Bitvavo review

Bitvavo | De grootste en voordeligste van Nederland

Wil je in Nederland met crypto aan de slag, dan kan je gewoon niet om Bitvavo heen. Het is niet alleen de grootste, maar vooral ook de goedkoopste exchange. Er komt meer bij kijken dan alleen de goedkoopste te zijn, om ook de populairste genoemd te worden. Zo zijn er 8 verschillende betaalmethodes,  rekent Bitvavo maximaal 0,25 procent aan handelskosten en kan je handelen in meer dan 50 digitale valuta. Wat Bitvavo vooral heel erg aantrekkelijk maakt, is toch wel het onderscheid dat ze maken voor ervaren cryptohandelaren en beginners. Dit doen ze door voor beiden een andere interface te gebruiken. Makkelijk en duidelijk voor de beginners en uitgebreid en geavanceerd voor de ervaren gebruikers.


Gratis een account bij Bitvavo

Ben je nieuwsgierig en weet je nog niet of je wilt gaan handelen in crypto? Maak gewoon een account aan bij Bitvavo en je kan al eens rond neuzen en kennis op doen. Aanmelden is volledig gratis en je hoeft niet meteen crypto te kopen of in je wallet te zetten.

Registreren is doodeenvoudig en geschied volgens de Nederlandse wet- en regelgeving. Je registreert, verifieert je e-mail, je vult persoonsgegevens in, je verifieert je identiteit, en je kan meteen middelen op je account zetten, of niet. Vervolgens verifieer jij jouw telefoonnummer en schakel je de twee-factor authenticatie in.

Zet je wel al meteen middelen op je account, dan kan je ook meteen digitale valuta aankopen. Zo simpel is het. Veilig, makkelijk en snel.

bitvavo review

Betaalmogelijkheden bij Bitvavo

Een van de redenen dat Bitvavo zo populair is, is het gebruiksgemak. Zo hoef je niet eerst bij een broker Bitcoin te kopen, wat weer extra kosten met zich mee brengt, en zeker voor de beginnende gebruiker een gedoe kan lijken, maar kan je gewoon met je eigen euro’s beginnen. Je kan namelijk op 8 verschillende manieren met euro’s crypto kopen.

  • Bancontact: Je tegoeden worden direct bijgeschreven, er zijn geen extra kosten aan verbonden, je kan maximaal 10.000 euro per transactie storten, opnemen of verzenden en je kan meteen digitale valuta kopen.
  • SEPA Bankoverschrijving: Dit duurt 1 tot 2 werkdagen, je betaalt geen extra kosten, je kan tot 1 miljoen euro opnemen, storten of verzenden en dus is het vooral geschikt voor grote bedragen.
  • EPS: Je tegoeden worden direct bijgeschreven, je betaal 1,99 procent aan kosten, je kan tot 10.000 euro opnemen, storten of verzenden en deze methode is dus geschikt als je meteen digitale valuta wilt kopen.
  • Giropay: Je tegoeden worden meteen gestort en je betaalt hier 1,99 procent voor, je kan tot 10.000 euro opnemen, storten of verzenden. Deze betaalmethode is vooral geschikt om direct crypto te kopen.
  • Ideal: Je krijgt je tegoeden direct gestort, je betaalt hier geen kosten voor, je kan tot 10.000 euro storten, opnemen of verzenden en je kan dus meteen crypto kopen.

Het is ook mogelijk om meteen de crypto uit je externe wallet, mocht je die al hebben, te storten. Een van de voordelen van Bitvavo is dat je stap voor stap, aan het handje meegenomen wordt door alle handelingen. Lekker makkelijk dus.

Het is ook nog eens zo, dat wanneer jij een fout maakt met het versturen van jouw crypto naar jouw Bitvavo account, bijvoorbeeld door een verkeerd adres te gebruiken of crypto te sturen die Bitvavo niet heeft, dan kan dit in enkele gevallen gecorrigeerd worden. Dit is wel een tijdrovend proces en daarom rekent Bitvavo hier 250,- euro voor.

