Litebit Review

Cryptohandelen bij LiteBit

Om in cryptovaluta zoals Bitcoin en andere altcoins te kunnen handelen, dus om ze te kunnen kopen en verkopen, heb je een broker of een exchange nodig. Eigenlijk is exchange ook een broker, maar dan meestal voor een groter aantal verschillende soorten cryptovaluta en ook vaak andere valuta. Een broker, aangaande cryptovaluta, handelt meestal alleen maar in Bitcoins. LiteBit is een exchange en bestaat al sinds 2013. Je kan er terecht voor meer dan 50 verschillende cryptovaluta en ze betalen uit naar je bank. LiteBit is een echt Nederlands bedrijf en met de Nederlandse wet- en regelgeving kan je er dus vanuit gaan dat het goed gecontroleerd wordt door de overheid en dat je er dus op een veilige en betrouwbare manier kan handelen in cryptovaluta.


Wat kun je lezen in deze review?

Kopen en verkopen via LiteBit

Om te beginnen heeft LiteBit een super fijne look. Je ziet meteen de huidige koersen van de 4 belangrijkste cryptovaluta en hoe dezen zich de afgelopen 24 uur gedragen hebben. Scrol je even verder, dan zie je ook meteen de koersen van, in totaal 52, cryptomunten. Het is aan te raden om die in de gaten te houden. Kijk gewoon geregeld naar de pagina en je zal al snel een gevoel ontwikkelen voor hoe de munt zich gedraagt.

Waarom kiezen voor LiteBit?

Het streven van LiteBit is om het meest klantvriendelijke en betrouwbare handelsplatform voor cryptovaluta te zijn in Europa. Daar zijn ze erg goed mee op weg, want volgens de website won LiteBit, zowel in 2019, als in 2020, de award ‘Beste Crypto Broker’. Dit is mede te danken aan de kernwaarden van deze exchange.

 • Veilig
 • Simpel
 • Persoonlijk

En het is ook een echt Nederlands bedrijf, opgericht door twee Nederlandse crypto-enthousiasten. Ze snappen dus op welk punt jij nu staat, want daar hebben zij ooit ook gestaan en zij vinden dat het voor jou makkelijker moet kunnen, dan voor hen destijds het geval was. Wat wil je nog meer?

Gratis registreren bij LiteBit

Jij wilt natuurlijk geen kosten maken, voor je besluit te beginnen. Bij LiteBit kan jij je gratis registreren en eens rondkijken hoe het allemaal werkt,  er uit ziet en of het jouw interesse wekt. Het aanmelden zelf is al helemaal beveiligd. Zo krijg je niet alleen een e-mail verificatie, maar ook een telefoonnummer verificatie.

Vervolgens kom je bij de twee-factor-authenticatie beveiliging, meestal 2FA genoemd, en je kan dan kiezen uit een SMS-bericht waarin jij een code ontvangt, die je weer nodig hebt bij het inloggen en voor het bevestigen van betalingen of je gaat voor de Authenticator app, die je kan downloaden voor je smartphone of tablet, waarin je dan de 2FA-code in ontvangt.

Je kan nu inloggen en na het inloggen dien je wat vereiste accountgegevens door te geven. Dit heeft te maken met de Nederlandse regel- en wetgeving te maken, die steeds strenger wordt. Voor jou een goede zaak, want je hebt veel minder snel met malafide bedrijven te maken en dus is het veiliger en betrouwbaar om als leek in cryptovaluta te handelen.

Ook dien je jouw identiteit te verifiëren door een ID-document toe te voegen. Dit is voor veel mensen nog heel erg eng en ook begrijpelijk als je weet wat oplichters er allemaal mee kunnen doen. Exchanges en brokers hebben vergunningen, certificering en andere toestanden, nodig om te mogen bemiddelen in cryptovaluta. De kans dat zo’n bedrijf jouw gegevens op een andere manier gaat gebruiken, zijn echt miniem te noemen. Het is meer zoals bij een bank, waar je ook dient aan te tonen dat jij bent wie je zegt te zijn. Laat je hier dus niet door afschrikken.

LiteBit heeft soms een registratie stop in verband met de drukte op de crypto markt. Een account is gratis en het is dus aan te raden om gewoon een account aan te maken en wanneer je er gebruik van wilt maken, dan hoef je niet te wachten tot de drukte weer voorbij is.

