Investeren in vakantiewoning

Investeren in een vakantiehuis kan een goede beslissing zijn. Het is niet alleen een investering, maar ook een plek waar je kunt genieten als het huisje niet verhuurt is. Voordat je investeert is het belangrijk om onderzoek te doen naar onder andere de locatie en het soort vakantiehuis waar je in wilt investeren. Verhuur je namelijk je eigen huis als vakantiehuis, dan gelden er andere regels dan wanneer het vakantiehuis op een vakantiepark staat. Afhankelijk van hoeveel geld je wilt investeren en hoeveel tijd je zelf in het vakantiehuis wilt doorbrengen kun je een doordachte keuze maken.


Hoe werkt beleggen in een vakantiewoning?

Investeren in recreatief vastgoed heeft veel voordelen. Een van de belangrijkste is dat het kan worden gebruikt als een vorm van sparen voor je pensioen. Investeren in een vakantiehuis kan je ook de mogelijkheid bieden om een extra inkomstenstroom te creëren en zelfs een passief inkomen op te bouwen. Hiernaast kun je in de vakantiewoning verblijven als het huisje niet verhuurt is, waardoor je zelf ook profiteert van de lusten van je vakantiewoning.

Je kunt op twee verschillende manieren beleggen in een vakantiewoning. Je kunt beleggen in een vakantiewoning om hier zelf gebruik van te maken en je kunt beleggen in een vakantiewoning om de woning te verhuren. Verhuur je de woning, dan is het mogelijk om te profiteren van een periodiek netto rendement. Wil je investeren in een eigen vakantiewoning, dan is dit ook een slimme investering. Een vakantiewoning kopen is namelijk een duurzaam alternatief voor de spaarrekening. Dat komt doordat je spaargeld in deze tijd niet meer waard word, maar je eigen vakantiewoning wel.

Investeren in vakantiewoningBlogPic1

Is beleggen in een vakantiehuis een goede investering?

Is beleggen in een vakantiehuis een goede investering? Deze vraag stellen mensen zichzelf vaak als ze bezig zijn met het kopen van hun eerste vakantiehuis. Het antwoord is zeer subjectief en het hangt volledig af van je persoonlijke voorkeuren en financiële situatie. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een zeer waardevaste belegging, dan is een vakantiewoning meestal niet de beste keus. Vakantiehuizen vallen namelijk niet altijd onder waardevast vastgoed. Dit is bijvoorbeeld het geval als je investeert in een tiny house of chalet.

Wil je dus een eigen recreatiewoning waarmee je je pensioen kunt bekostigen, dan moet je investeren in een vakantiewoning die goed gebouwd is en bovendien op een goede locatie staat. Met een unieke ligging heb je na verloop van tijd namelijk meer kans op een snelle verkoop. Wil je je vakantiewoning zelf verhuren, dan is het belangrijk om naar een pand met een aantrekkelijk rendement bij volledige verhuur te zoeken. Op die manier betalen de huurders de onderhoudskosten van de vakantiewoning en profiteer jij van de huuropbrengst per maand.

Wat zijn de voordelen van beleggen in vakantiewoningen?

Investeren in vakantiehuizen heeft veel voordelen. Ten eerste kan het een goede investering zijn voor uw pensioenfonds. Ten tweede geeft het je de mogelijkheid om een deel van het jaar ergens anders te wonen, wat prettig is als je van afwisseling in je leven houdt. Ten derde zijn er veel verschillende soorten investeringen die je kunt doen als de verhuur van het vakantiehuis een goed netto rendement oplevert. Op deze manier verandert je eigen vakantiehuis tijdens de verhuur in een manier om je vermogen te vergroten en andere slimme investeringen te doen.

Investeren in vakantiewoningBlogPic2

Wat zijn de nadelen ervan?