Jouw Bitvavo wallet

Bij Bitvavo krijg je hosted wallets. Dit zijn gewoon wallets gehost door Bitvavo en zodra je een account aanmaakt, krijg je voor iedere cryptovaluta, waarin Bitvavo handelt, een wallet. Deze staan allemaal overzichtelijk bij elkaar zodat je goed zicht houdt op welke crypto je allemaal hebt. De wallets zijn goed beveiligd en gratis te gebruiken. Je kan makkelijk digitale valuta versturen naar andere wallets of crypto ontvangen. Je hebt ook altijd toegang tot je wallets.

Je hoeft de wallets van Bitvavo overigens niet te gebruiken. Dan is wel alles op eigen risico.

Bitvavo ordertypen

Je kan een ordertype eigenlijk wel zien als een instructie die jij geeft over de wijze waarop jij wenst te handelen. Wanneer en welke voorwaarden aanwezig moeten zijn voor jou om tot handelen over te gaan. Bitvavo heeft een uitgebreid aanbod mogelijkheden van ordertypen.

Marktorder

Je geeft de instructie om direct een order uit te voeren voor de best beschikbare prijs. Je bepaalt op voorhand geen prijs of tijdspanne. Doordat het direct wordt uitgevoerd, kan de prijs waarvoor de order wordt uitgevoerd afwijken van de prijzen in het orderboek, omdat dit alleen een indicatie is en geen vaste prijs.

Limietorder

Met een limietorder geef je aan tegen welke maximumprijs je wilt kopen of tegen welke minimumkoers je wilt verkopen. Dit is de meest veilige keuze. Er wordt namelijk alleen maar gehandeld tegen de limietprijs die je zelf stelt. Het enige nadeel is dat je moet wachten of je order wel wordt uitgevoerd en het is onbekend wanneer dit dan gebeurt. Bij Bitvavo kan je kiezen uit 3 verschillende limietorders:

Good Til Canceled

Jouw order wordt pas uitgevoerd wanneer de prijs minimaal de vooraf, door jou, aangegeven prijs heeft bereikt, of een nog betere prijs heeft. Deze order blijft in het orderboek liggen tot deze is uitgevoerd of wanneer jij deze annuleert.

Immediate Or Cancel

Ook hier wordt jouw order pas uitgevoerd wanneer de prijs is zoals jij hebt aangegeven, maar bij dit ordertype wordt jouw order direct in het geheel of gedeeltelijk uitgevoerd. Mocht er een deel zijn dat niet direct uitgevoerd kan worden, dan wordt dit gedeelte automatisch geannuleerd.

Fill or kill

Dit is het meest strakke ordertype. Wanneer de prijs die je hebt opgegeven wordt bereikt, of beter, dan dient de order direct en volledig uitgevoerd te kunnen worden.

Stop limietorder

Met deze order geef je de instructie om een limietorder te plaatsen wanneer de triggerprijs, die jij opgeeft, bereikt of overschreden wordt. Jouw order wordt dan (gedeeltelijk) uitgevoerd tegen deze specifieke limiet of nog beter.

 

Bitvavo staking

Bij Bitvavo is het erg interessant voor iedereen. Zonder iets te doen, of risico te lopen, verdien je namelijk rewards. Bitvavo heeft off-chain en on-chain stakingsdiensten.

  • Off-chain staking: Je stelt de digitale valuta op je Bitvavo account beschikbaar en verdient rewards
  • On-chain staking: Je draagt actief bij aan het goedkeuren van transacties op een proof-of-stake blockchain. Je kan dit vergelijken met mijnen. Iedereen met een minimum aan bepaalde digitale valuta kan transacties valideren en krijgt hiervoor dan rewards.