Veiligheid voorop met jouw centen

LiteBit voldoet aan de AML5-wetgeving, die valt onder de Wwft-wetgeving, oftewel de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Hierdoor moeten ze een Know Your Customer (KYC) flow doorlopen. Dit hoef je gelukkig maar een keer te doen en daarna kan je LiteBit gewoon weer gebruiken.

LiteBit heeft dan jouw persoonlijke documenten en je wilt natuurlijk wel ook zeker weten dat die veilig worden opgeslagen. Dit gebeurt op een offline server. Dat betekent dat dit niet gehacked kan of op een andere manier online aangevallen kan worden. Veel veiliger dus. Dit is een van de normen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bovendien is ook geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Ripple kopen

Ripple is een blockchain bedrijf dat services aanbiedt via de Ripple blockchain, oftwel de XRP blockchain. Ripple is bekend en wordt als betrouwbaar en stabiel gezien. Het bedrijf werkt samen met banken en andere financiële instellingen. Het doel is om het traditionele betalingsverkeer tussen banen te behouden en daarmee het vertrouwen dat er in dat betalingsverkeer is, maar tegelijkertijd ook het bureaucratische deel elimineren.

Een andere reden om te investeren in Ripple crypto is toch wel dat de transacties binnen een paar seconden worden bevestigd en er worden lage transactiefees geteld. Op LitBite kan je op een veilige manier Ripple kopen, verkopen, versturen en opslaan.

Wat kost het om te handelen?

Bij het handelen in cryptovaluta wordt de blockchain transactie bevestigd en verwerkt door miners. Hiervoor betaal je een fee. Deze verschilt per blockchain en hoe hoog of laag deze fee is, wordt mede bepaald door de drukte. Hoe drukker het netwerk, des te hoger de kosten. Wanneer een fee laag is, dan kan het even duren voordat deze aankomt. LiteBit probeert deze kosten dus zo eerlijk mogelijk te houden, maar wanneer deze te laag is, dan duren transacties langer. LiteBit maakt dan ook zo veel als mogelijk gebruik van een vaste fee, zodat het ook voordeliger is om grote aantallen in 1 keer te versturen. Voordat je op bevestigen drukt en de transactie aangaat, krijg je altijd de fee te zien. Sinds 2020 heeft LiteBit de handelskosten permanent verlaagd voor Bitcoin, Ethereum en Ripple.

Wat is een LiteBit Wallet?

Alle verschillende cryptomunten hebben een eigen blockchain en een uniek wallet adres en er wordt onderling niet gecommuniceerd, want het zijn allemaal aparte systemen. In jouw LiteBit wallet vind je al jouw verschillende crypto wallets fijn samen terug. Op die manier is het overzichtelijk voor jou en hoef je niet de hele tijd op verschillende wallets te kijken. Je kan dus op een veilige manier cryptomunten versturen, ontvangen en verkopen, oftewel handelen. Hier zijn verder ook geen kosten aan verbonden. Je kan overigens voor de meeste munten ook gewoon je eigen wallet aanhouden, maar wanneer je met verschillende cryptovaluta werkt, dan is het overzichtelijker om het allemaal bij elkaar te hebben staan.

LiteBit app

Ga je aan de slag met LiteBit, dan is de app ook een aanrader. Je kan altijd en overal jouw cryptocoins beheren, je kan supersnel handelen en de app is extra beveiligd zodat je jouw munten op een veilige manier op een manier kan bewaren en verhandelen.

 • Je hoeft nooit meer ontwikkelingen te missen
 • Met een stap kan je traden
 • Er is extra biometrische beveiliging
 • Je kan alle handelopties vanaf 1 apparaat ontgrendelen

Gebruikerservaringen

Over het algemeen wordt LiteBit als betrouwbaar ervaren door de gebruikers.

Natuurlijk zijn er wel klachten, maar die gaan vooral over de overbezette klantenservice in drukke tijden. Ook vinden veel (vooral beginners) het ongemakkelijk dat ze soms enkele dagen moeten wachten, voor een transactie voltooid is. Dit is soms echter slimmer van de exchange, omdat op die manier de fee kosten lager gehouden kunnen worden.

Het is ook zo dat gebruikers meestal pas iets online zetten, als ze ook iets te klagen hebben. Probeer daar dus een beetje doorheen te prikken wanneer je een gebruikersreviews leest. Zorg sowieso dat je op een betrouwbare website kijkt. Er zijn namelijk ook concurrenten die slechte reviews plaatsen om zo zelf meer klanten te trekken.