Investeren in een vakantiehuis is niet alleen maar leuk. Er zijn ook nadelen die je moet overwegen voordat je een beslissing neemt. Het eerste en meest voor de hand liggende nadeel is dat je veel geld aan het onroerend goed moet uitgeven als je direct investeert. Investeer je via een vastgoedfonds dan is je investering minder kostbaar. Koop je echter een vakantiewoning, dan moet je rekening houden met bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de aankoopprijs, aanbetaling, sluitingskosten, belastingen en verzekeringen die kunnen oplopen tot een fors bedrag. Hiernaast heb je bij een vakantiewoning last van een lage liquiditeit, wat betekent dat je de woning lastig kunt verkopen op het moment dat je snel geld nodig hebt.

Waar moet je rekening mee houden als je wilt investeren in een vakantiewoning?

Allereerst moet je rekening houden met het netto rendement dat je uit de vakantiewoning kunt halen. Als er geen aantrekkelijk rendement is, dan is het voor veel beleggers al snel afgelopen. Investeer je echter in recreatief vastgoed op het moment dat de vraag hiernaar zeer groot is, dan kun je rekenen op een gegarandeerd rendement. Je moet hiernaast rekening houden met je budget en bijkomende kosten waar je mee te maken krijgt als je investeert in een recreatiewoning. Staat de woning bijvoorbeeld niet op een vakantiepark, dan krijg je te maken met toeristisch management op het moment dat de woning verhuurd is.

Hiernaast bereken je de onvoorziene kosten, zoals reparatiekosten of de kosten waar je mee te maken krijgt als de vakantiewoning leeg staat. Heb je een tweede huis gekocht en staat dit huis op eigen grond, dan is krijg je bovendien te maken met de belasting. Om het hoogste rendement uit je investeren te halen is het verstandig om bij het verhuren van een vakantiehuisje een expert in te schakelen. Zeker als dit vakantiehuisje niet op één van de vakantieparken in Nederland staat.

Investeren in vakantiewoningBlogPic3

Wat is een realistisch rendement?

Het rendement op de investering is de winst die wordt behaald met een investering. Het investeringsrendement wordt berekend door de nettowinst te delen door de initiële investering. In onroerend goed wordt het rendement doorgaans berekend door de nettowinst (na belastingen, afschrijvingen en rente) te delen door de oorspronkelijke aankoopkosten van een onroerend goed. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan het al dan niet winstgevend zijn van een woning. Deze omvatten locatie, huurprijzen, vastgoedwaarden en hoeveel geld je wilt uitgeven aan reparaties en onderhoud. Toch kun je in Nederland een realistisch rendement aanhouden van 5% tot 7% als je je vakantiehuis vast verhuurt.

Hoe financier je een vakantiewoning? En hoe werkt dit?

Om een vakantiewoning te kopen kun je verschillende dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om je volledige eigen vermogen te gebruiken om een vakantiehuis te kopen. In dit geval moet je een flinke spaarrekening hebben. Het is ook mogelijk om een recreatiewoning te kopen met een hypotheek. Hier bestaan speciale hypotheken voor, maar als je een vakantiewoning koopt met een recreatiehypotheek dan wordt 70% van de aankoopsom gedekt. De overige 30% moet je zelf betalen. Deze hypotheek is meestal tien jaar geldig en moet binnen deze bepaalde periode worden afgelost.

Het is ook mogelijk om een crowdfundcampagne te starten. In dit geval wordt de financiering van de vakantiewoning gedekt door andere beleggers en mensen die je willen helpen. In de meeste gevallen vragen andere beleggers om obligaties te kopen, zodat de huurinkomsten van jouw vakantiewoning ook iets voor hen oplevert. Als belegger moet je dus bedenken of je dit prettig vind. Wil je de exploitatie van het vakantiehuis helemaal uit handen geven, dan kun je het beste terecht bij een vastgoedfonds. Deze fondsen kopen in het binnen- en buitenland recreatiewoningen en verdelen de inkomsten jaarlijks in de vorm van een gemiddeld rendement over beleggers in het fonds. Met deze vorm van beleggen leg je het beheer van vastgoed in handen van iemand anders, maar profiteer je wel van een redelijk hoog rendement op je aandelen.