Top 5 manieren + 23 andere ideeën

Je kunt geld investeren in aandelen, in vastgoed en bijvoorbeeld in zonnepanelen op het dak. Wat is de beste keuze? En hoe bepaal je dat eigenlijk? Je kunt geen geld investeren zonder risico. En het is verstandig om goed te kijken naar het rendement dat je kunt verwachten.

Hoe kun je investeren in vastgoed met weinig geld? En wat is de beste manier om geld te investeren dat je een tijd lang niet nodig denkt te hebben? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij. Aan de hand van 5 manieren om investeringen te doen. Met 23 aanvullende opties om te investeren, zodat je in totaal op 28 manieren voor een aantrekkelijk rendement op jouw geld kunt zorgen.


Top 5 manieren om te investeren

Je wilt natuurlijk weten wat de top manieren zijn om jouw geld te investeren. Een advies mogen we niet geven, dus we kunnen je alleen aangeven wat de populairste investeringen zijn:

  • Investeren in aandelen
  • Investeren in vastgoed
  • Investeren in duurzame energie
  • Investeren in crowdfunding
  • Investeren in kunst

We kunnen je helaas niet aangeven welke methode in jouw geval de beste keuze zou zijn. Wel is het verstandig om in ieder geval de 5 manieren om je geld te investeren te bekijken. Net als de 23 andere ideeën die we delen. Al was het maar om inspiratie op te doen, zodat je iets zal vinden dat bij je past.

1. Investeren in aandelen

Wil je investeren in aandelen? Je kunt aandelen kopen van allerlei bedrijven. Dus verwacht je dat de technologiebedrijven het goed zullen doen? Of zoek je naar stabiele bedrijven die regelmatig dividend uitkeren? Met de groeiaandelen en dividendaandelen maak je een mooie mix. Of een keuze, aan de hand van jouw behoeften en verwachtingen.

Aandelen koop je via een (online) broker. Door daar een account aan te maken heb je toegang tot de verschillende beurzen. Dat betekent dat je daar aandelen kunt kopen en weer kunt verkopen. Let goed op de transactiekosten en bijvoorbeeld de beheerkosten. Daarmee voorkom je dat een te groot deel van het rendement verloren gaat aan kosten.

  • Obligaties
    Als alternatief voor aandelen kun je kiezen voor obligaties. In dat geval beleg je in schuldpapieren van bedrijven. Zij sluiten leningen af bij beleggers. Hiervoor ontvang je een vaste rente (coupon). Aan het eind van de looptijd betaalt het bedrijf de obligatie terug.
  • ETF’s en fondsen
    Zoek je naar een manier om te investeren in aandelen en dat zo goed mogelijk te spreiden? Een ETF is een Exchange Trade Fund en volgt een complexe index, zoals de AEX. Daarnaast zijn er fondsen met spreiding, om in één keer te beleggen in een mandje van aandelen.
  • Crypto
    Nieuw op de aandelenmarkten zijn de beleggingen in crypto. En ga je voor de virtuele munten zelf? Die koop je niet op de beurs, maar via de verschillende online platformen. Er zijn ook afgeleiden beschikbaar, zoals bedrijven die veel doen met bijvoorbeeld Bitcoin, waar je vervolgens aandelen van kunt kopen.
  • Goud en zilver
    Wil je wél beleggen, maar niet in aandelen? Je kunt goud, zilver en andere metalen en grondstoffen kopen. Dat kan fysiek of op papier, afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt.

SMIPic

2. Investeren in vastgoed

Beleg je liever in iets dat tastbaar is? Je kunt investeren in vastgoed. Dat kan door zelf een woning of een pand te kopen, net als met wat minder geld. Dus wil je investeren in vastgoed met minder geld? Dankzij de vastgoedfondsen die er beschikbaar zijn kun je ook besluiten om een kleiner bedrag in te leggen.

Het is bij het investeren in vastgoed belangrijk dat je nadenkt over het rendement, een eventuele exit strategie en het beheer. Doe je het beheer en onderhoud bijvoorbeeld zelf? Dat kost tijd en brengt risico met zich mee, maar bespaart ook kosten. En kies je voor een vastgoedfonds? Zij zorgen voor het beheer en onderhoud, maar berekenen daarvoor natuurlijk kosten.

