betaalt, plus 0,1% of 0,15% van de transactie waar het om gaat. Opties en Futures zijn duurder met een SaxoInvestor-pakket dan met een Go- of een Pro-pakket.

En wil je Fondsbeleggen met de Fundcoach? Je betaalt standaard €1 plus 0,15% van de transactie, als je een beleggingsfonds aan- of verkoopt. Een ETF is met €1 plus 0,1% iets goedkoper.

Wil je gratis beleggen met de Fundcoach? Zorg er dan voor dat je gebruik maakt van periodiek beleggen. Dat betekent dat je minimaal €20 per maand (maximaal €9.999 per maand) moet inleggen. De eerste 3 maanden betaal je bovendien geen service fee, daarna zal deze 0,015% per maand of 0,18% per jaar bedragen.

 

Ervaringen van klanten bij SAXO

We behandelen eerder al even heel kort de reviews en ervaringen van klanten van SAXO. Die zijn niet altijd positief als het bijvoorbeeld gaat om de bereikbaarheid van de klantenservice. Veel klanten geven aan dat ze moeilijk contact kunnen krijgen met de broker of dat het niet lukt om de ervaren problemen op te lossen.

Uiteraard zijn er op review-sites zoals Trustpilot daarnaast ook positieve beoordelingen en ervaringen te vinden. Houd er rekening mee dat ongeveer 2 op de 3 reviews er (erg) negatief is. De problemen die klanten ervaren lopen uiteen van de klantenservice tot aan bedragen die zijn overgemaakt en het gebruik van functionaliteiten. SAXO probeert er vlot op te reageren, maar lijkt het niet altijd voor elkaar te krijgen om daar een passend antwoord op te vinden.

Beleggen bij SAXO: stappenplan

Benieuwd hoe je bij SAXO kunt gaan beleggen? Het stappenplan helpt je in 4 stappen op weg. Natuurlijk maak je er online een account aan, waarbij je moet verifiëren wie je bent. Wij leggen je uit wat je kunt verwachten en welke mogelijkheden je hebt:

 1. Account aanmaken
  Je begint met het aanmaken van een account, bijvoorbeeld voor Zelf Beleggen (https://www.home.saxo/nl-nl/self-investment?seg=binck-nl&refpage=/open-een-rekening/zelf-beleggen). En wil je Fondsbeleggen, Laten Beleggen of Pensioenbeleggen? Via SAXO kies je voor het type rekening dat je wilt openen.
  Let op: je kunt niet zomaar wisselen van type product. Open je een rekening voor Zelf Beleggen? Dan kun je die niet gebruiken voor Laten Beleggen, Fondsbeleggen of Pensioenbeleggen.
 2. Oefenen met beleggen
  Kies je voor Zelf Beleggen bij SAXO? Je opent kosteloos een beleggingsrekening, waar je na het verifiëren van je identiteit meteen gebruik van kunt maken. Natuurlijk kun je meteen je eerste storting doen, maar je kunt er ook voor kiezen om te oefenen met wat speelgeld. SAXO verstrekt je speelgeld, waarmee je de diverse producten kunt uitproberen. Het is voor veel mensen een handige manier om kennis te maken met de opties en mogelijkheden die het platform biedt. Zodra je voldoende ervaring hebt kun je een eerste storting doen, om met je eigen geld te beleggen.
 3. Kennis- en ervaringstoets
  De toets is niet verplicht, maar SAXO biedt je de mogelijkheid om je kennis en ervaring te testen. De broker adviseert je om die toets te doen, zodat je van jezelf merkt waar je voldoende kennis van hebt om mee aan de slag te gaan. En waarvan je de ervaring misschien nog mist, waardoor het beter is om je daar eerst in te verdiepen.

SAXOReview Eenvoudig beleggen

Tip: er is bij SAXO een uitgebreide kennisbank beschikbaar (https://www.home.saxo/nl-nl?seg=binck-nl&refpage=/kennis), die je kunt gebruiken om meer kennis te vergaren en nieuwe ervaringen op te doen. Gebruik de Academy om een betere belegger te worden of zorg er aan de hand van de begrippenlijst voor dat je goed weet wat er allemaal bedoeld wordt met de diverse afkortingen.

 1. Beleggingsdoel en -horizon
  Voordat je aan de slag gaat met beleggen adviseert BSAXO je om na te denken over je beleggingsdoel en de horizon die je daarbij voor ogen hebt. Wil je bijvoorbeeld actief beleggen en speculeren op stijgingen of dalingen van koersen? Wil je zelfs daytraden? Of wil je aan de andere kant stabieler beleggen en daar maar af en toe naar kijken om op de lange termijn een mooi rendement te maken? SAXO biedt de verschillende opties, aan de hand van de Investor-, Go- en Pro-pakketten.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Ja, SAXO is zeker betrouwbaar. Sterker nog, het is een van de meest betrouwbare banken om te investeren. De bank heeft genoeg eigen vermogen en de aandelen zijn vrij verhandelbaar. Daarnaast  staat Binck onder toezicht van de Nederlandsche Bank en de AFM. De tegoeden van klanten vallen onder het depositogarantiestelsel en dit betekent dat jouw geld tot 100.000,- euro gegarandeerd is door de staat. SAXO is ook aangesloten bij KIFID en daar kan jij dus terecht als je klachten hebt.

Waarom kiezen voor SAXO?

