Beleggen in vastgoed voor beginners

Investeren in onroerend goed is een van de meest populaire manieren om uw vermogen te laten groeien. Als je op zoek bent naar een passief inkomen en geld hebt om te investeren, is onroerend goed één van de beste opties, maar voordat je gaat investeren in vastgoed is het eerst belangrijk om je goed voor te bereiden. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over beleggen in vastgoed voor beginners.


Wat is vastgoed?

Vastgoed bestaat uit panden als woonhuizen, bedrijfspanden, zorgvastgoed en commercieel vastgoed. Hiernaast vallen de gronden waar de panden op staan ook vaak onder vastgoed. Hebben we het over onroerende goederen, dan gaat het om de gebouwen die met de grond verbonden zijn en daardoor niet verplaatst kunnen worden. Zo valt een caravan bijvoorbeeld niet onder onroerend goed, maar een tiny house dat is aangesloten op nutsvoorzieningen wel.

Hoe investeer je in vastgoed?

Investeren in onroerend goed is een geweldige manier om geld te verdienen. Er zijn echter veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het investeren in onroerend goed. Om te investeren heb je een aanzienlijk bedrag nodig. Je zult er ook de tijd en het geduld voor moeten hebben, want investeren in vastgoed levert lange termijn rendementen op. Zelfs als je met je eigen geld een huis koopt en dit huis direct verhuurt, duurt het even voordat je je inleg hebt terugverdiend.

Toch is investeren in onroerend goed een lucratieve en stabiele vorm van beleggen. Dit kan via verschillende strategieën, zoals het kopen, renoveren en verhuren van onroerend goed, maar je kunt ook beleggen in vastgoed bij fondsen die in vastgoed beleggen. Voor beginnende beleggers is dit de meest simpele manier om in vastgoed te investeren. Beleggen in vastgoed kent risico’s en het is altijd belangrijk om je hier bewust van te zijn voordat je begint met beleggen in vastgoed.

Beleggem skyline Pic

Hoeveel geld heb je nodig om te investeren in vastgoed?

Geld investeren in vastgoed kan op verschillende manieren. Afhankelijk van de methode die je kiest heb je een specifiek budget nodig. Kies je er bijvoorbeeld voor om vastgoed te kopen met een eigen inleg, dan moet je rekenen op een budget van minimaal € 250,000 voor het kopen van een woonhuis. In de huidige markt kunnen de prijzen zeer stevig oplopen. Je moet er in dit geval dus rekening mee houden dat er flinke concurrentie is en de kans groot is dat iemand meer bied voor het pand. Heb je een groot vermogen, dan is het ook mogelijk om je eigen inbreng te combineren met een beleggershypotheek.

Wil je gaan beleggen via fondsen die vastgoed kopen, dan minimaliseer je de risico’s van het beleggen in vastgoed. Omdat je bijvoorbeeld niet verantwoordelijk bent voor het beheren van het pand, heb je ook niet te maken met leegstandsbeheer of het screenen van huurders. Je profiteert simpelweg van de huurinkomsten in de vorm van een jaarlijks rendement. De winst van je investering is in dit geval afhankelijk van het bedrag dat je investeert. Bij sommige fondsen kun je al in vastgoed beleggen met een bedrag van € 100.

Tips om te investeren in vastgoed met weinig eigen vermogen

Onze eerst tip om te investeren in vastgoed met weinig vermogen is om te investeren via een vastgoedfonds, ofwel een real estate investment trust. Hiermee voorkom je een hoop verantwoordelijkheid en draag je minder risico’s. Het is echter mogelijk dat door marktomstandigheden het rendement lager is dan verwacht. Wil je meer controle hebben over je vastgoed belegging, dan is het ook mogelijk om je eigen woonhuis om te toveren tot je eerste beleggingspand. Woon je bijvoorbeeld alleen in eengezinswoning en is het mogelijk om een kamer te verhuren, dan is dit een vorm van investeren in vastgoed. Voor sommige mensen is dit een goede optie om te beginnen met beleggen.

Het is ook mogelijk om banken te bezoeken die een beleggingshypotheek aanbieden. Als je het goed aanpakt en met een goed plan naar de bank gaat, dan kun je op deze manier vastgoed kopen met redelijk weinig vermogen. Succesvol beleggen begint echter met een goede voorbereiding. Zorg dus dat je allereerst bepaalt naar welk type vastgoed je op zoek bent. Ga vervolgens op zoek naar een object met potentie en bij voorkeur op de meest perfecte locatie die je kunt vinden. Houdt er bij een beleggershypotheek rekening mee dat je een eigen inleg van 30% van de waarde in verhuurde staat moet meebrengen.