Beleggen is bovendien nooit zonder risico. Ook een beleggingspand kan minder waard worden. En kan bijvoorbeeld leeg staan, waardoor je geen huurinkomsten hebt. Het is verstandig om je beleggingen te spreiden over een aantal investeringen.

  • Huurwoning kopen
    Specifiek binnen het beleggen in vastgoed kun je een huurwoning kopen. Het grote voordeel daarvan is dat de woning zelf meer waard kan worden (koerswinst) én dat je maandelijks huurinkomsten ontvangst. Dat is een extra rendement, bovenop de eventuele waardestijging van de woning die je koopt.
  • Tweede huis
    Heb je relatief veel te besteden en zoek je naar een investering waar je ook zelf plezier van zal hebben? Dan is een tweede huis misschien een goed idee. Je kunt het huis kopen in Nederland, net als over de grens. In dat geval geniet je zelf van het fijne weer in bijvoorbeeld de winter, om de woning in de zomermaanden juist te verhuren.
  • Recreatiewoning
    Houd je het liever dichter bij huis? Een recreatiewoning is dan een goed idee. Dat kan gewoon in Nederland. Let op de eventuele kosten op een vakantiepark.
  • Garagebox of parkeerplaats
    Een garagebox of parkeerplaats laat zich makkelijk verhuren en later weer verkopen. Je hebt niet te maken met huurders en hun rechten bij een woning. Dat draagt bij aan de flexibiliteit, terwijl je een aantrekkelijk rendement maakt.
  • Bouwgrond
    Op bouwgrond kun je zelf bouwen, al is het soms voldoende om de grond gewoon in je bezit te hebben. Je kunt geld investeren in de grond, met de gedachte dat dit op termijn vanzelf meer waard zal worden.
  • Landbouwgrond
    Hetzelfde geldt voor landbouwgrond. Zowel door er nu gebruik van te (laten) maken als door het later weer te verkopen als het schaarser is maak je een aantrekkelijk rendement.

Huis investeren

3. Investeren in duurzame energie

Met zonnepanelen op het dak investeer je in een lagere energierekening. De panelen kosten je inclusief de omvormer en de bekabeling waarschijnlijk €3.000 tot €5.000. Daar staat tegenover dat je honderden euro’s per jaar aan elektriciteit zal opwekken. Dat betekent dat je op de lange termijn juist geld overhoudt.

  • Zonneparken
    En heb je zelf geen ruimte voor zonnepanelen op het dak? Investeer in de zonneparken die er op andere plaatsen in Nederland beschikbaar zijn. Ook daarvan krijg je een aantrekkelijk rendement, eventueel bovenop de lagere energierekening dankzij de panelen bij jou op het dak.
  • Windmolens
    Op een vergelijkbare manier kun je investeren in windmolens. Steek je geld in de bouw daarvan, zodat je daarna profiteert van de elektriciteit die de molens opwekken.
  • Elektrische laadpalen
    De markt voor elektrische auto’s groeit. Er is veel geld nodig om laadpalen neer te zetten. Door nu te investeren profiteer je op het moment dat er veel behoefte is aan laadpalen en de stroom daarvan.
  • Woning verbeteren
    En houd je het liever dicht bij huis? Je kunt geld investeren in jouw eigen woning. Verbeter de isolatie, knap de kozijnen op of zorg ervoor dat het dak weer 20 jaar mee kan. Dat betaalt zich terug als je de woning weer wilt verkopen.
  • Hypotheek aflossen
    Of los de hypotheek af. Dat kost je nu een relatief groot bedrag. Je kunt het geld investeren, waarmee je de maandlasten vervolgens omlaag brengt. Zo houd je iedere maand meer geld over om andere investeringen te doen.

SMI Zonnepanelen

4. Investeren in crowdfunding

Andere bedrijven helpen met jouw geld en daar een mooi rendement aan overhouden? Je kunt jouw geld investeren in crowdfunding. Dat betekent dat je geld steekt in leningen van startups en andere bedrijven. Zij gebruiken dat geld om hun bedrijf op te bouwen. Ze betalen jou daarvoor een vaste rente per jaar, en betalen natuurlijk het bedrag terug dat je erin hebt gestoken.