Veel gestelde vragen

In 2019 is Litebit uitgeroepen als Beste Cryptobroker door de CashCow Awards. Ook de gebruikerservaringen spreken boekdelen. Gevoelige informatie wordt versleuteld verstuurd en Litebit heeft een registratie bij de Nederlandse Kamer van Koophandel. Je kan dus met zekerheid stellen dat Litebit veilig is.

Welke coins kan je kopen op Litebit?

Litebit heeft bijna 60 verschillende cryptomunten die je kan kopen en waar je in kan handelen. Dit zijn de bekendere cryptocoins zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin en Cardano, maar ook andere coins zoals bijvoorbeeld Binance Coin, Verge, Chainlink en nog heel veel meer. Wil jij precies weten welke coins allemaal? Kijk dan bij Litebit op de website onder het kopje “Markten”.

Hoe verifieer ik mijn identiteit?

Hiervoor heb je een smartphone nodig, zorg dat je in een goed verlichte omgeving bent, heb je geldige paspoort of ID-kaart bij de hand.

Log in en volg de stappen. Je krijgt een linkje op je smartphone waar je een foto van je identiteitsbewijs mee kan maken en vervolgens wordt er een foto van je gezicht gemaakt.

Vul de verdere informatie in, dit zijn adresgegevens en dergelijke en nu kan je aan de slag met LiteBit.

Hoe kan ik contact opnemen met LiteBit?

Je kan een supportverzoek via de website indienen, ze zijn per telefoon en per chat bereikbaar, je kan via Facebook contact opnemen en per e-mail.

Hoe wordt de fee bepaald?

Er is een aankoopprijs en een verkoopprijs.

De aankoopprijs is de biedprijs op de markt plus de aankoopkosten van LiteBit.

De verkoopprijs is de biedprijs op de markt min de aankoopkosten van LiteBit.

De aankoopkosten verschillen per crypto en liggen tussen de 1 procent en de 5 procent. Voordat je de aankoop voltooit, zie je de fee kosten.

De prijs is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Verschil vraag en aanbod.
 • Marktgrootte
 • Transactiekosten
 • Koersfluctuaties
 • Invloed van derden
 • Handelsvolume
Wat zijn LiteBit Credits?

Een LiteBit Credits heeft de waarde van 1,- euro en met deze credits kun je direct cryptovaluta aankopen. Het is een virtueel budget dat er voor zorgt dat jouw transacties als eerste verwerkt worden. Je kan deze LiteBit Credits kopen met euro’s of met ontvangen cryptomunten. Je kan ze uit laten betalen in euro’s met een gekoppelde bankrekening.

Welke betaalmethoden kan ik gebruiken?

Je kan met de LiteBit credits cryptovaluta kopen, maar je kan ook gewoon iDeal, Bancontact, GiroPay/Sofort, SEPA, en een creditcard gebruiken. Het is dus heel makkelijk om zonder tussen broker te beginnen met handelen. Dat is niet bij alle exchanges het geval.

Wat zijn andere goede en betrouwbare exchanges?

Aangezien de cryptovaluta al een aardige tijd bestaat, zijn er ook best wel een boel betrouwbare exchanges. Ze zijn niet allemaal even goed of gebruiksvriendelijk, maar in ieder geval wel betrouwbaar. Jij zoekt natuurlijk de meest betrouwbare exchanges zodat je ze met elkaar kan vergelijken. Vooral voor wat jij in gebruik het prettigste vindt. Je kan je bij de meeste exchanges gewoon gratis aanmelden en eens rondkijken of je denkt er mee te kunnen werken. Andere bekende en betrouwbare exchanges zijn, in willekeurige volgorde:

 • Bitonic
 • Bitcoinmeester
 • Binance
 • Coinbase
 • Bitpanda
 • BTCdirect

Eindconclusie

Of LiteBit voor jou is, is vooral afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken. Wanneer je veel wilt handelen en veel verschillende transacties wilt doen, dan is het de moeite waard om te berekenen wat je aan fees kwijt gaat zijn. Wanneer je echter enkele grotere transacties over een langere periode wilt uitvoeren, dan is LiteBit juist weer ideaal en vaak goedkoper dan andere exchanges.

Of je nu al aan de slag wilt met LiteBit, liever eerder rond kijkt of uberhaupt nog niet zeker bent of je wel met cryptovaluta aan de slag gaat, het is altijd aan te raden om een account aan te maken. LiteBit heeft namelijk registratiestops tijdens grote drukte. Wanneer je al een account hebt, dan kan je op ieder moment dat jij wilt beginnen, ook aan de slag!