Tips beleggen weinig vermogen

Wat zijn de voordelen van beleggen in vastgoed?

Het grootste voordeel van beleggen in vastgoed is voor beginners de financiële onafhankelijkheid. Als particuliere belegger is het mogelijk om met huurinkomsten de maandelijkse aflossingen van je eigen huur of hypotheek te dekken. Hoe meer panden je koopt of hoe meer geld je investeert bij een fonds, hoe meer passieve inkomsten er binnenkomen.

Wat zijn de nadelen van beleggen in vastgoed?

Koop je vastgoed met je eigen vermogen, dan moet je allereerst op zoek naar geschikte huurders. Het is bovendien verstandig om meerdere panden in bezit te hebben, omdat beleggen in vastgoed pas een veilige belegging is op het moment dat je spreiding in je portefeuille hebt. In een notendop betekent dit dat je verschillende soorten panden in bezit moet hebben om je risico te minimaliseren.

Het beleggen in vastgoed brengt specifieke risico’s met zich mee. Zo ben je als vastgoedeigenaar verantwoordelijk voor de staat van het pand. Heb je bijvoorbeeld te maken met een kapotte cv ketel, dan draai jij als investeerder op voor de reparatiekosten. Het is hiernaast mogelijk dat je in een pand investeert met verborgen gebreken. Dit kan onvoorziene kosten met zich meebrengen, maar met een bouwkundige keuring kun je dit risico minimaliseren. Voor de meeste nadelen bestaat er dus een oplossing.

Termen die je in de vastgoed wereld veel tegen komt

Ga je aan de slag met het beleggen in vastgoed, dan loop je al snel tegen termen aan die je waarschijnlijk niet direct begrijpt. Voor de particuliere belegger en zakelijke belegger is het belangrijk om deze termen te begrijpen, zodat je goed voorbereid aan de slag gaat. De beste manier om snel bekend te raken met deze termen is een cursus volgen. Ga je als beginnende belegger aan de slag met een vastgoed cursus, dan zit je in de goede richting om financieel onafhankelijk te worden met vastgoed beleggingen.

Beleggen in vastgoed voor beginners

Zijn er cursussen voor beleggen in vastgoed voor beginners?

Ben je op zoek naar een goede cursus voor beginnende beleggers? Dan is de Vastgoed Academy de beste cursus die je kunt volgen voordat je gaat beleggen. Beginnende vastgoedbeleggers leren tijdens deze cursus meer over alle aspecten van het beleggen in vastgoed. Je leert tijdens deze cursus niet alleen de basis van beleggen in vastgoed, maar je leert ook hoe je een passief inkomen opbouwt, wat voor soort type belegger jij bent en hoe je je mindset op een toegankelijke manier verbetert. De totale cursus bestaat uit 12 modules waarin je leert om een jouw portefeuille op te bouwen.

Naast de basis van het beleggen en het verbeteren van je mindset ga je ook aan de slag met onderdelen die specifiek bij het beleggen in vastgoed horen. Denk bijvoorbeeld aan een module waarin je alles leert over prijsonderhandelingen van vastgoed of een huis verhuren terwijl je er zelf nog woont. Je leert ook om vastgoed te financieren op creatieve manieren. Een voorbeeld hiervan is het starten van een crowdfunding campagne. Op die manier kun je redelijk eenvoudig starten als vastgoed belegger, maar je krijgt hierdoor wel te maken met verschillende partijen die bij de belegging zijn betrokken. Geen idee hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Start dan nu bij De Vastgoed Academy en leer alles over beleggen in vastgoed voor beginners.

Vve (vereniging van eigenaren):

Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars, ofwel de VvE. De VvE zorgt ervoor dat het appartementengebouw goed onderhouden blijft. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van gemeenschappelijke delen. Het onderhoud hiervan wordt bekostigd door de bijdragen van VvE leden.

Vermogensopstelling

Een vermogensopstelling is een overzicht van je vermogen. Maak je een jaarrekening op voor je bedrijf, dan is het vermogen het eigen vermogen. Het vermogen bestaat uit alle inkomsten – uitgaven.

Splitsingsakte

De splitsingsakte laat zien hoe een gebouw is opgedeeld. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel appartementen er in een appartementencomplex aanwezig zijn en waar de gemeenschappelijke ruimtes zich bevinden.