In je account kan je deze functie in- en uitschakelen. Je blijft ten allen tijden eigenaar van je crypto en je kan deze dus ook altijd opnemen. De diensten zijn meteen van toepassing op alle digitale valuta op jouw Bitvavo account.

Check voor je hier mee aan de slag gaat even of jij ook de juiste crypto in je wallets hebt zitten.

Hoeveel verdien je met het staken?

Er spelen 2 factoren een rol bij hoeveel rewards je verdient.

Dat is om te beginnen het reward percentage aangegeven in je account. Voor de ene crypto is dat een vast percentage dat gebaseerd wordt op de stakingsregels van het onderliggende protocol. Klinkt ingewikkeld, maar het is een soort van X per Y per dag. Het kan ook zijn dat het bij bepaalde digitale valuta van moment tot moment verschilt, dit komt dan onder meer omdat het aantal deelnemers aan het stakingsproces een rol speelt.

Ook de crypto op jouw account, de waarde en hoeveelheid, die een ondersteunende functie in het stakingsproces heeft, speelt een rol. Dit wordt dagelijks gemeten. Bitvavo kijkt naar de laagste hoeveelheid en waarde, van jouw crypto, op dagbasis. Eventuele openstaande orders worden daarbij meegenomen.

De meeste rewards worden in dezelfde digitale valuta uitgekeerd, en dit wordt wekelijks toegevoegd aan de betreffende wallet. Er is altijd een actueel overzicht van de reward rates beschikbaar en je kan ook een verzoek indienen om je rewards direct te ontvangen.

Je blijft alle controle over je crypto houden en je kan dus gewoon handelen op Bitvavo of jouw crypto opnemen en op een externe wallet zetten. Je kan je ook op ieder gewenst moment afmelden voor de staking.

De Bitvavo App!

We hebben er even op moeten wachten. Maar ook Bitvavo heeft een mobiele app! Daarvoor was dit platform ook mobiel goed bereikbaar met een super smartphone vriendelijke site. Je kan de app downloaden voor zowel IOS en Android en deze is net zo betrouwbaar en veilig als de website.

Veel gestelde vragen

Bitvavo doet er echt alles aan om het platform veilig te houden. Onder meer door regelmatig checks op het systeem uit te voeren, alle medewerkers hebben een achtergrondcheck doorstaan en jouw geld wordt op de rekening van een afzonderlijke stichting gestort zoat er niks mis kan gaan, mocht er iets zijn met Bitvavo zelf. Ook voldoet Bitvavo aan alle Europese en Nederlandse wetgeving en regels. Bitvavo is ook lid van de Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland. Dit is een zelfregulerend orgaan en Bitvavo dient zich aan de gedragscodes van deze vereniging te houden. Jouw geld is dus zeker veilig bij deze exchange.

Hoe veilig is Bitvavo?

Hier kunnen we kort over zijn, VEILIG! Bitvavo heeft de veiligheid van de wallets, de blockchain en het platform heel hoog in het vaandel. Voor de gebruikers. Daarom heeft Bitvavo diverse harde maatregelen in werking.

  1. Stichting Bitvavo Payments: Deze stichting is volledig gescheiden van Bitvavo BV. Dat betekent dat het helemaal mis kan gaan met Bitvavo, zonder dat het nadelig voor de gebruiker gaat zijn. Deze stichting beheert alle klant tegoeden.
  2. Cold wallets: Het grootste gedeelte van de crypto van klanten wordt offline bewaard. Een cold wallet is een apparaat waarop crypto staat, en dit apparaat is dus niet aangesloten op het internet. Ze worden bewaard op een goed beveiligde plek, verschillende locaties over de hele wereld, en deze wallets kunnen dus niet gehackt worden.

Het is onmogelijk om alle tegoeden van klanten offline te bewaren, want dan zou het onmogelijk zijn om transacties snel te verwerken. Een deel van de digitale crypto wordt dus bewaard in een zogenoemde “hot wallet”.