  • P2P leningen
    En wil je datzelfde concept gebruiken om te lenen aan particulieren? Zij kunnen geen lening krijgen bij de bank. Je kunt ze samen met anderen helpen. En op die manier een aantrekkelijk rendement ontvangen over het geld dat je daaraan uitgeeft. [Lees hier meer over P2P leningen]
  • Buitenlands microkrediet
    Ook in het buitenland hebben veel bedrijven en particulieren geld nodig. Via onder andere Oxfam Novib, Oikokrediet of Kwasa heb je de kans om te investeren in microkredieten. Je krijgt een aantrekkelijk rendement, terwijl je tegelijkertijd helpt om nieuwe bedrijven een kans te geven.
  • Horeca
    En vind je vooral de horeca (in Nederland) interessant? Je kunt investeren door middel van crowdfunding en op andere manieren. Soms betalen de horecagelegenheden je zowel rendement in geld als in natura, omdat je er bijvoorbeeld een keer kunt komen eten of drinken.

SMI Crowdfunding

5. Investeren in kunst

En ben je op zoek naar iets speciaals om in te investeren met jouw geld? Dan is het de moeite waard om eens te kijken naar kunst. Het voelt misschien als een ver van je bed-show, maar er valt ontzettend veel mee te verdienen. Met name originele kunst van kunstenaars die in opmars zijn wordt snel meer waard.

Ook hiervoor geld dat investeren zonder risico helaas niet mogelijk is. Dus dat je altijd het risico loopt dat de kunst uiteindelijk weinig of zelfs helemaal niets meer waard blijft. In dat geval kun je wel blijven kijken naar mooie kunst, bijvoorbeeld bij je thuis. In die zin is de investering in kunst altijd een goed idee, waar je linksom of rechtsom toch een hoop plezier van zal hebben.

  • In Nederlandse films
    En houd je vooral van films, het liefst uit Nederland zelf? De Nederlandse producenten zijn eigenlijk altijd op zoek naar geld. En betalen daarvoor aantrekkelijke rendementen, omdat een succes zich ook meteen dubbel en dwars zal uitbetalen. Via bijvoorbeeld Eurogroeifilms zijn rendementen van 18 tot 20 procent geen uitzondering. Het is daarom de moeite waard om de investeringen in films in ieder geval een keer te bekijken.
  • Horloges
    Minstens zo interessant zijn de investeringen in horloges. De unieke exemplaren met een hoge waarde worden maar weinig gemaakt. Of zelfs helemaal niet meer. En veel eigenaren gebruiken de horloges als verzamelitems. Dat betekent dat ze die niet zomaar verkopen, zeker niet als ze er emotionele waarde bij ervaren. Dus verkoop jij de horloges nog wel? Dan ben je een belangrijke spil in het web. En zorg je ervoor dat je daar heel aantrekkelijke rendementen mee kunt maken.
  • Whisk(e)y
    Op een vergelijkbare manier kun je rendement maken met een investering in whisky. Of in whiskey natuurlijk, afhankelijk waar die vandaan komt. Zorg er wel voor dat je zelf geen liefhebber bent, of dat je de twee soorten flessen goed van elkaar gescheiden houdt. Alleen op die manier kun je geld investeren in whisk(e)y, en daar op de lange termijn ook letterlijk wat aan overhouden.
  • Klassieke auto’s
    Je geld investeren kan daarnaast in bijvoorbeeld klassieke auto’s. De modellen worden steeds meer waard, met name als je die goed onderhoudt. Of laat onderhouden, al maak je in dat geval kosten die het rendement flink in de weg kunnen zitten. Investeren zonder risico bestaat niet, maar door de kosten laag te houden maak je de kans wel een stuk groter dat je daarmee een mooi rendement maakt.
  • Sneakers
    En heb je een grote schoenenkast staan, met plek voor nieuwe sneakers? Zelfs investeringen op sneakers betalen zich op termijn enorm uit. Je kunt wat dat betreft bijna overal geld in investeren. Het is vooral belangrijk om je er enorm in te verdiepen. Zorg ervoor dat je weet wat sneakers of andere objecten waard zijn. En weet ook wie er nog meer interesse in heeft, om je investeringen met een mooi rendement door te verkopen.

investeer in kunst