Splitsingakte

Sociale sector

In de sociale sector gelden er regels voor het verhuren van huurwoningen. Zo geldt er bijvoorbeeld een maximale huurprijs die gevraagd mag worden. In de vrije sector is dat niet het geval.

Reservefonds

Het reservefonds is een fonds met een spaarpot voor onvoorziene uitgaven in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten of het beheer van leegstand in slechte tijden.

Oplevering

De oplevering is het moment waarop de bouw of de verbouwing van onroerend goed is afgerond en wordt vrijgegeven aan de nieuwe eigenaar. Tijdens de oplevering ontvangt de koper de sleutels van het pand inclusief kopieën van de sleutels.

NAR (netto aanvangsrendement)

Het netto aanvangsrendement, ofwel NAR, is de jaarhuur min de exploitatiekosten, gedeeld door de totale investering. Onder de totale investering vallen ook de aankoopkosten van het onroerend goed en andere investeringskosten.

BAR (bruto aanvangsrendement)

Het bruto aanvangsrendement, ofwel BAR, bereken je door de jaarhuur te delen door de koopprijs. Dit is de meest eenvoudige manier om te berekenen of een investering het waard is en of er een hoger rendement behaald kan worden.

Liberale sector

Woning die in de vrije sector worden verhuurd zijn niet gebonden aan het woningwaarderingsstelsel (WWS). Om deze reden gelden de regelingen voor het bepalen van de maximale stijging van huurprijzen niet.

Beleggen in vastgoed voor beginnersPic5

LTV (loan to value)

De LTV, uitgeschreven als loan to value, is het percentage tussen de waarde van het onderpand en de leensom. Hoe lager dit percentage, hoe groter de kans dat een lening terugbetaald kan worden uit de opbrengst van de belegging.

Kapitalisatiefactor

De kapitalisatiefactor geeft aan hoeveel keer de jaarhuur, men bereid is te betalen bij de verkoop van een pand. Deze factor bereken je door de koopsom van een pand te delen door de jaarhuur.

Indirect rendement

Het indirect rendement is de waardevermeerdering van een beleggingspand over een bepaalde periode. Stel dat de marktwaarde bijvoorbeeld vele malen hoger wordt door marktontwikkelingen, dan reken je dit onder het indirect rendement.

Indexeren

Als verhuurder van een winkelruimte is het mogelijk om de huurprijs jaarlijks aan te passen op basis van consumentenprijzen. Dit is de huurindex en bestaat uit een percentage waar de huur jaarlijks mee mag stijgen. Verhoog je de huurprijs, dan ben je aan het indexeren.

Herengrachtindex

De Herengrachtindex is een onderzoek naar de huizenprijzen die langs de Herengracht in Amsterdam staan. Deze prijsindex gaat terug tot de bouw van de Herengracht in de jaren 1620.

Hefboomeffect

Het hefboomeffect is het effect dat een hefboom op beleggingen heeft. De hefboom vergroot de winst, maar ook verliezen en bestaat uit een verhouding tussen het ingelegde bedrag en het geleende beleggingsbedrag.

Vastgpoed Rotterdam skyline

Direct rendement

Het direct rendement bestaat uit de netto huuropbrengsten uit een beleggingspand of beleggingsportefeuille. Meestal wordt het direct rendement berekend over 12 maanden.

Dealsourcer

Een dealsourcer is een vastgoedexpert die constant op zoek is naar de beste vastgoedobjecten voor beleggingen. Deze mensen zoeken naar panden, zodat de particuliere belegger of het vastgoedfonds dit niet meer hoeft te doen.

DD-onderzoek (due-diligenceonderzoek)

DD staat voor Due Diligence. Letterlijk vertaald betekent dit gepaste zorgvuldigheid. Tijdens dit onderzoek kijk je onder andere naar de waarde van het pand en of deze waarde reëel is, breng je risico’s in kaart en zet je gebreken en zorgen op papier.

BOG

BOG staat voor bedrijfsonroerendgoed en is een verzamelterm voor alle gebouwen met een zakelijk doeleinde. Denk dus niet alleen aan kantoren en bedrijfspanden, maar ook aan winkels en productieruimtes.

Beleggingshypotheek

Met een beleggingshypotheek mag je een pand kopen voor de verhuur. Om een beleggingshypotheek af te sluiten neem je 30% van de koopsom mee en betaal je de hypotheek af met de huurinkomsten.