SAXO is niet alleen betrouwbaar en veilig, maar heeft ook nog eens alle tools die nodig zijn om te beleggen. Diverse platformen geven jou allerhande mogelijkheden die perfect bij jouw persoonlijke situatie passen. Deze platformen zijn niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook nog eens bekroond. Je hebt altijd toegang tot jouw beleggingen, rendementen en jouw geld. Dat kan via jouw pc, maar ook via de app.

De mensen achter SAXO hebben jarenlange ervaring en veel expertise en kennis op het gebied van beleggen. Iets wat ze graag delen met beleggers door middel van webinars, beleggingstips, strategieën en interactieve tutorials.

Wat kost beleggen bij SAXO?

Een rekening openen bij SAXO is helemaal gratis. Om de precieze kosten zo te geven, dat is wat lastiger. Dit komt omdat er allerhande verschillende commissies en andere kosten zijn. Die zijn weer afhankelijk van welk pakket jij kiest, of je zelf belegt of voor je laat beleggen en dan speelt hoeveel jij verhandelt en hoe vaak jij handelt ook nog een rol. Er is een beheervergoeding, een transactievergoeding kosten voor een obligatiefonds, kosten voor een aandelenfonds, kosten voor trackers. En hoeveel het precies is, is echt afhankelijk van hoe jij wilt beleggen. Hoe actiever jij bent, hoe goedkoper alles wordt. Het loont zich dus om op voorhand een duidelijk plan te maken van wat je precies wilt doen. Vind je dit lastig? SAXO helpt je hierbij.

Wat is historische koers bij SAXO?

Historische koersen worden gebruikt om een technische analyse te maken om daarmee het verloop van de koers te voorspellen. Mede dankzij die technische analyse kan er een trendverwachting op korte, middellange en lange termijn gesteld worden.

De koers is het resultaat van vraag en aanbod en door naar de koersgrafieken te kijken en berekeningen los te laten op de koersen uit het verleden, de historische koers, kan dus de waarschijnlijke koersverloop door een technisch analist in kaart gebracht worden.

Wat is vrije bestedingsruimte?

Dit is de som van jouw kassaldo, het nog te verwerken kassaldo min de lopende opdrachten en het valutarisico op jouw vermogensbeheerrekening van SAXO. Wat je nog te besteden hebt dus.

SAXO Select zorgt er voor dat een gedeelte van jouw vermogen open blijft staan en niet belegd wordt. Ongeacht wat jouw beleggingsstrategie is. Dit is zodat er geen negatief saldo kan ontstaan doordat er achteraf nog kosten in rekening gebracht worden. Zo kan er nooit een tekort in je bestedingsruimte ontstaan.

Hoe veilig is BSAXO?

SAXO is ontzettend veilig. Naast het toezicht van De Nederlandsche Bank en de AFM wordt er ook gecontroleerd op dienstverlening, communicatie en worden de procedures regelmatig nagekeken. Er is vermogensscheiding, wat er voor zorgt dat als er iets met SAXO gebeurt, zoals bijvoorbeeld een faillissement, dat jouw geld evengoed veilig gesteld is. De website en app zijn ook zo veilig mogelijk gemaakt, net als de verbinding. Ook geldt de beleggerscompensatieregeling, waardoor jouw compensatie maximaal 20.000,- euro is, mocht er iets mis gaan bij de vermogensscheiding. Doordat SAXO een Nederlandse bankvergunning heeft, valt het ook onder het Depositogarantiestelsel, waarbij de staat garant staat  voor tegoeden tot maximaal 100.000,- euro.

Binck review: conclusie

Onze conclusie op basis van de SAXO review? Het is een platform waar je precies kunt beleggen op de manier die jij wilt. Het is een grote organisatie die zelf beursgenoteerd is en een bankvergunning heeft. Het toezicht is Nederlands (via de AFM) en daarmee goed geregeld, dus zowel je cash als de beleggingen zijn er veilig.

Je hebt er de keuze uit aandelen op praktisch alle beurzen en je kunt bovendien handelen in opties, turbo’s, ETF’s en bijvoorbeeld de beleggingsfondsen. Het maakt het een uitgebreide broker, iets waar ook meteen het belangrijkste nadeel in schuilt. Het kan wat onoverzichtelijk zijn om te beginnen. Dus twijfel je over Zelf Beleggen en Fondsbeleggen? Of ben je benieuwd of je met een Investor-, Go- of Pro-pakket de juiste keuze maakt? Het kan best overweldigend zijn om alle informatie tot je te nemen, vooral op basis van de diverse tarieven.

Toch kunnen we Binck van harte aanbevelen. Je betaalt scherpe tarieven voor het beleggen, iets waar het de broker uiteindelijk allemaal om begonnen is. Zorg ervoor dat je goed voor jezelf bepaalt op welke manier je wilt beleggen en met welk doel je dat doet. Aan de hand daarvan kies je het product dat bij je past. Dankzij het uitgebreide beleggingsplatform en de handige app van SAXO heb je vervolgens de volledige controle, afhankelijk van de manier waarop je bij SAXO wilt beleggen.

Specificaties

Mobiele app
Ja
Demo account:
Nee
Gereguleerd door:
AFM & DNB
Storten
Bankoverschrijving
Min. storting
€ 1,-
Forex trading
Ja
CFD's
Ja
Crypto
Nee