  1. Multi-signature wallets: De cold wallets vallen onder de multi-signature wallets. Dit betekent dat een beperkt aantal mensen, alleen samen, toegang tot de tegoeden op deze cold wallets hebben.

Naast al deze maatregelen is het uiterst belangrijk dat je zelf ook op een veilige manier met je wallets omgaat. Geef bijvoorbeeld nooit je private key aan iemand anders.

Wat kost Bitvavo?

at ligt er een beetje aan waar je in wilt handelen. Iedereen betaalt handelskosten. De hoogte van die kosten hangt af van het type order dat je uitvoert en de staffel waarin je zit qua volume. Er is een taker fee en een maker fee.

Een taker fee is van toepassing wanneer jouw order direct wordt uitgevoerd, zoals altijd het geval is bij markt orders.

Een maker fee is van toepassing wanneer jouw order niet meteen wordt uitgevoerd. Dit is bijvoorbeeld altijd het geval bij limiet orders die niet meteen uitgevoerd worden en in het orderboek komen te staan.

Bitvavo gebruikt meerdere staffels. Hoe meer transactievolume jij hebt over een periode van 30 dagen, des te goedkoper de transacties per stuk zijn. Je transactievolume wordt dagelijks berekend, maar je kan die ook zelf berekend door in je account op de knop “handelskosten vernieuwen” te drukken.

Bitvavo Swaps

Je kan in je dashboard van Bitvavo heel makkelijk de ene crypto voor de andere omwisselen. In drie simpele stappen wissel je de crypto om. Handig, maar ook prijzig. Jij geeft 1 order door, maar je betaalt wel 2 keer de handelskosten. Ondanks jouw ene order, dienen er in de backend wel 2 afzonderlijke transacties uitgevoerd te worden. Dit is noodzakelijk omdat alleen de euro en de bitcoin als handelspaar gebruikt worden.

Welke munten kan je kopen bij Bitvavo?

Je kan bij Bitvavo meer dan 50 verschillende cryptovaluta verhandelen. Dit zijn voornamelijk de bekendere cryptomunten die al gevestigd en populair zijn. Je kan deze crypto kopen met euro’s of met bitcoins. Denk dan onder meer aan Bitcoin, Ethereum, Cardano, EOS, Litecoin en nog heel veel meer.

Is je geld verzekerd bij Bitvavo?

Ja, dat is zeker zo. Bitvavo maakt gebruik van de diensten van Insured Custordy Providers en dit bedrijf is gespecialiseerd in het opslaan van digitale valuta in een veilige omgeving. De digitale valuta is verzekerd tot een bedrag van 255 miljoen euro. Er wordt dus alles aan gedaan om jouw cryptovaluta zo veilig mogelijk te bewaren en mocht er iets mis gaan, dan is het zeker de moeite om te kijken of jouw cryptovaluta verzekerd is via deze weg.

Is Bitvavo een Nederlands bedrijf?

Ja, Bitvavo is hartstikke Nederlands en gevestigd in het centrum van Amsterdam. Ondertussen is Bitvavo in heel Europa actief en hoopt zelfs marktleider te worden. Ze zijn ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel en hebben een Nederlands BTW-nummer.

Eindconclusie

Doen! Let wel goed op hoe je koopt, of een swap de moeite waard is bijvoorbeeld, of dat het voordeliger is om het via een ander ordertype te doen. Maar verder is er bij Bitvavo weinig waar je echt op moet letten. Het is een van de goedkoopste exchanges in Nederland, ze zitten bovenop de veiligheid en beveiliging en zeker voor de beginneling met ambitie is het interessant. Je begint simpel, duidelijk en overzichtelijk en je kan zo doorstromen naar een interessantere interface met meer mogelijkheden, waardoor je nog meer zelf in handen hebt. Iets wat jij natuurlijk graag hebt wanneer je gaat handelen met jouw eigen middelen.